Kokią žalą daro kietas vanduo?

Kietas vanduo yra tas, kuriame būna ištirpę daug magnio ir kalcio druskų. Šie mineralai nusėda ant metalinių buitinės technikos elementų, puodų bei arbatinukų sienelių ir suformuoja kietas baltos spalvos apnašas. Storas jų sluoksnis pradeda trikdyti buities prietaisų darbą, jie pradeda naudoti daugiau energijos. Nuo kieto vandens taip pat kenčia vamzdynai, didėja šildymo sąnaudos. Vandens kietumas ar minkštumas priklauso nuo to, kokioje vietovėje yra gręžinys, iš kurio tiekiamas vanduo, rašo svetainė novate.ru.

Šiuo metu yra nustatyta, kad sveikatai kietas vanduo jokios žalos nedaro. Verčiau venkite chloruoto vandentiekio vandens. Jo nerekomenduojama gerti net virinto – maistui vartokite buteliuose pirktą mineralinį ar stalo vandenį.

Kaip suminkštinti kietą vandenį?

1. Jei vandenį pavirinsite, jis taps minkštesnis. Tačiau gerti tokio vandens neverta, nes jis bus praradęs naudingas savybes.

2. Į 10 l kieto vandens įberkite vieną šaukštą kalcinuotos sodos. Palaukite 3 – 4 valandas, kol vandenyje ištirps nuosėdos. Perpilkite vandenį į kitą talpą ir naudokite savo reikmėms.

3. Parduotuvėse parduodama speciali druska, kuri suminkština skalbimo mašinų, indaplovių ir šildymo katilų naudojamą vandenį. Šios druskos yra skirtos tik buitinei technikai. Gerti šiomis druskomis suminkštintą vandenį negalima.

4. Parduotuvėse galite įsigyti specialius filtrus, skirtus geriamam vandeniui. Jis valo vandenį, tačiau tokio vandens nauda bus kur kas mažesnė, negu mineralinio.

5. Dar vienas variantas – jonų mainų filtrai, kuriose esančios specialios dervos (jonitai) suminkština vandenį.

6. Vandens minkštinimui galima naudoti nebrangiai kainuojančius magnetinius vandens filtrus. Dėl stipraus magnetinio lauko vandenyje esantis kalcio karbonatas kristalizuojasi ir nebesudaro kalkių nuosėdų.

7. Atvirkštinis osmosas – gana brangiai kainuojanti sistema, kuri filtruoja vandenį per specialią membraną, sulaikančią vandenyje ištirpusias priemaišas. Vanduo suminkštėja, bet gerti jį neverta.

Kaip suminkštinti vandenį akvariume?

Akvariumas

1. Vandenį užvirinkite, atvėsinkite ir supilkite į akvariumą, užpildydami du trečdalius jo tūrio. Vandenį pilkite atsargiai, kad nepakeltumėte nuosėdų.

2. Zooprekių parduotuvėse galima įsigyti specialių filtrų akvariumo vandeniui. Svarbiausia – nepersistengti su dozavimu.

3. Dar vienas triukas – vandens užšaldymas. Paimkite du 5 l talpos indus, pripilkite juos vandens (užpildykite tik du trečdalius tūrio) ir palikite porai dienų šaldiklyje. Vėliau atitirpinkite vandenį kambario temperatūroje ir supilkite jį į akvariumą.

4. Akvariumui puikiai tiks atvirkštinio osmoso sistema. Vienintelis trūkumas – ji kainuoja brangiau už kitas priemones.

Visi čia išvardyti vandens minkštinimo būdai tinka vandeniui, kuris naudojamais buitiniais tikslais. Tačiau maistui geriau naudokite mineralinį, stalo ar geros kokybės nechloruotą vandentiekio vandenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)