Sąveikavimo su buvusiaisiais socialinėje medijoje tendencija, tokiu būdu primenant apie save (anglų. k. tai vadinama terminu „orbiting“), yra naujai įvardinamas buvusių partnerių ignoravimas (angl. „ghosting“) rašoma straipsnyje menshealth.com.

Pasak ekspertų, nuolatinis priminimas apie save socialiniuose tinkluose yra psichologiškai žalingas.

Sąveikavimą su buvusiųjų publikuojamu turiniu socialiniuose tinkluose naujuoju ignoravimu pirmą kartą pavadino rašytoja Anna Iovine savo 2018 m. parašytoje esė.

Kaip rašo straipsnio autorė, šį reiškinį ji patyrė ne kartą. Praėjus daug metų po koledžo baigimo, ji staiga pastebėjo, kad buvęs vaikinas peržiūrėjo jos „stories“ instagrame.

„Iš pradžių per daug apie tai negalvojau, nors ir nustebau, kad jis vis dar stebi mane (juk paliko mane, paprasčiausiai parašęs žinutę). Vėliau, kai jis peržiūrėjo dar vieną, paskui kitą „story“ instagrame, nusistebėjau. Žodžiu, matau, kad jis stebi visas mano „stories“ instagrame“, – rašo autorė.

Jos teigimu, būta ir daugiau atveju, kai jos turinį socialiniuose tinkluose stebi buvusieji – „tie, kurie po pirmo pasimatymo taip ir neparašė, tie, su kuriais buvo vienos nakties nuotykis, tie, su kuriais pažintis svetainėje „Tinder“ nenuėjo toliau pradinio susirašinėjimo. Galbūt tie vaikinai pamatė mano įrašus, naršydami po socialinius tinklalapius, tačiau pajutau, kad vis tiek jie mane stebi. Ėmė atrodyti, kad jie fiksuoja, kur, su kuo buvau ir ką veikiau, nors kelerius pastaruosius metus nebuvome gyvai susitikę.“

Kaip ir visoms šių socialinių medijų laikų tendencijoms pavadinti, atsirado naujas terminas – priminimas apie save, reaguojant į buvusiųjų publikuojamą turinį socialiniuose tinkluose.

Kas gi yra priminimas apie save, reaguojant į buvusiųjų publikuojamą turinį socialiniuose tinkluose?

Kaip ir ignoravimo atveju, buvusieji primena apie save, stebėdami jūsų socialinių tinklų turinį, kai nutrūksta santykiai realiame gyvenime. Jie spaudžia „patinka“ prie jūsų instagramo, tviterio įrašų, peržiūri jūsų „Snapchat“ turinį.

Šiais laikais, kai visi stebi vieni kitus socialinėje medijoje, tikrai gali kilti pagunda pasižvalgyti, ką socialiniuose tinkluose publikuoja buvęs vaikinas ar trumpalaikio susižavėjimo objektas. Vis tik straipsnio autorė skelbia griežtą verdiktą – sąveikavimą su buvusiųjų publikuojamu turiniu socialiniuose tinkluose po išsiskyrimo (ar netgi po vienos nakties nuotykio) yra labai aiški žinia, dėl kurios žmogus gali labai nejaukiai pasijusti. Pasak jos, savaime suprantama, yra išimčių – jei jus ir buvusįjį sieja nuoširdūs santykiai, jei jūs išsiskyrėte seniai, nieko blogo, kartais draugiškai paspausti „patinka“ prie kokio nors įrašo. Bet jei išsiskyrėte neseniai (arba jei oficialiai dar nedraugavote, bet staiga buvo nutrauktas kontaktas), jei emocijos dar kunkuliuoja, turinio stebėjimas socialiniuose tinkluose gali trikdyti ir nervinti.

Vaikinas su išmaniuoju

„Kai vis dar spaudžiate „patinka“ prie žmonių įrašų, tai rodo, kad tebėra ryšys, – aiškina licencijuota klinikinė socialinė darbuotoja, psichoterapeutė, santykių specialistė iš Niujorko Lisa Brateman. – Jūs demonstruojate, kad vis dar stebite asmeninį kito žmogaus gyvenimą.“ Pasak L. Brateman, tas sąveikavimas su socialinių tinklų turiniu – būdas pasakyti: „Aš čia.“ O juk bet kokį išsiskyrimą, psichoterapeutės teigimu, reikia gerbti.

Visiškai suprantama pagunda užmesti akį į buvusiųjų instagramą, paspausti „patinka“ prie jų tviterio įrašo, kai norima priminti apie save, parodyti, kad vis dar žavitės buvusiu draugu ar drauge. (Biologinės antropologijos specialistės Helen Fisher teigimu, toks elgesys gali sukelti priklausomybę – žiūrinėjant buvusiųjų nuotraukas, veikia tos pačios smegenų sritys, kurios susijusios su elgesio priklausomybe.)

Bet žmogus, kurio nuotraukas žiūrinėjate, gali kitaip interpretuoti jūsų elgesį. Pasak L. Brateman, nutrūkus santykiams, visada lieka neatsakytų klausimų, žmonės naršo po socialinius tinklalapius dėl įvairiausių priežasčių. Tarkime, jūs norėjote pasakyti: „Labas, čia aš, pažiūrėjau naujausią tavo asmenukę.“ O žmogus gali tai palaikyti susidomėjimo ženklu ar netgi signalu, kad norite atnaujinti draugystę.

Ką daryti, jei jūs sąveikaujate su buvusiųjų publikuojamu turinį socialiniuose tinkluose?

Jeigu jus paliko, o jūs sąveikaujate su buvusiojo turiniu socialiniuose tinkluose, nes jo pasiilgote ir norėtumėte susigrąžinti, kuo greičiau liaukitės tai darę. „Ištrinkite iš draugų sąrašo, liaukitės stebėti, – pataria santykių konsultantė, daktarė, klinikinė psichologė Wendy Walsh. – Socialiniuose tinkluose publikuojame gražiausias savo nuotraukas, į kurias žiūrint atrodo, kad esame be galo laimingi. Kas kartą į jas pažvelgus, bus skaudu, darysis sunkiau atsigauti po išsiskyrimo.“

Jeigu jūs inicijavote išsiskyrimą, tinka tas pas patarimas, ypač jei tenorite turėti tą žmogų, kaip atsarginį variantą. W. Walsh teigimu, dėl skaitmeninės žiniasklaidos pasidarė lengva turėti atsarginių variantų, bet tai ne visada gerai. Kad nesupainiotumėte buvusio vaikino (ar merginos), neužgautumėte jo jausmų, bent kelis mėnesius nežiūrėkite į jų laiko juostą, venkite sąveikos su jo publikuojamu turiniu, net jei nenorite žengti drastiško žingsnio ir visiškai ištrinti iš draugų sąrašo.

Kai praeityje su žmogumi kažkas siejo, sąveikavimas socialinėje tinkluose turi būti atsargesnis, kruopščiau apgalvotas, net jei jūsų ryšys buvo trumpas. Socialinė medija – vieša erdvė, joje galioja išsiskyrimo realiame gyvenime etiketo taisyklės: jei neskambintumėte buvusiajam pasakyti, kad jis gražiai atrodo atostogų nuotraukose, neturėtumėte spausti „patinka“ prie jų nuotraukų feisbuke ar instagrame.

Kaip elgtis, jei stebi jūsų publikuojamą turinį?

O jei sąveikauja su jūsų publikuojamu turiniu socialiniuose tinkluose? Jei iš tiesų vargina, galite žmogų užblokuoti. Jei tik retkarčiais paspaudžia „patinka“ prie kokios nors nuotraukos, nekreipkite dėmesio (jei nenorite atnaujinti santykių). Stenkitės laikyti tokį elgesį priminimu apie jo / jos egzistavimą pasaulyje ir gyventi toliau. „Gyvenime niekam ir niekur negalime nubrėžti ribų. Jas galime nubrėžti tik patiems sau“, – teigė W. Walsh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)