Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale „PNAS“.

Siekdami sužinoti, kaip skirtingos testosterono dozės veikia gyvūnų balsus, Džonso Hopkinso universiteto mokslininkai jo suleido į kanarėlių smegenis.
Kanarėlių patinėliai savo dainomis vilioja pateles. Tyrėjai įtarė, kad šiam čiulbėjimui didžiulę įtaką daro testosteronas, skelbiama "Forbes".

Patinėliai turi labai pasistengti, nes išrankioms patelėms labiau patinka vyrukai gražiais balsais, o ne tie, kurie čiulba „pro šalį“.

Kad galėtų atlikti eksperimentą, mokslininkų komanda apšvietimu ir šildymo sistemomis imitavo pavasarį. Šiuo metų laiku vyksta muzikiniai poravimosi ritualai.

Vienai grupei patinėlių testosterono suleista į medialinį preoptinį nervą (angl. POM), kuris kontroliuoja kai kurių rūšių, tarp jų ir žmonių, seksualinį potraukį. Kitai grupei šio vyriško hormono buvo suleista į visas smegenis.

Po injekcijų abiejose grupėse buvę paukščiai ėmė daugiau čiulbėti, tačiau tie, kam testosterono buvo suleista į POM, čiulbėjo nelabai gražiai, o kitos grupės paukščių čiulbėjimas nenukentėjo. Tiesą pasakius, jie čiulbėjo visai neblogai, o tai leidžia manyti, kad per poravimosi ritualą testosteronas vienu metu veikia keletą smegenų dalių.

„Tam, kad testosteronas galėtų reguliuoti specifinius šio kompleksinio socialinio fenomeno komponentus, jis turi veikti skirtingas smegenų dalis“, - sakė tyrėjas Beau Alward.

„Panašu, kad testosteronas POM srityje gali reguliuoti gyvūno motyvaciją, šiuo atveju – motyvaciją čiulbėti. Tačiau čiulbėjimas ir viliojimas – tai daugiau nei motyvacija. Patinėlis turi ne tik patraukti patelės dėmesį, bet ir gražiai čiulbėdamas jį išlaikyti, o tam reikalingas įvairių smegenų sričių koordinavimas“, - tęsė jis.

Tyrėjams įdomu, ar steroidai turi panašios įtakos žmonių seksualiniam elgesiui.

„Kanarėlių hormonai identiški žmonių hormonams. Gali būti, kad jie reguliuoja smegenų pokyčius tuo pačiu principu“, - sakė psichologijos profesorius Gregory F. Ball.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)