Vyrai turėtų žinoti – jie skaudžiai išgyvena vadinamąją priešlaikinę ejakuliaciją, bet ji labai dažna, rašoma menshealth.com.

„Priešlaikinė ejakuliacija – problema, su kuria vienu ar kitu gyvenimo etapu susiduria praktiškai visi vyrai“, – teigia urologas, medicinos daktaras iš Vašingtono universiteto Thomasas J. Walshas.
Absoliučiai tikėtina, kad patirsite priešlaikinę ejakuliaciją, įžengę į trečią ar ketvirtą dešimtmetį, o kas trečias vyras teigia, kad per savo gyvenimą yra bent kartą ją patyręs.

Žinojimas, kad tai būdinga daugeliui, guodžia, kita vertus, tai trukdo seksualiniam gyvenimui. Jei norite ilgiau sulaikyti ejakuliaciją, verta pasidomėti, kokiais būdais tai galima padaryti.

Koks vidutinis ejakuliacijos laikas?

2005 m. tyrimo metu 500 heteroseksualių porų paprašė keturias savaites kiekvienos intymaus akto metu stebėti, kiek laiko praeina nuo vyro ejakuliacijos iki penio įsiskverbimo į makštį. Vidutinis laikas buvo 5,4 min.

Daugelio vyrų ejakuliacija netrunka nė tiek. 2014 m. išleistoje knygoje „Nauja nuoga: Seksualinis švietimas suaugusiesiems“ („The New Naked: The Ultimate Sex Education for Grown-Ups“) rašoma, kad beveik pusės vyrų ejakuliacija iki sėklos išsiveržimo trunka 2 min.
Jei per vieną minutę nuo penetracijos jums išsiveržia sėkla, kad ir kaip stengtumėtės sulaikyti ejakuliaciją, veikiausiai jums diagnozuotų priešlaikinę ejakuliaciją.

Priešlaikinė ejakuliacija kelia neviltį, pyktį, kadangi situacija atrodo absoliučiai nekontroliuojama. Kuo labiau stengiatės jos išvengti, tuo prastesnė darosi padėtis. Na, galvojant apie mėgstamą krepšinio komandą gal ir pavyks keliomis sekundėmis atitolinti ejakuliaciją, bet kas nori sekso metu galvoti apie krepšinį? Ar yra kitokių sprendimų?

Laimė, atsakymas – yra. Kad ir kokia beviltiška atrodytų jūsų padėtis, egzistuoja daugybė sumanių, subtilių, sveikatai nežalingų būtų sulaikyti ejakuliaciją ir pratęsti malonumus.

1. Mankštinkitės

Raktiniai žodžiai – Kėgelio pratimai.

Kitaip tariant, jums reikia stiprinti dubens dugno raumenis. Kad suprastumėte, kaip šie raumenys funkcionuoja, šlapindamiesi pabandykite sulaikyti šlapimą, paskui atpalaiduokite raumenis, tada vėl sulaikykite šlapinimąsi – ir taip kelis kartus.

Pratimas dubens dugno raumenims: atsistokite prieš veidrodį ir mėginkite šiais raumenimis kilstelėti sėklides – be rankų pagalbos. Įsivaizduokite, kad turite sutrumpinti penį, aiškina „Entropy Physiotherapy and Wellness“ centro Čikagoje, Ilinojaus valstijoje daktarė, fizinės terapijos gydytoja Sandra Hilton.

Kai pajutote, kaip įtempti ir atpalaiduoti dubens dugno raumenis, įtempkite juos ir suskaičiuokite iki 10, tada atpalaiduokite. Pratimą reikia pakartoti 10 kartų. Šis pratimas suteiks galimybę aktyviau kontroliuoti ejakuliaciją, išvengti priešlaikinės ejakuliacijos. Jis puikus dar ir tuo, kad jį daryti galite bet kur.

Moksliškai įrodyta, kad Kėgelio pratimai padeda vyrams pailginti ejakuliacijos laiką. Leidinyje „Men‘s Health UK“ rašyta: „2005 m. tyrimo duomenimis, 75 proc. vyrų po Kėgelio pratimų pagerėjo erekcijos funkcija. O Italijoje atliktas tyrimas parodė – 61 proc. vyrų sustiprinus dubens dugno raumenis išnyko pirmalaikės ejakuliacijos problema.“

2. Retinkite penio stūmimus į makštį

Nebūtina imituoti triušių – yra daugybė kitų būdų mėgautis seksualine sueitimi. Galite masažuoti penio galvute partnerės klitorio galvutę, stimuliuoti nervų galūnės makšties angoje, užuot tikrinę, kiek giliai galite įsiskverbti. Galite prispausti penį prie jos G taško. Šiek tiek stūmimų turi būti, tik jei pajutote, kad artėjate prie orgazmo, yra metodų, kaip pristabdyti laimingą pabaigą, nerizikuojant partnerės malonumu.

3. Keiskite pozas

Nesusitelkite į vieną pozą (kaip minėti triušiukai), išbandykite naujų pozų, jei norite, kad seksualinis aktas truktų ilgiau, pataria seksologė Vanessa Marin svetainėje „Bustle“. Būnant naujoje pozoje bus lengviau padaryti pauzę kelionėje į malonumo finišą.
V. Marin siūlo paeksperimentuoti su sudėtingesnėmis, kūnus varginančiomis pozomis, kad ilgiau išlauktumėte iki ejakuliacijos. Jei būsite susitelkę į pusiausvyros išlaikymą, tikslumą, mažesnė tikimybė, kad greitai ejakuliuosite.

Vadinamosios šuniukų pozos geriau vengti – jos metu lengva greitai judėti ir peniu giliai įsiskverbti į makštį. Išbandykite pozą, kai partnerė yra viršuje ir pati kontroliuoja judesių dažnumą bei įsiskverbimo gylį.

4. Orgazmo atidėliojimas

Vienas iš efektyviausių būdų išmokti pratęsti ejakuliaciją ir išvengti priešlaikinės ejakuliacijos – atidėlioti orgazmą masturbuojantis (angliškai šis būdas vadinamas „edging“). Pasak daktaro Th. Walsho, tai viena iš dažniausių technikų, rekomenduojama norintiems išvengti priešlaikinės ejakuliacijos. Kai masturbuodamiesi pajuntate, kad artėja orgazmas, reikia padaryti pauzę, kol pajusite, kad vėl kontroliuojate susijaudinimą.

Praktiškai taikant šį būdą, kūnas ir smegenys išmoksta labiau kontroliuoti orgazmo reakciją, taigi seksualinės sueities laikas pailgėja, aiškina seksologė, medicinos daktarė Emily Morse. Ji pataria mokantis šios būdo naudoti daug lubrikanto, kad išvengtumėte nutrynimų.

„Mayo“ klinikos urologai pataria valandą ar dvi prieš intymią sueitį pasimasturbuoti – tai irgi mažina priešlaikinės ejakuliacijos riziką.

5. Penio suspaudimas

Jei pajuntate, kad artėja orgazmas, sustokite ir suspauskite penį po jo galvute. Virtai spauskite smiliumi ir nykščiu, spauskite šlaplę arba koncentruokite spaudimą vidinėje penio pusėje, pataria seksologas, knygos „Sex Comes First“ („Seksui pirmenybė) autorius Ianas Kerneris.

Spaudimo metodas padės pratęsti lytinį aktą, nes iš penio išspaudžiamas kraujas ir akimirksniu sumažėja seksualinė įtampa, kur įprastai baigiasi ejakuliacija, teigia I. Kerneris. Pasak seksologo, tai vienas iš natūralių, fiziologinių metodų.

6. Moterims pirmenybė

Daugeliui moterų būtina stimuliuoti klitorį, kad jos pajustų orgazmą. Kol stengiatės atitolinti savo orgazmą, galite susitelkti į malonumo suteikimą partnerei. Ar tai būtų oralinis būdas, ar pirštai, ar sekso žaislai, žinojimas, kad suteikėte partnerei malonumą, panaikina įtampą, kad turite kuo ilgiau atitolinti ejakuliaciją, aiškina I. Kerneris.

7. Prieš sueitį masturbuokitės

Masturbavimasis vienam prieš seksualinę sueitį – paprastas būdas, padėsiantis apsisaugoti nuo priešlaikinės ejakuliacijos. „Daugelis mano pacientų masturbuojasi prieš seksą, – teigia proktologas, vyrų seksualinės sveikatos daktaras „Bespoke Surgical“ klinikoje Evanas Goldsteinas. – Kartais per greitai ejakuliuojama, nes jūs stipriai susijaudinę ir pastaruoju metu neejakuliavote, o tai reiškia, kad prostata yra pritvinkusi kraujo.“ Kai po ejakuliacijos praeina daug laiko, ją sukelti gali vos keli prisilietimai ar keli stūmimai į makštį.

Pasak E. Goldsteino, „jei masturbuositės, likus nedaug laiko iki seksualinės sueities, tai bus antra ejakuliacija, taigi jums reikės daugiau laiko, kad pasiektumėte orgazmą“. Beje medikas įspėja – tarp masturbacijos ir seksualinės sueities turi praeiti šiek teik laiko, antraip nebus erekcijos.

Jei matote, kad net masturbavimasis prieš seksą nepadeda nuo pirmalaikės ejakuliacijos, pamėginkite pasimasturbuoti prieš pat intymią sueitį – tai gali būti veiksminga.

8. Naudokite prezervatyvą

Patiriantiems priešlaikinę ejakuliaciją prezervatyvas gali tapti geriausiu draugu, padėsiančiu atitolinti ejakuliaciją (na ir apskritai reikia naudoti prezervatyvą). Dauguma įmonių gamina ir storesnius prezervatyvus, kurie sumažina varpos jautrumą, teigia E. Morse. Šis būdas – vienas iš variantų, galinčių atitolinti ejakuliaciją.

9. Tam tikros piliulės

Daktaro Th. Walsho teigimu, Europoje yra legalių piliulių, padedančių išvengti priešlaikinės ejakuliacijos. Amerikoje tokie preparatai dar nėra įteisinti.

Medikų teigimu, kai kurie vaistai nuo depresijos gali atitolinti priešlaikinę ejakuliaciją, tačiau tokio pobūdžio medikamentai griežtai skiriami gydytojų, be to, jie gali turėti šalutinį poveikį.

10. Servetėlės su anestetiku

2017 m. atliktas nedidelės apimties tyrimas parodė, kad nestipriame anestetike sumirkyta servetėlė padeda atitolinti ejakuliacija. Tik bėda, kad tokia servetėlė gali sukelti moters makšties nejautrą, įspėja urologas iš Niujorko Davidas Samadi.

Kitų medikų teigimu, būna ir purškalų, kremų su anestetiku. Bet jie taip pat įspėja, kad tokios priemonės gali sumažinti partnerei malonumą.

11. Techninė pagalba

Būna ir specialių prietaisų, skirtų atitolinti priešlaikinę ejakuliaciją, Amerikoje rengiami net kursai.

12. Pasikonsultuokite su ekspertu

Jei išbandėte visas žinomas priemones, bet nesulaukėte norimo rezultato, metas pasikonsultuoti su gydytoju, teigia urologas Th. Walshas: „Daugelis (šiame straipsnyje) aptartų metodų – suspaudimas ir kt. – gana sudėtingos technikos, kurias veiksmingai taikyti gali pamokyti specialistai.“

Jis pataria pasikonsultuoti su urologu, kuris arba pats imsis gydymo, arba nukreips pas tinkamą specialistą, padėsiantį išspręsti problemas.

„Jis ar ji padės jums imtis praktinių ir pragmatinių būdų, – teigė Th. Walshas. – Jūs nesiekiate užmegzti ryšio su savo vidiniu aš. Jums reikia išmokt fizinių ar psichologinių būdų, kurie padėtų išvengti priešlaikinės ejakuliacijos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)