Nors dauguma šių mikrobų nedaro jokios žalos, nes dauguma jų, tikėtina, ant rankšluosčių pateko nuo jūsų pačių kūno, vis tik svarbu nepamiršti, kad ten atsidūrę jie itin greitai dauginasi, rašo sciencealert.com.

Taigi kiek kartų galima panaudoti rankšluostį, kol mikroorganizmų koncentracija tampa pavojingai didelė ir rankšluostį būtina išskalbti?

„Jei yra galimybė rankšluostį visiškai išdžiovinti, jį naudoti galima daugiausiai tris kartus“, – įsitikinęs mikrobiologas ir patologas iš Niujorko universiteto aukštosios medicinos mokyklos Philipas Tierno.

Tiesa, ši taisyklė galioja tik tiems atvejams, kai yra galimybė pakabinti panaudotą rankšluostį sausai, kol jis visiškai išdžius.

„Jei rankšluostis skleidžia kvapą, mikrobai dauginasi, todėl jį būtina išskalbti“, – patikino jis.

Specialistai neabejoja, kad rankšluosčiuose sukuriama tobula aplinka mikrobams daugintis, nes apjungiami visi būtini komponentai: vanduo, šiluma, deguonis, maistas ir neutralus pH.

Žmogaus kūnas – tobula mikroorganizmų veisykla, taigi nieko keisto, kad kiekvieną iš mūsų tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės dengia atitinkamas mikrobų ir bakterijų sluoksnis. Ant kūno esančią drėgmę pašalindami rankšluosčiu mikrobus ir visas įmanomas išskyras perkeliame nuo savo kūno ant jo.

Vis tik, anot Ph. Tierno, sudėtinga tiksliai pasakyti, ar ant rankšluosčio esantys mikrobai kelia pavojų, nes dauguma mūsų namuose gyvenančių mažyčių padarėlių vis tik nėra pavojingi. Tiesa, dalindamiesi rankšluosčiu su kitais asmenimis potencialiai susiduriame su mikroorganizmais, prie kurių mūsų kūnas nėra pripratęs, vienas tokių – Staphylococcus aureus.

Anot specialisto, toks susidūrimas gali odą suerzinti, atsiranda spuogelių ar netgi infekcijų. „Svarbu neprarasti apdairumo ir atidumo“, – įsitikinęs Ph. Tierno. Tiesiog būtina suvokti, kad rankšluostis gali būti labai nešvarus ir, tikėtina, jį skalbiate nepakankamai dažnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)