Ar pasitikite savo partneriu?

Pasitikėjimas yra pirmutinis ir, ko gera, pats svarbiausias ilgalaikių santykių sėkmės požymis. Be pasitikėjimo visi kiti prarastų savo reikšmę. Paklauskite savęs: ar jūsų partneris patikimas, ar juo galima pasikliauti? Ar jis - jūsų gyvenimo „uola“? O ar tą patį galima pasakyti apie jus?

Kai kuriems žmonėms pasitikėjimas yra komplikuota sąvoka. Kai kurie žmonės pasitiki aklai, kiti pasitikėti nemoka. Įvertinkite partnerio patikimumą remdamiesi ne nepagrįstais pažadais ar svajonėmis, bet buvimo kartu patirtimi.

Ar jūs ir jūsų partneris - suderinami visose intymumo dimensijose?

Autoriai Ronald Adler ir Russel Proctor II nustatė keturis būdus, kuriais mes galime jaustis artimai susiję su savo partneriu. Tos keturios intymumo dimensijos yra: fizinė, emocinė, intelektinė ir bendros veiklos dimensija.

Kokia jūsų asmenybės pusė atsiskleidžia šiuose santykiuose?

Prisiminkite draugus savo gyvenime. Ar skirtingi draugai atskleidžia skirtingas jūsų puses? Galbūt su vienais esate santūresni, o su kitais - linksmesni? Galbūt su vienais esate kantrūs, o su kitais ginčijatės? Draugas gali pažadinti teigiamas arba neigiamas asmenybės dalis.

Lygiai tas pat tinka ir kalbant apie partnerį. Apgalvokite šiuos klausimus: ar būnant su partneriu, atsiskleidžia geresnė jūsų asmenybės pusė? Ar atsiskleidžia neigiama? O gal tai - šių dviejų pusių derinys? Jei taip, kokios situacijos paskatina jus atskleisti vieną ar kitą pusę? Ir galiausiai: ar aš pats sau patinku šiuose santykiuose?

Jūsų nuoširdūs atsakymai į šiuos klausimus atvers ilgalaikių laimingų santykių paslaptis.

Ar bendravimas su partneriu jus įkvepia, ar atvirkščiai - smukdo?

Porų studijų ekspertas dr. John Gottman iš Vašingtono universiteto po savo daugiau nei dvidešimt metų trukusio tyrimo atskleidė, kad geriausias skyrybų pranašas - kai vienas ar daugiau partnerių santykiuose pademonstruoja panieką kitam.

Panieka yra pagarbos priešingybė. Panieka dažnai išreiškiama per neigiamą vertinimą, kritiką, sarkazmą. Mokantieji tinkamai bendrauti žino, kaip atskirti žmogų nuo problemos (ar elgesio), kaip būti švelniais su žmonėmis ir griežtais kalbant apie problemą. Tačiau to nemokantieji elgsis visiškai priešingai - jie puldinės žmogų, atakuos jo asmenines savybes, o į problemą, jei tokia yra, nekreips dėmesio.

Paklauskite savęs: ar bendravimas su partneriu jus įkvepia, o gal priešingai - smukdo, liūdina? Ar jis moka kritiką nukreipti į problemą, o ne į jūsų asmenį? O ar tai mokate jūs?

Jei jūsų santykiai kenčia dėl neefektyvios komunikacijos, gera naujiena ta, kad jei tik judu su partnerio to norite, galite išmokti bendrauti efektyviau. Tačiau tam prireiks jūsų abiejų pastangų.
Kaip jūs ir jūsų partneris elgiatės kilus konfliktui?

Poros, nemokančios spręsti konfliktų, jiems kilus paprastai renkasi vieną iš trijų galimų elgesio būdų: kovą, pabėgimą ar sustingimą. Jie kovoja ir pyksta, kartkartėmis išlaikydami pagiežą ištisus metus. Jie pabėga ir vengia svarbių problemų, slėpdamiesi nuo jų. Arba, po begalinių ginčų, kurių sprendimo nesimato, jie tarsi sustingsta ir emociškai užsisklendžia.

Sėkmingos poros moka išspręsti problemas ir judėti į priekį. Jos susitelkia į problemos sprendimą, o ne į kito žmogaus puolimą. Net pykstant sugebama rasti būdą, kaip nenutolti nuo kito žmogaus. Problemą išsprendus, poros atleidžia vienas kitam ir pamiršta konfliktą. Ir svarbiausia, sėkmingos poros geba mokytis ir augti šių iškylančių sunkumų dėka. Kaip geras vynas, jų santykiai laikui bėgant bręsta ir vis gerėja.

Kaip jūs ir partneris gebate susitvarkyti su išorinėmis nelaimėmis ir krizėmis kartu?

Viena itin sėkmingų ir ilgalaikių santykių savybių - partnerių gebėjimas išlikti kartu krizės metu. Pats tikriausias santykių testas yra tuomet, kai paaiškėja, ar pora gali palaikyti vienas kitą atėjus sunkiems laikams.

Apsvarstykite šiuos klausimus: ar išorinio pasaulio krizės suartina judu su partneriu, ar priešingai - dar labiau nutolina? Sudėtingose gyvenimo situacijose judu su partneriu elgiatės kaip vaikai ar kaip suaugusieji? Ar judu su partneriu galite dalytis sunkiais laikais, ar tik būti kartu, kai viskas yra gerai? Kaip pastebi Adles ir Proctor II, „partneriai, kurie kartu patyrė fizinių iššūkių... sukuria ryšį, kuris gali trukti visą gyvenimą.“

Ar jūsų nuomonės finansiniais klausimais sutampa?

Daugybė tyrimų nustatė, kad nesutarimai dėl pinigų yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių poros kreipiasi į santuokos konsultantus. Tai taip pat yra viena pagrindinių skyrybų priežasčių. Pasak Jeffrey Dew iš Nacionalinio santuokos projekto, „poros, kurios ginčijosi dėl finansų kartą per savaitę, turėjo 30 proc. didesnę skyrybų tikimybę nei tos poros, kurios ginčijosi dėl finansų rečiau.“

Nuomonių skirtumai finansiniais klausimais dažnai iškyla pačioje santykių pradžioje. Pavyzdžiui, kas moka pirmojo pasimatymo metu? O antrojo? O trečiojo? Ar jūsų partneris laimingas sulaukęs kruopščiai apgalvotos, tačiau piniginės vertės neturinčios gimtadienio dovanos, o gal jis jausis nelaimingas, nes nieko nenupirkote? Kiti klausimai: ar jūsų partneris apskritai laimingas su tuo, ką turi, o gal jis nuolat trokšta įsigyti vis daugiau ir daugiau? Ar judu su partneriu galite išspręsti finansinius sunkumus ir skirtumus kaip komanda?

Svarbiausia siekiant išsaugoti finansinę taiką - kartu su partneriu suformuluoti patikimą finansinį planą, atkreipti dėmesį į tai, dėl kokių dalykų nesutariate, pradėti diskusijas, kad išvengtumėte nesutarimų, galiausiai - siekti finansinių ar poros konsultacijų.

Nesvarbu, ar esate kol kas vieniši, ar susitikinėjate, ar gyvenate kartu - šios septynios ilgalaikių santykių paslaptys gali padėti jums pasitikrinti savo santykių sveikatą ir gerovę. Būdami atviri, nuoširdūs ir trokšdami tobulėti, galite žymiai padidinti tikimybę, kad ne tiktai turėsite nuostabų partnerį visą gyvenimą, bet ir jūsų meilė bus neblėstanti. Tuomet su savo gyvenimo žmogumi galėsite ramiai pasenti, žinodami, kad vienas kito šiltame glėbyje judu suradote Namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (618)