Jas perdažius ar kitaip dekoravus, kambarys tarsi iš naujo atgims ir įgaus visiškai kitą nuotaiką.

Interjero dizainerė Gintarė Skrolytė išskiria tris paprastus sienų dekoravimo būdus, kuriuos išbandyti gali kiekviena. Tai – sienos dažymas naudojant trafaretus, sienų dekoravimas lipdukais ir fototapetų klijavimas.

Trafaretų naudojimas – puikus ir daug įgūdžių nereikalaujantis sienų dekoravimo būdas. Tereikia nusipirkti gatavą arba pačiai pasigaminti norimo motyvo trafaretą, nusipirkti patinkančių spalvų dažų ir pasiraitojus rankoves kibti į darbą.

Trafaretu galite dekoruoti įvairius paviršius, ne tik sienas, grindis ar lubas, bet ir baldus. Tik nepamirškite, kad kiekvienam paviršiui reikia pasirinkti tinkamus dažus.

Sienų puošimas lipdukais labiausiai tinka vaikų kambariui. Lietuvoje lipdukai dar nespėjo išpopuliarėti, todėl parduotuvėse jų įvairovė nedidelė. Tačiau žaismingų, animacinių filmukų herojais, įvairiais gyvūnais ar kitais vaikiškais motyvais puoštų spalvingų lipdukų tikrai rasite ne tik interjero, bet ir kitose parduotuvėse. Lipdukai – pats lengviausias būdas dekoruoti sienas.

Jei sieną nusprendėte papuošti fototapetais, rinkitės neįkyrius ir įdomius vaizdus.

Venkite nuotraukų su žmonėmis, nes vaizdas gali būti per daug intensyvus. Labai gražiai ant sienų atrodo miestų ir gamtos vaizdai. Žaismingai ir neįprastai gali atrodyti išdidintas tam tikras daiktas. Fototapetus galite užsisakyti su savo pageidaujama nuotrauka, tačiau yra ir jau paruoštų, įdomias faktūras turinčių tapetų.

Įrėminkite brangiausias akimirkas

Sparčiai populiarėja sienų puošimas nuotraukomis. Jei mėgstate fotografuotis pati ar fotografuoti kitus, o nuotraukas kaupiate albumuose, šis būdas – kaip tik jums. Tereikia jas ištraukti į dienos šviesą, įrėminti ir sukabinti ant sienos.

G.Skrolytė pataria rinktis panašių atspalvių arba nespalvotas nuotraukas, kad nebūtų per marga. Bus geriau, jei nuotraukų dydis taip pat bus panašus. Mažos nuotraukos geriau mažoje erdvėje, o didelės – didelėje.

Jei mokate naudotis kompiuterinėmis nuotraukų dailinimo programomis, galite sukurti tikrai labai įdomių vaizdų. Pavyzdžiui, nespalvotoje nuotraukoje kažkurią vieną detalę palikite ryškią.
Rėminti galite ne tik nuotraukas, bet ir širdžiai brangius atvirukus ar paveikslėlius.

Tiesa, dideli kokybiški rėmai būna brangūs, todėl jų geriausia ieškoti sendaikčių turguose. Ten galima rasti originalių ir nebrangių rėmelių. Tačiau nepamirškite, kad jie turi derėti prie kambario interjero. Jei išlaidauti nenorite, o namie turite daug, bet skirtingų rėmelių, pabandykite juos nudažyti viena spalva.

Jei esate tekstilės gerbėja, o gal net pati mezgate, neriate ar siuvinėjate, savo darbus taip pat galite įrėminti. Tokie „paveikslai“ kambariui suteiks šilumos. Toks dekoravimo būdas buvo populiarus dar viduramžiais, kai pilių ar dvarų sienos buvo puošiamos dideliais gobelenais.

Nebijokite ryškių spalvų

Yra daugybė įdomių ir netradicinių būdų pakeisti savo namų sienas. Įdomia detale gali tapti paliktas kelių dešimtmečių senumo tapeto ar nusitrynusių dažų fragmentas. Taip pat tikrai originaliai atrodys siena, išklijuota nespalvotais laikraščiais ar įvairiaspalviais žemėlapiais.
Interjero dizainerė G.Skrolytė pataria nebijoti ryškių spalvų.

Tiesa, ryškiai reikėtų dažyti ne visas, o tik vieną kambario sieną, nes namuose yra daug kitų akcentų. Daugelis sunkiai ryžtasi tokioms naujovėms, tačiau beveik visada lieka patenkinti. Šiais metais populiari sodri ir šilta žalia spalva. Ji ypač tinka prie lietuvių pamėgtų rusvų atspalvių.

Įrenginėjantieji vaikų kambarius gali pasidomėti galimybe vieną sieną paversti piešimo lenta. Tokią sieną galima nuolat keisti, tereikia drėg­­nos kempinės ir spalvotų kreidelių. Prie sienų dekoravimo galima leisti prisidėti ir vaikams – rinkitės tapetus, kuriuos galima spalvinti. Jų jau yra pirkti Lietuvoje.