Viena garsiausių pasaulyje santechninės keramikos gamintojų Vokietijos „Villeroy & Boch“ pakvietė Vilniaus dailės akademijos dizaino specialybės trečiakursius sukurti ateities unitazų koncepcijas. Pasak kompanijos Baltijos šalims atstovės J. Dabulevičiūtės, gamintojai nuolat organizuoja įvairias kūrybines dirbtuves ir dizaino konkursus įvairiose pasaulio šalyse. „Jaunieji dizaineriai ne tik pasiūlo įdomių inovatyvių idėjų, bet ir padeda gamintojams geriau suprasti vartotojų lūkesčius ir reaguoti į aktualias vonios kambario tendencijas“, - sakė J. Dabulevičiūtė.

Unitazai, valdomi telefonais

Šiam konkurse geriausiu buvo pripažinta V. Mitkevičiūtės ir A. Kundrotaitės ateities unitazo projektas. Studentės pagrindinį dėmesį skyrė išmanumui, draugiškumui aplinkai, vandens taupymo ir perdirbimo technologijoms. Studentės atkreipė dėmesį, kad unitazai turėtų būti reguliuojamo aukščio, pritaikyti skirtingos fiziologijos ir amžiaus žmonėms. Studentės taip pat prognozavo, jog ateities unitazuose apiplovimo funkcijos bus taip patobulėjusios, jog net nebereikės tualetinio popieriaus.

Ko gero, išmaniausio unitazo titulo nusipelno I. Masaitytės, A. Butėnaitės ir S. Palovio pristatyta koncepcija. Šiame unitaze išmaniosios technologijos maksimaliai taupo vandenį nustatydamos, kokio kiekio užtenka kokybiškam nuplovimui. Be to, ko gero, specialios mobilios programėlės bus sukurtus ir unitazams, o į išmanius įrenginius galėsim gauti informaciją, kokių maistinių medžiagų trūksta mūsų organizmui...

Neužims vietos, nes pradings sienoje

Viena aktualiausių šiuolaikinių vonios kambario tendencijų – maži vonios kambariai, kadangi vis daugiau žmonių persikelia gyventi į didmiesčius ir neturi galimybių įsirengti erdvių vonios kambarių- prognozuojama, jog 2050 net ketvirtadalis pasaulio gyventojų gyvens miestuose.

Šią temą savo projektuose analizavo kelios studentų grupės. E. Janavičiūtė, M. Petkelis ir I. Srebaliutė pristatė į sieną integruoto praustuvo ir unitazo modelį. Šiam projektui skirta antroji vieta. Studentai dar pasiūlė ir gana egzotiškai atrodančio portatyvinio unitazo modelį, kurį galima neštis tiesiog rankose.

Kompaktiško unitazo idėją savo projekte plėtojo ir A. Ladavičiūtė, G. Naudžiūtė, M. Mileikytė. Studentės taip pat pasiūlė idėją unitazą pasislėpti specialioje sienos nišoje. Šis unitazas taip pat galėtų būti išmanus - pats apskaičiuoti vandens ir elektros energijos kiekį, reikalingą kokybiškam nuplovimui ir išvalymui.

Trečiąją vietą vertinimo komisija skyrė L. Bakučio, I. Dumčienės ir G Barauskės projektui. Iš kitų šis unitazas išsiskyrė organiška forma. Vertinimo komisija atkreipė dėmesį, kad nykstant riboms tarp vonios kambario ir kitų namų zonų, tobulėjant technologijoms santechninė keramika įgauna skulptūriškų formų, prisitaiko ir prie svetainės baldų dizaino tendencijų.

Pasak J. Dabulevičiūtės, studentai pasiūlė nemažai idėjų, apie kurias jau garsiai kalba ir patys gamintojai: „Išties kuriant santechninės įrangos ir keramikos produktus daug dėmesio skiriama ekologiškumui, vandens taupymui, išmanioms technologijoms. O kaip jas pavyks įgyvendinti, parodys jau netolima ateitis“.