Taigi nieko keisto, kad jie tradiciškai vertinami kaip geri vadovai verslo srityje. Šio tipo asmenys nesikuklina išreikšti savo mintis ir pasižymi charizma, padedančia skatinti žmones sekti paskui. Vis tik nederėtų nuvertinti intravertų, rašo lifehack.org.

Intravertai paprastai vertinami kaip kuklūs ir socialiai neaktyvūs visuomenės nariai. Iš pirmo žvilgsnio jie gali pasirodyti turintys mažai energijos ir neįkvepiantys. Kaip gi tokie asmenys galėtų būti sėkmingi kovinga atmosfera pasižyminčioje verslo aplinkoje? Lemiamos reikšmės turi kontaktų mezgimas – mūsų dienomis šarmas ir mokėjimas kalbėti reiškia beveik viską.

Taigi nėra sudėtinga pamanyti, kad intravertai prastai pasirengę tapti sėkmingais lyderiais. Vis tik nevertėtų skubėti darant išvadas. Galbūt kai kam gali pasirodyti netikėta, tačiau mokslininkų daromos išvados rodo, kad būtent intravertai yra geresni lyderiai. Štai penkios priežastys, dėl kurių yra būtent taip.

Intravertai nuosaikesni nei ekstravertai

Mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad nuolankumo savybė labiau būdinga intravertams nei ekstravertams. Nors gali atrodyti, kad paklusnumas nėra savybė, kurią galima būtų sieti su verslo lyderiais, vis tik iš tikrųjų ši savybė naudinga vadovaujant žmonėms. Kodėl?

Nuolankumas siejamas su troškimu tarnauti kitiems.

Šis troškimas įkvepia verslo lyderius padėti pavaldiniams vystyti talentus ir įgūdžius. Ši žinia gera, kalbant apie verslą, nes vertinami darbuotojai noriau produktyviai dirba įmonės naudai. Kai darbuotojams suteikiama galimybė augti ir vystyti naujus įgūdžius, jie darbdaviams yra naudingesni.

Intravertai mezga vertingesnius ryšius

Tenka pripažinti, kad ekstravertai labiau linkę socializuotis ir megzti profesinius kontaktus. Jie išdalina daugiau vizitinių kortelių ir susirenka jų daugiau. Vis tik intravertams galbūt šiek tiek sudėtingiau sekasi susipažinti su asmenimis ir prireikia daugiau laiko, kol jie atsiveria kitiems asmenims, bet kai vis tik jiems pavyksta tai padaryti, tikėtina, kad šie kontaktai būna reikšmingi.
Šie kontaktai gali būti tengi vertingesni nei daugybė prastesnės kokybės ryšių. Juk daugelis kuo puikiausiai suvokia, kad kokybė yra svarbiau nei kiekybė.

Intravertai sėkmingiau įsisavina informaciją

Ką intravertai ir ekstravertai daro atsidūrę grupinėje situacijoje?

Dažniausiai manoma, kad ekstravertai stengiasi atsidurti dėmesio centre (ar bent jau mėgina ten atsidurti) ir daug kalba. Kur gi linkę atsidurti intravertai? Dažniausiai juos tenkina vieta kamputyje, iš kurio jie stebi įvykius, o komentarus pasilaiko tam atvejui, kai tikrai turės, ką pasakyti.

Tiesą pasakius, toks reakcijos modelis gali būti labai naudingas. Intravertai stebi įdėmiau ir sėkmingiau „virškina“ informaciją, o tai savo ruožtu gali būti vertinama kaip didelis jų turimas privalumas. Stebėjimas reiškia galimybę geriau suprasti žmones. Informacijos įsisavinimas suteikia šansą geriau suprasti faktus, kuriuos kalbėdami įvardija žmonės.

Intravertų būdas pastovesnis

Neretai ekstravertai vertinami dėl stiprios asmenybės, kurios pagrindas – žavesys, draugiškumas ir polinkis bendrauti. Vis tik tokio asmenybės tipo atstovai neretai pasižymi ir karštesniu būdu. Intravertai savo ruožtu dažnai būna ramesni ir nuosaikesni, o šios savybės, be jokios abejonės, tampa tikru privalumu tapus lyderiu.

Kartais intravertai kaltinami pasyvumu ir energijos stoka, tačiau jie taip pat pasižymi ramumu ir sugebėjimu kontroliuoti save. Tokia savikontrolė padeda jiems neprarasti savitvardos ištikus krizei ir priimti racionalius sprendimus.

Mokantieji išklausyti tampa gerai lyderiais

Gali pasirodyti, kad lyderiui tenka užduotis dalinti įsakymus ir daug kalbėti, o štai apie mokėjimo išklausyti reikšmingumą dažnai pamirštama. Geri klausytojai geriau supranta žmones, jie yra atviresni kitų nuomonėms. Ekstravertai dažnai giriasi galintys aktyviai reikšti savo nuomonę, tačiau kur kas mažiau dėmesio skiria būtinybei išklausyti tai, ką sako kiti.

Esktravertiško tipo lyderiai dažnai susierzina, kai tarp pavaldinių pastebi iniciatyvių asmenų, nes iniciatyvūs žmonės mėgina elgtis taip, kaip nori patys. Intravertiško tipo lyderiai atviresni iniciatyvą demonstruojantiems pavaldiniams. Štai dėl šios priežasties intravertai pranašesni nei ekstravertai, kalbant apie lyderius. Intravertai tobulai tinka tais atvejais, kai tenka vadovauti nepriklausomų asmenų komandai.

„Dauguma išradėjų ir inžinierių, kuriuos man yra tekę sutikti, buvo panašūs į mane – kuklūs ir gyvenantys savo galvoje. Geriausiai jiems sekasi dirbti vienumoje. Noriu duoti patarimą, kurį gali būti nelengva suvokti, - dirbkite būdami vieni. Patikėkite, jums pavyks sukurti revoliucinių dalykų.“ – teigė vienas iš „Apple“ įkūrėjų Steve‘as Wozniakas.

Kalbos, kad intravertai tampa prastesniais lyderiais nei ekstravertai, tėra mitas, taigi patartina išnaudoti stipriąsias savo asmenybės puses, kai tenka galimybė vadovauti, nepriklausomai nuo jūsų charakterio tipo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)