Ligos

Vyrai dažniau serga kai kuriomis vėžio rūšimis. Statistika byloja, kad jie sunkiau nei moterys serga stafilokokine infekcija, gripu ir pneumonija. Juos dažniau puola ir gastroenteritas.

Dėl šių „silpnybių“ kalta X chromosoma, tiksliau jos nebuvimas vyro organizme. X chromosomoje yra genai, kurie saugo moteris nuo daugelio infekcijų. Jos lengviau nei vyrai įveikia alkį, nuovargį, ligas ir stresą. Jų išgyvenamumas didesnis, tik raumenys silpnesni.

Be to, vyrai daug prasčiau rūpinasi savo sveikata. Dar daugiau – jie nenori apie tai nei skaityti, nei kalbėti. Jie auklėjami įsitikinimu, kad yra stiprioji lytis, tad tikram vyrui nebaisu nei ligos, nei skausmas.

Energijos atsargos

Vyrų hemopoezės - kraujo ląstelių gamybos – procesas yra ne toks efektyvus kaip moterų. Todėl chirurginės operacijos jiems pavojingesnės. Be to, vyrams reikia daugiau deguonies, nes jų kvėpavimo dažnis retesnis nei moterų, o įkvėpimo gylis didesnis. Jeigu oras užterštas, į jų plaučius patenka daugiau kenksmingų medžiagų.

Vyrai, skirtingai nei moterys, neturi poodinio riebalų sluoksnio ir apskritai riebalų turi mažiau. Todėl jie lengviau meta svorį laikydamiesi dietos.

Tačiau raumeningieji vyrukai neturi tiek energijos atsargų kaip moterys.

Įsivaizduokite, vyras ir žmona visą dieną po žiemos tvarkė sodybą. „Pasivaikščiokime? – siūlo žmona po sunkios dienos. – Čia taip tylu, kvepia pavasariu... Po to kartu pagaminsime vakarienę...“ „Jau tik be manęs“, - stena vyras, išsitiesęs ant sofos prieš televizorių. Žmona supyksta ir trenkia durimis. „Na, kodėl ir vėl viena? Negi aš nepavargau?“ – svarsto moteris.

Tačiau vyras ne tingi, o iš tiesų išeikvojo visas fizines jėgas. Moterys daug ištvermingiau pakelia ilgus fizinius krūvius.

Alabamos (JAV) kardiologai nustatė, kad moterys su metais lėčiau praranda fizinę ištvermę. Kas dešimt metų moterų sugebėjimas pakleti fizinius krūvius sumažėja 2 proc., vyrų gi – 10 proc.

Smegenų veikla

Mergaičių ir berniukų smegenų raida skiriasi. Dešinė smegenų pusė anksčiau formuojasi berniukams, o kairė pusė, atsakinga už skaitymą ir šalmą, - mergaitėms. Todėl nieko keista, kad berniukai prasčiau nei mergaitės skaito ir rašo. Visą vyro gyvenimą jo dešinė smegenų pusė gali funkcionuoti geriau. Ne vienas mokslinis tyrimas įrodė, kad vyrai geriau orientuojasi erdvėje. Todėl jiems lengviau tapti gerais statybininkais, architektais, dailininkais.

Jeigu vyrai dešinįjį smegenų pusrutulį naudoja orientuotis erdvėje, o kairįjį – kalbai ir rašymui, moters smegenys nėra taip griežtai suskirstytos. Ir kairioji, ir dešinioji pusės „dirba“ kartu. Ir tai suteikia moterims du svarbius privalumus. Pirma, jos yra įžvalgesnės – geriau jaučia skirtumą tarp to, ką žmonės sako, ir to, ką jie iš tiesų galvoja. Jeigu vyro kairiąją smegenų pusę pažeidžia insultas, jis gali prarasti gebėjimą kalbėti, skaityti ir rašyti. O moters kairiosios pusės smegenų funkcijas pakeičia dešinioji.

Įsimylėjimas

Nepriklausomai nuo to, kas „sukelia“ meilę – smegenys, širdis ar hormonai, vyras jai pasiduos daug anksčiau nei moteris.

250 jaunų vyrų ir 425 to paties amžiaus moterų apklausa parodė, kad iki ketvirto pasimatymo rimtai įsimylėjo ketvirtadalis vyrų ir tik 15 proc. moterų. Moterys teigė, kad netgi po dvidešimto pasimatymo su išrinktuoju, jos negalėjos pasakyti, kad jį myli. Moterims reikia daugiau laiko. Tuo tarpu vyrui pakanka vos 7sekundžių, kad jis suprastų, patinka jam moteris ar ne.

Skyrybų išgyvenimas

Nutraukę santykius vyrai, pasak psichologų, jaučiasi išties nelaimingi. Jie gali nugrimzti į gilią depresiją ir nepakeliamą vienatvę. Dėl nelaimingos meilės vyrų nusižudo tris kartus daugiau nei moterų.

Neištikimybę vyrai ir moterys išgyvena skirtingai. Vyrai „į kairę suka“ ne todėl, kad namie neužtenka sekso, nors ir toks variantas galimas. Pagrindinė priežastis – nepasotinama naujumo paieška. Ieškodami ko nors naujo jie užmezga santykius net ir su mažiau patraukliomis bei seksualiomis moterimis nei jų žmonos. Be to, pasak psichologų, vyrai į nesantuokinius santykius nežiūri labai rimtai.

Net pavydi vyrai ir moterys skirtingai. Moterys bijo, kad ją pakeis kita. O vyrų pavydo jausme daugiau savininkiškumo instinkto ir seksualinio komponento. Vyrai retai atleidžia neištikimybę ir nieko čia nepadarysi.