Pažadėjo žiūrovams atskleisti mafijozo paslaptį

Al Capone įėjo į istoriją kaip organizuoto nusikalstamumo kūrėjas, apgaubtas tam tikro gangsteriško romantizmo, kurį mėgsta pabrėžti filmų kūrėjai. Apie „ypatingai žiaurų“ mafijos karalių Al Caponę buvo sukurta kelios dešimtys filmų, kuriuose pagrindinius vaidmenis atliko garsūs aktoriai Al Pacino, Robertas De Niro ir kiti.

Net ir praėjus daug metų po mafijos vadeivos mirties, žmonių susidomėjimas neslūgsta. Anot knygos „Al Capone: His Life, Legacy, and Legend“ autoriaus, rašytojo Deirdre’o Bairo, tokio laukinio populiarumo priežastis – ne talentas, išradimai ar nuopelnai, o kriminalinė praeitis. Al Capone padarė didžiulę įtaką JAV mafijai, kaip Coco Chanel – mados pasauliui.

Garsiausias pasaulyje gangsteris vadovavo organizacijai, kuri kasmet nusikalstamu keliu susižerdavo milijonus JAV dolerių. Vadeivos diržų sagtys ir žiedai buvo inkrustuoti deimantais. Vien kostiumams jis išleido tūkstančius dolerių. Gangsterių vadeiva užsisakė gamykloje specialiai jam pagamintą šarvuotą automobilį „Cadillac“.

Organizavo šimtus užsakomųjų žmogžudysčių. Tarp jų – Šv. Valentino dienos žudynes, kai 1929 metais vasario 14 d. Al Capone’s sėbrai sušaudė konkuruojančios airių grupės „Bugs Moran“ kovotojus.

Josephas Bonanno savo autobiografijoje „A Man of Honor“ rašo, kad niūrus žodis „Capone“ italų kalba reiškia „kastruotas viščiukas“.

Pasak gandų, likus keleriems metams iki mirties, Al Capone paslėpė milžinišką pinigų sumą, tačiau dėl demencijos jis negalėjo prisiminti, kur. Jo advokatas neigė tokias spėliones, o šeimos nariai gyveno gana kukliai. Tačiau pasakojimai apie slepiamus turtus niekur nedingo.

Naujų spėlionių bangą sukėlė 1986 metais renovuotas Čikagos viešbutis „Lexington“, kuris 1930-aisiais buvo viena iš Capone nusikaltėlių šeimos slėptuvių. Viešbučio savininkas tiesioginiame televizijos eteryje sutiko nugriauti slėptuvės sieną. Vienas Čikagos televizijos kanalų pažadėjo žiūrovams atskleisti mafijozo paslaptį ir parodyti kambarį, kur buvo pilna jo nužudytų aukų kaulų, taip pritraukdamas 30 mln. JAV dolerių investicijų. Tačiau kai po dviejų valandų siena pagaliau buvo nugriauta, „saugykloje“ nieko nerado, išskyrus kelis tuščius butelius. Tai buvo viena didžiausių nesėkmių Amerikos televizijos istorijoje.

Todėl ir po to gandai apie paslėptą lobį nebuvo išsklaidyti.

2019 metais vieno Čikagos restorano savininkas savo pastato rūsyje aptiko slaptą skliautą, kuris kadaise priklausė Capone’s gaujai. Nuo to laiko apie jo atradimą negirdėti nė žodžio.

Savo knygoje „Uncle Al Capone: The Untold Story from Inside His Family“ mafijos boso dukterėčia Deirdre Marie Capone rašo žinojusi, kad skliautas bus tuščias, kai ji buvo pakviesta dalyvauti televizijos laidoje.

Anot knygos autorės, bet tai nereiškė, kad nebuvo paslėptų pinigų. Capone netgi finansavo „vienintelį sėkmingą pabėgimą iš Alkatraso“, kurį įvykdė Roy’us Gardeneris, kalėjęs 110-oje kameroje, rašo denofgeek.com.

Pamiršo, kur padėjo pinigus dėl progresuojančios ligos

„Aš padėjau pinigus į daugybę skirtingų bankų ir turėjau seifų raktus bei slaptažodžius, kuriuos naudojau, – cituoja knygoje dėdės žodžius jo dukterėčia ir krikšto dukra Deirdre Marie Capone. – Taip pat pinigus sudėjau į dėžutę ir užkasiau. Bet kai po kiek laiko nuėjau jos atkasti, neradau. Tada pamaniau, kad užkasiau kitoje vietoje, bet kai apžiūrėjau, jos taip pat ten nebuvo“.

Anot leidinio, knygos autorė rašo, jog išbandė viską, norėdama padėti jam prisiminti. Ji pasamdė hipnotizuotoją, privertė žmones kasti kiemus Al Capone’s valdose Majamyje. Tačiau dukterėčia įsitikinusi, kad dėdė atmintį prarado ne dėl sifilio, o dėl to, ką tie Alkatrazo kalėjimo gydytojai su juo padarė.

Tais pačiais metais mafijos boso dukterėčia britų laikraščiui „Daily Mail“ tvirtino, kad Capone paslėpė daugiau nei 100 milijonų JAV dolerių, kuriuos pamiršo dėl progresuojančios ligos. Anot leidinio, net ir praėjus daugiau nei 60 metų po jo mirties, bus tokių, kurie ieškos mafijos karaliaus turtų.

Capone’s turtėjimas prasidėjo tada, kai XX a. 20-ajame dešimtmetyje jis tapo organizuoto nusikalstamumo vadeiva Čikagoje. Šio konsorciumo, žinomo kaip „The Outfit“, pajamų šaltiniai buvo pradedant nuo nelegalaus alkoholio pardavimų iki prostitucijos.

Tačiau Capone negailėjo pinigų ir sau: pirko prabangių viešbučių apartamentus ir namus Čikagoje, Floridoje. Jis mėgo plačiai gyventi, todėl švaistėsi banknotais į dešinę ir į kairę.

XX amžiaus 20-ojo dešimtmečio viduryje Capone galėjo uždirbti 60 milijonų JAV dolerių per metus. Tačiau jis niekada nepateikė federalinės pajamų mokesčio deklaracijos, teigdamas, kad neturi apmokestinamųjų pajamų. Pirmoji JAV generalinio prokuroro padėjėja Mabel Walker Willebrandt viską sustatė į savo vietas. Ji padavė kažkokį Manley Sullivaną į teismą už tai, kad jis nemokėjo mokesčių, rašo thevintagenews.com.

1927 metais gegužės 16 d. JAV Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad pajamos „iš nelegalios prekybos alkoholiniais gėrimais turi būti apmokestinamos pajamų mokesčiu“. Mokesčių tarybos specialusis agentas Frankas Wilsonas apkaltino Capone 22 kaltinimais dėl federalinio pajamų mokesčio vengimo. Nepaisant to, kad Mokesčių tarnybos pateiktam ieškiniui jau buvo suėjęs senaties terminas.

Kai kuriais skaičiavimais ši suma siekė apie 100 mln. JAV dolerių. Dabar tai yra beveik 1,5 mlrd.

Remiantis „Business News Daily“ gauta ataskaita, iki 1926 metų vidurio Capone’s imperija kas mėnesį uždirbdavo maždaug 50 mln. JAV dolerių iš nelegalių alkoholinių gėrimų, 25 mln. JAV dolerių iš lošimų ir apie 10 mln. JAV dolerių iš nelegalių medžiagų platinimo ir prostitucijos.