Aš gerai galiu bendrauti tik su labai gerais draugais, jei yra kitų žmonių - viskas, atrodo, lyg galva tuščia ir neįsivaizduoju apie ką šnekėti, ir nežinau kur dingti, jaučiuosi, kaip koks keistuolis.

Man didžiausią problemą kelia tai, kad aš nesugebu bendrauti su merginomis, ir mažai pažįstamais žmonėmis, jaučiuosi lyg aš nevertas jų dėmesio. Dar labai graužiuosi, kad neturiu merginos, bet tai va, kaip toks bailys nepasitikintis savimi, kaip aš galiu susirasti.

Aš sulaukiu merginų dėmesio gal dėl stiliaus nežinau, bet turiu savo durnų įsitikinimų. Nežinau, kaip pakeisti požiūrį į save, noriu tai padaryti kuo greičiau, nes pavargau nuo savęs, o alkoholiu nenoriu piktnaudžiauti. Tai norėčiau sulaukti iš kokio patarimo.

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Iš to, ką parašėte apie save, panašu, kad sunku priimti save tokį, koks esate. Kita vertus, gali būti, jog nesate iki galo pažįstamas su kita savo puse, kuri užpildyta pozityviomis spalvomis. Visgi atpažinti, kas palaiko negatyvų žvilgsnį į save ir pojūtį, jog esate nevertas kitų dėmesio, nėra taip paprasta. Tai neretai yra ilgalaikės terapijos objektas ir ieškojimo kelias, kas trukdo sukurti santykį pirmiausia su savimi, o po to ir su tais, kurie kelia jūsų susidomėjimą.

Taigi vienas pagrindinių kelių link savęs perkeitimo yra savęs ieškojimas, kuris toli gražu nėra trumpas ir paprastas procesas, kurį galima išgyventi tiesiog gavus patarimą ką ir kaip daryti. Net ir priklausydamas žmonių grupei, kuriuos jungia tam tikri bendrumai, esate labai išskirtinis asmuo, kuriame neabejotinai telpa tiek sudėtingi, tiek patrauklūs dalykai. Šioje vietoje ir prasideda gyvenimo ir buvimo savimi menas: gebėjimas priimti abi savo puses.

Neretai pakliūname į spąstus matyti save vienpusiškus. Tai reiškia sau esame arba tobuli ir neperklausiami, arba nevertingi savo akyse. Pirmuoju atveju bet kokia nesėkmė, netobulumas yra didelis iššūkis keliantis skausmingus išgyvenimus ir sugriaunantis tikėjimą savimi. Tai verčia visokiais būdais siekti tik geriausių rezultatų, kiek įmanoma ignoruoti savo ribotumus. Kitu atveju, net ir skaudinantis menkas savęs vaizdas, tampa pasiteisinimu, savęs nurašymu, tam tikru savęs gailėjimosi ir sąstingio šaltiniu.

Kaip bebūtų keista, vienpusis požiūris į save visgi yra paprastesnis pasirinkimas. Nėra lengva matyti save kaip vertingą, aiškiai suvokiant savo negalias ar ribotumus. Dėl to nukrypti į vienpusį savęs vaizdą ir leisti save regėti tik kaip viską galintį, arba daugelyje atvejų netinkamą yra didelė pagundą. Ypatingai tai sustiprėja kuomet imame lyginti save su visuomenėje priimtinomis sėkmės normomis.

Kuomet jūs rašote „noriu būti linksmas, pozityvus“, man norisi reaguoti, bet greičiausiai toks nesate. Bent jau kol kas nematote šios savo pusės. Visgi būti vienokiu ar kitokiu nėra nei gerai, nei blogai. Tai, kas padeda laisvai jaustis su kitais, yra leidimas sau būti tokiu, koks esate, priėmimas, jog norėtumėte būti, kaip kiti, bet esate tiesiog jūs. Bandymas būti kuo nors kitu, siekimas susikurti tobulo savęs vaizdo neretai verčia įsitempti, stebėti save ir vertinti, tuomet mažai dėmesio lieka santykiui.

Tokiu atveju bendravimas su žmonėmis virsta pokalbiu su savimi, nuolatinis savęs baudimas už tai, ko nepadarėte, kuo nebuvote, kokiu nepasirodėte ir tai neleidžia kurti santykio. Taigi norint užmegzti ryšį su šalia esančiu, pirmiausia derėtų sukurti jį su savimi. Kad būdamas savyje, galėtumėte būti dėmesingesnis aplinkiniams ir tuo pačiu atviresnis tam, kas vyksta su kitais, o ne tik su jumis.

Leidimas sau būti tokiu, kokiu esate, kaip jau minėjau, yra nemenko darbo su savimi rezultatas. Dėl to norint jį nudirbti, derėtų tam skirti laiko, gal net asmeninės terapijos metu. Dar vienas iš būdų prieiti prie savęs yra mėgstama auginanti veikla, per kurią galėtumėte atpažinti savo vidinę jėgą, savybes, kurios jus bent kiek nors žavėtų. Mes žavimės žmonėmis, kurie su savimi jaučiasi ramiai ir taikiai. Taigi to vertėtų ir ieškoti, jums priimtinais būdais.

Vaida

Rašykite: psichologui@delfi.lt. Psichologai neatsakinėja asmeniškai, atsakymai publikuojami DELFI rubrikoje GYVENIMAS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (762)