„Daugelis sako, kai kalbu ta tema, mano akys dega, o laikas tarsi stabteli, nes besiklausantiems būna įdomu. Ta aistra mane degina jau penkerius metus“, – prisipažįsta maisto gaminimo virtuozė.

- Kas pasikeitė Jūsų gyvenime po projekto?

Pasikeitė gan daug kas. Visų pirma, visiškai nebeliko laiko sau. Net teko įsigyti kalendorių, kuriame dabar jau kruopščiai dėlioju laiką, vietas, darbus. Bet tai man patinka. O užsitarnautas atostogas, matyt, pirmą kartą tinkamai įvertinsiu. Siekių, ambicijų, norų tikrai netrūksta.

Planuoju įstoti į Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociaciją. Kvietimą jau gavau, tad tenka sukti galvą, kaip save pristatyti, kokie patiekalai galėtų mane atspindėti. Man tai didelė garbė, nes to labai seniai norėjau, bet vis buvau dar ne to „kalibro“. Dabar gal pavyks. Bet juk negalima daug pasakoti apie svajones, nes antraip jos pabėga arba labai sunkiai pildosi.

- Ar vis dar jaučiate laimėtų laurų vešlumą, ar jie jau apvyto?

Žinoma, kad tuos laurus dar jaučiu, bet tiesiog gal nemoku jais tinkamai pasinaudoti. Man jie labai malonūs, tik kažkokių didesnių privalumų nesuteikia. Žinoma, girdėti svetimų žmonių žeriamus komplimentus, palaikymo žodžius, kad sirgo viso projekto metu, kad patiko jiems mano paprastumas, – visuomet labai malonu.

- Kokiai virtuvei – pasaulio šalių ar tradicinei lietuviškai – esate prielankiausia? Ką dažniausiai gaminate savo artimiesiems?

Mano gaminamų patiekalų pagrindinis komponentas – paprastumas. Namuose – lengva sriuba ar koks mėsos patiekalas, na, dar vaiko mėgstami blynai, ir viskas. Tiesiog nėra laiko. O štai darbo virtuvėje – tai jau visas pasaulis pagal poreikius. Patinka gaminti salotas, nes jos gali būti labai įvairios: nuo vaisių iki aštrios jautienos. Per šeimyninius susibūrimus ant mūsų stalo, kaip ir pas daugelį lietuvių, būna ir silkutės, ir kepsnių, ir mišrainių. Kartais pasitaiko ir kažkas įmantresnio, ko niekas nevalgo, pavyzdžiui, jautienos sašimis su vasabių pasta, nors viskas paprasta ir skanu.

Siūlo pasigaminti

Su daržovėmis apkepta menkė su bulvių pudingu

Menkių filė iš abiejų pusių pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Prisipjaustykite žaliosios poro dalies, šiaudeliais – cukinijų ir morkų. Galite dėti ir kitų mėgstamų daržovių, pavyzdžiui, salierų stiebų.

Daržoves sumaišykite ir nestoru sluoksniu paskleiskite ant žuvies, viršų pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Pašaukite 20–30 min. į 180 oC karštumo orkaitę. Galite žuvies filė su daržovėmis įsukti į kepimo popierių: bus saugiau, kad žuvis neperkeps.

Bulvių pudingui išvirkite bulves ir sugrūskite. Košę paskaninkite pienu, smulkiai tarkuotu kietuoju parmezano tipo sūriu bei sviestu. Dėkite jų pagal skonį ir pageidaujamą košės riebumą, bet nei vieno, nei kito nevertėtų padauginti. Košę būtinai gerai išsukite ir leiskite atvėsti.

Tada pasinaudodami kepimo popieriumi suformuokite ritinėlį: bus lengviau pjaustyti ir apkepti orkaitėje. Prieš patiekdami bulvių pudingą kelias minutes supjaustytus ritinėlius apkepkite orkaitėje su plonu tarkuoto sūrio sluoksniu. Tai patiekalui suteiks traškumo, jis įgaus patrauklų auksinį atspalvį.

Kulinarės patarimai

Jei nemėgstate svogūnų kvapo ir aitrumo, supjaustytus nuplikykite verdančiu vandeniu. Nuplikyti svogūnai bus skanesni net ir pamarinuoti.

Karamelizuodami svogūnus įpilkite ananasų sulčių. Jų šlakelis suteiks patiekalui išskirtinio skonio ir pikantiškumo.

Pjaustant svogūnus nereiks ašaroti, jei prieš tai peilio geležtę sutepsite aliejumi.

Kepamai virš įkaitintų žarijų mėsai traškią plutelę suteiks raudonasis vynas ir cukrus. Druska ir prieskoninėmis žolelėmis įtrintą mėsą baigiant kepti pašlakstykite iš vyno ir cukraus sumaišytu marinatu.

Kad karštas garnyras mėsai iš ryžių, nedidelių perlinių ar kitokių kruopų būtų gardesnis, kruopas kartu su traiškytais bet kokios rūšies riešutais pakepinkite sausoje keptuvėje, tada išvirkite sultinyje.
Verdamos daržovės išliks traškesnės, jei į vandenį įpilsite šlakelį vynuogių acto.

Salotoms gardinti ar patiekalams lėkštėje papuošti namų sąlygomis nesudėtinga pasigaminti balzaminį kremą. Litrą balzaminio acto virkite, kol nebejausite aitraus kvapo. Tada supilkite 300 g rudojo cukraus, įmeskite nuo pusės apelsino nupjautą žievelę ir išspauskite sultis. Kai verdamas balzaminis actas įgaus blizgesį ir patirštės, nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Perkoškite, sandariai uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.