Tai įtikėjimas pilnatvės galimybe ir tobulumu. Apie perfekcionizmą rašančioje literatūroje akcentuojama, kad lankstus ir stabarus perfekcionizmas yra labai skirtingi. Svarbu aptarti šiuos skirtumus.

Lankstus perfekcionizmas

- siekiama aukštesnių standartų, nes jie motyvuoja ir padrąsina, tačiau jų siekiant renkamasi. Ne viskas turi būti tobula.

- išlieka emocinis lankstumas, dėl kurio mokomasi, studijuojama, tikima partneriu, nepaisant galimų žmogiškų klaidų – klaidos yra leistinos.

- nesėkmės toleruojamos ir netraktuojamos kaip žala savivertei.

- lankstaus perfekcionizmo siekiantys asmenys gali jaustis pozityviai, tą jausti savo partneriui ir kitų gyvenimo aspektų atžvilgiu – net jei nepavyksta gauti didesnio atlyginimo, pasiekti aukščiausių rezultatų ar įsigyti tobulų namų.

Stabarus perfekcionizmas

- tokiam perfekcionizmui būdingos visiškai kitokios savybės. Tokie žmonės nesirenka tobulėti ar progresuoti. Juos slegia būtinybė pasiekti nerealius standartus tam, kad jaustųsi pilnaverčiai. Keli pavyzdžiai:

Tai moteris, kuri negali pasikviesti draugų vakarienei, nes jai būtina gaminti įmantrius patiekalus ir ji bijo nesėkmės.

Tai partnerė, kuri vengia sekso, nes ji vis dar nepatenkinta savo svoriu.

Tai vyras, kuriam šeimos atostogos niekuomet neteikia džiaugsmo, kadangi niekas nėra tobula, o jis taip planavo.

- dažnai stabariame perfekcionizme įstrigusio asmens standartai tokie aukšti, kad sėkmė tampa neįmanoma, todėl vengiama sprendimų, užduotys atidėliojamos ir dėl to imam slėgti gėda bei kaltė.

Pavyzdžiui:

Jie neperka baldų valgomajam, nes niekaip neranda tobulo komplekto.

Ji renkasi nestudijuoti, nes baiminasi, kad nepavyks būti viena geriausių studenčių.

- dažnai asmenys, įklimpstantys stabariame perfekcionizme, savo partneriams kelia labai didelius reikalavimus. Jei partneris nėra pats sėkmingiausias, jei ji ar jis nėra vakarėlio širdis, jei nėra geidžiamiausi, protingiausi ir t.t., menkinama jų trapi savivertė.

- kadangi asmenys su polinkiu į stabarų perfekcionizmą ir sau kelia aukštus reikalavimus, juos dažnai kamuoja nerimas, savigrauža, iš savo partnerių jie daug ko reikalauja ir yra labai kritiški.

Partneriai gali padėti vienas kitam

Kadangi vyraujant stabariam perfekcionizmui kenčia abu partneriai, svarbu abiems išmokti atpažinti jo apraiškas, abiems mėginti padėti vienas kitam ir, esant reikalui, ieškoti profesionalios pagalbos. Vien perskaičius aukščiau paminėtus apibrėžimus galima žengti pirmą žingsnį.

Raskite saugius traukos subjektus

Apstu mokslinių įrodymų, kad nuo mūsų ankstyviausių traukos subjektų priklauso, kaip mes susisiejame su savo partneriais, reguliuojame jausmus, suvokiame save kitų akimis. Įdomu, kad mokslininkai įrodė tamprų ryšį tarp šių traukos subjektų ir perfekcionizmo.

Lankstus perfekcionizmas susijęs su saugiu ryšiu su tėvais, pozityviu savivertės ugdymu. Stabarus perfekcionizmas būdingas asmenims, susidūrusiems su tėvų kritika, nerimu ir žmonių vengimu.

Porų santykiuose atsiskleidžia arba kinta ankstyvosios traukos apraiškos. Taigi dėl jų gali paūmėti polinkis į kritiką, konkurencingumą, nerealius lūkesčius arba gali užsimegzti toks ryšys, dėl kurio bus sveikai siekiama realių tikslų.

Patarimai poroms

Jei matote, kad stabarus perfekcionizmas kenkia jūsų bendrai laimei – ir jei abu norite to neignoruoti, - dėl to gali pamažėti kaltinimų ir išaugti sėkmės galimybė. Drauge bandydami slopinti perfekcionizmą sukursite saugesnį tarpusavio ryšį.

Nerimo sumažės, jei prisipažinsite, jog ėmęsi veiksmų prieš perfekcionizmą nesitenkinate vidutiniokiškumu – tiesiog mėginate siekti tikslų, išgyvendami mažiau kančių. Išmėginkite vos kelis dalykus. Nusiteikite klysti drauge.

- Niekuomet nieko nesikviečiame vakarienės. Gal pasikvieskime keletą sukirsti picą ir desertą? Jei pavyks, bus maloni staigmena, o jei ne, abiems tai bus pirmoji pamoka.

Palaikykite vienas kitą tam, kad vietoje perfekcionizmo augtų pasitenkinimas savimi.

„Ką besakytum, žinau, kad mano žmona yra pasiutiškai gudri.“

Dosniai žerkite komplimentus, o jei jaučiatės esąs kritikuojamas, neslėpkite to.

- „Pamiršau pasakyti, kad ryte tu atrodei nuostabiai.“

- „Žinau, kad stengiesi, bet gal geriau pakalbėkime apie mūsų rūbus, užuot kabinėjęsi prie kiekvieno dėvimo skuduro?“

Dėl kietakaktiškumo perfekcionizmo daugėja. Pasikalbėkite apie maksimalistinius užmojus. Pamėginkite juos pakeisti lankstesniais. Drauge siekite naujo užmojo.

- Svetainėje ant kilimo išbarstyti žaislai reiškia, kad vaikai žaidžia, o ne tai, kad mūsų namuose betvarkė.

- Jei baiminatės grįžtančio partnerio dėl išmėtytų žaislų ar vaikams žaisti liepiate mažoje erdvėje, vardan tobulai atrodančios svetainės tik eikvojate bereikalingas emocijas.

- Jei vaikai maži, gal pakaks tiesiog kas vakarą surinkti svetainėje vaikų išmėtytus žaislus.

Išsiaiškinkite lūkesčius – kas juos kelia?

- Stabarus perfekcionizmas susijęs su sau keliamais lūkesčiais ir įsivaizduojamais kitų lūkesčiais. Dėl to sunkiau bręsti ir puoselėti savivertę.

- Įvardinkite ir išsiaiškinkite lūkesčius. Praturtinančiuose santykiuose sudaroma galimybė siekti lūkesčių. Jei lūkesčiai atrodo realūs, būkite smalsūs, palaikykite vienas kitą, pakoreguokite lūkesčius ir patys pasirinkite, kuriuos mėginsite įgyvendinti.

Rūpinkitės vienas kitu

Jei vienas kitam rodysite dėmesį – per mažmožius ir matomesniais būdais – sustiprės tarpusavio ryšys, padaugės saugumo, jausitės esą vertinami ir rečiau desperatiškai mėginsite būti tobuli tam, kad būtumėte mylimi. O tokiomis aplinkybėmis svarbiausi dalykai atrodys nesunkiai įgyvendinami.

Anna Quindlen yra pasakiusi: „Liautis būti tobulu ir mėginti būti savimi yra labai sunku, bet ypatinga“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (383)