Šiame straipsnyje svetainė novate.ru pristato 10 būdų, kaip bet kokiems plastiko paviršiams grąžinti pradinį baltumą.

Tačiau iš pradžių keletas patarimų, kaip reikėtų prižiūrėti plastiko gaminius, kad jie neprarastų estetinio vaizdo ir nebūtų sugadinti.

  • Nerūkykite kambaryje, kuriame yra daug plastmasinių gaminių (plastikiniai langai, plastikinių lentelių apdaila ir kt.).
  • Valydami plastikinius gaminius nenaudokite jokių valymo priemonių su abrazyvinėmis detalėmis.
  • Plastiko gaminius valykite tik minkštomis kempinėlėmis, šepetukais ar skudurėliais.
  • Nuvalę nuo plastiko dulkes, purvą ar riebalus, padenkite jį antistatine priemone, arba naudokite specialias pastas, skirtas plastikui.
  • Po kiekvieno valymo kruopščiai nusausinkite plastikinį paviršių, nes drėgnas plastikas traukia dulkes.


Toliau pateikti patarimai padės grąžinti baltumą plastiko gaminiams, jeigu jie, žinoma, nėra senesni už jūsų močiutę ir neturi negrįžtamų struktūrinių pokyčių.

Turėkite galvoje, kad visos šios priemonės gali padaryti žalos jūsų sveikatai, todėl plastiką valykite su apsauginėmis pirštinėmis gerai vėdinamoje patalpoje. Jei dirbsite su agresyviais valikliais, saugokitės, kad jie nepatektų į jūsų akis ar burną. Pradėsime nuo pigesnių priemonių, kurias galima rasti kiekvienuose namuose ar artimiausioje parduotuvėje.

Pageltęs plastikas

1. Indų ploviklis arba ūkinis muilas

Šios valymo priemonės padės nuvalyti plastiką nuo riebių apnašų ar suodžių. Išmuiluokite kempinėlę indų valikliu ar ūkiniu muilu ir gerai patrinkite pageltusį plastiko paviršių. Palikite 10 – 15 min., o tada nuplaukite ir nusausinkite sausu rankšluosčiu.
Šiomis priemonėmis nuvalyti riebalų ir nešvarumų apnašas nuo plastikinių paviršių reikia prieš visus likusius balinimo būdus!

2. Kalcinuota soda ir skalbimo milteliai

Šiomis priemonėmis sėkmingai išbalinsite smulkius plastiko gaminius. 1 l šilto vandens ištirpinkite vieną šaukštą kalcinuotos sodos ir vieną šaukštą bet kokių skalbimo miltelių. Į šį tirpalą panardinkite pageltusius plastiko gaminius ir palaikykite juos 10 – 12 valandų. Tuomet gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jei šiuo būdu norėtumėte balinti didesnius plastiko gaminius, atitinkamai padidinkite vandens, sodos bei skalbimo miltelių proporcijas.

3. Chloro turintys balikliai arba dėmių valikliai

Šias priemones naudokite labai atsargiai ir stenkitės neįkvėpti jų garų. Žinoma, naudosime ne gryną chlorą ar baliklius, o tik chloro turinčius valiklius. Į 1 l vandens įpilame šaukštą baliklio su chloru ar dėmių valiklio ir panardiname plastiką. Laikome 10 – 12 val., tada nuplauname ir nusausiname.

4. 70 – 80 proc. stiprumo acto esencija

Ši galinga priemonė gerai išbalina nedidelius plastiko lopinėlius. Neskiesta acto esencija sudrėkinkite vatos diskelį ar popierinį rankšluostį ir patrinkite geltonas dėmes (dirbkite su guminėmis pirštinėmis ir gerai vėdinamoje patalpoje!). Tuomet pavalykite tas vietas švariu vandeniu sumirkyta kempinėle ar skudurėliu.

5. Įvairūs alkoholiai

Kadangi plastikas nereaguoja su alkoholio (metanolio, etanolio, izopropanolio) turinčiais tirpalais, juos galima drąsiai naudoti geltonoms dėmėms valyti. Tačiau prieš tai geriau įsitikinkite, kad šios priemonės tikrai nepažeis plastiko paviršiaus. Paimkite vatos diskelį (apsimovę guminėmis pirštinėmis!), suvilgykite jį alkoholiu ir pavalykite mažiau pastebimą plastiko vietą. Jei nieko bloga neįvyko, drąsiai valykite visas likusias geltonas dėmes. Nuplauti vandeniu alkoholiais valytos vietos nereikia, bet išvėdinti patalpą – būtina.

6. Vandenilio peroksidas (3 proc.) ar oksidatorius šviesinantiems plaukų dažams (6 - 9%)

Jei plastiko apnašos nėra įsisenėjusios, jums pakaks ir vandenilio peroksido, kuriuo tiesiog suvilgome vatos diskelį ar kempinėlę ir pavalome pageltusias vietas. Tiesa, vienos procedūros gali nepakakti – ją teks kartoti 3 – 5 kartus. Jei rezultatas vis tiek netenkina, tuomet į 1 l vandens supilkite 2 šaukštus vandenilio peroksido ir tiek pat plaukų dažų oksidatoriaus. Apsimovę gumines pirštines, sumirkykite šiuo tirpalu kempinėlę ir pavalykite plastiką. Jus vėl nudžiugins jo blizgesys.

7. Perhidrolis (30 proc. stiprumo vandenilio peroksido vandeninis tirpalas)

Šią priemonę galite įsigyti vaistinėse, tačiau dirbdami su ja mūvėkite storas gumines pirštines ir saugokitės, kad ji nepatektų į akis. Jei tirpalas jau yra gatavas, tiesiog sumirkykite juo kempinėlę ir kelis kartus patrinkite pageltusias vietas. Tuomet nuplaukite jas vandeniu (turėkite galvoje, kad perhidrolis gali smarkiai įkaisti). Jei perhidrolis yra tablečių formos, tuomet jas ištirpinkite, kaip nurodyta instrukcijoje, ir toliau darykite tą patį.

Jei rezultatas jūsų nenudžiugino, tuomet 1 l vandens įpilkite du šaukštus 30 proc. stiprumo perhidrolio ir tiek pat baliklio ar dėmių valiklio (stebėkite, kad perhidrolis darbo metu neįkaistų). Laikydamiesi visų atsargumo priemonių, pavalykite šiuo tirpalu apsinešusias ar pageltusias plastiko vietas. Tuomet nuplaukite jas švariu vandeniu ir nusausinkite. Šis būdas pasirodė pats geriausias, valant stipriai užterštą mikrobangų krosnelės vidų.

8. Acetonas

Tai pats pavojingiausias plastikui preparatas – jis gali ištirpdyti kai kurių rūšių plastmasę. Kad išvengtumėte tokio pobūdžio pažeidimų, visų pirma išmėginkite jį nepastebimoje plastikinio gaminio vietoje. Jei viskas gerai, valykite acetonu ir kitas pageltusias vietas. Po valymo nuplaukite jas švariu vandeniu ir išvėdinkite patalpą.

9. Aerozoliai, pieneliai ir specialios pastos plastikui

Buitinės chemijos pramonė gamina daug valymo priemonių plastikui. Jų gamintojai žada, kad specialios priemonės plastikui ne tik kokybiškai nuvalys plastikinius paviršius, bet ir bet kokios rūšies plastiką apsaugos nuo nešvarumų, nes paliks apsauginę plėvelę.
Kreminio pavidalo valikliai neturi abrazyvinių dalelių, todėl atsargiai nuvalo ir dezinfekuoja plastikinius paviršius.

Specialios pastos ne tik valo, bet ir poliruoja paviršių, todėl gali panaikinti smulkius įbrėžimus, nelygumus ar šerpetojimą. Jums tereikės ant popierinio rankšluosčio uždėti šiek pastos ir intensyviais sukamaisiais judesiais 2 – 3 min. trinti paviršių.

Prieš pradedant valyti plastiką bet kuria iš čia išvardintų priemonių, pirmiausia reikėtų nuo jo nuvalyti dulkes ir nešvarumus. Jei tai yra biuro technika, naudokite specialias servetėles. Kitus plastiko gaminius nuvalykite taip, kaip aprašyta pirmame punkte. Tuomet ant skudurėlio užpilkite pasirinktos priemonės ir kruopščiai pratrinkite paviršius.

10. Specialios servetėlės biuro technikai

Jei leidžia jūsų kišenė, galite įsigyti specialių servetėlių, skirtų plastikui ir biuro technikai valyti. Tokios servetėlės ne tik padeda palaikyti deramą biuro prietaisų švarą, bet ir neblogai susitvarko su įsisenėjusiomis apnašomis. Žinoma, tokias servetėles galima naudoti bet kokiems plastiko paviršiams valyti. Jos tikrai efektyvios ir patogios, vienintelis jų minusas – nemaža kaina.

Žinoma, būna tokių plastiko gaminių, kurių kokybė nuo pat pradžių galėjo būti geresnė arba jų paviršiai jau pakito nuo laiko ar neteisingos eksploatacijos. Jei nė viena iš pasiūlytų priemonių nedavė pageidaujamo rezultato, tuomet yra dar viena išeitis: pageltusį plastiką tiesiog nupurkšti baltais aerozoliniais dažais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)