Realybės šou „Pragaro virtuvė“ nugalėtoja klaipėdietė Vaida Jonkuvienė tikina, kad kulinarija jai – visų pirma duona, iš kurios gyvena, bet kartu ir visą laiką bei mintis pasiglemžiantis pomėgis.
Vaida Jonkuvienė
© BTV

„Daugelis sako, kai kalbu ta tema, mano akys dega, o laikas tarsi stabteli, nes besiklausantiems būna įdomu. Ta aistra mane degina jau penkerius metus“, – prisipažįsta maisto gaminimo virtuozė.

- Kas pasikeitė Jūsų gyvenime po projekto?

Pasikeitė gan daug kas. Visų pirma, visiškai nebeliko laiko sau. Net teko įsigyti kalendorių, kuriame dabar jau kruopščiai dėlioju laiką, vietas, darbus. Bet tai man patinka. O užsitarnautas atostogas, matyt, pirmą kartą tinkamai įvertinsiu. Siekių, ambicijų, norų tikrai netrūksta.

Planuoju įstoti į Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociaciją. Kvietimą jau gavau, tad tenka sukti galvą, kaip save pristatyti, kokie patiekalai galėtų mane atspindėti. Man tai didelė garbė, nes to labai seniai norėjau, bet vis buvau dar ne to „kalibro“. Dabar gal pavyks. Bet juk negalima daug pasakoti apie svajones, nes antraip jos pabėga arba labai sunkiai pildosi.

- Ar vis dar jaučiate laimėtų laurų vešlumą, ar jie jau apvyto?

Žinoma, kad tuos laurus dar jaučiu, bet tiesiog gal nemoku jais tinkamai pasinaudoti. Man jie labai malonūs, tik kažkokių didesnių privalumų nesuteikia. Žinoma, girdėti svetimų žmonių žeriamus komplimentus, palaikymo žodžius, kad sirgo viso projekto metu, kad patiko jiems mano paprastumas, – visuomet labai malonu.

- Kokiai virtuvei – pasaulio šalių ar tradicinei lietuviškai – esate prielankiausia? Ką dažniausiai gaminate savo artimiesiems?

Mano gaminamų patiekalų pagrindinis komponentas – paprastumas. Namuose – lengva sriuba ar koks mėsos patiekalas, na, dar vaiko mėgstami blynai, ir viskas. Tiesiog nėra laiko. O štai darbo virtuvėje – tai jau visas pasaulis pagal poreikius. Patinka gaminti salotas, nes jos gali būti labai įvairios: nuo vaisių iki aštrios jautienos. Per šeimyninius susibūrimus ant mūsų stalo, kaip ir pas daugelį lietuvių, būna ir silkutės, ir kepsnių, ir mišrainių. Kartais pasitaiko ir kažkas įmantresnio, ko niekas nevalgo, pavyzdžiui, jautienos sašimis su vasabių pasta, nors viskas paprasta ir skanu.

Siūlo pasigaminti

Su daržovėmis apkepta menkė su bulvių pudingu

Menkių filė iš abiejų pusių pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Prisipjaustykite žaliosios poro dalies, šiaudeliais – cukinijų ir morkų. Galite dėti ir kitų mėgstamų daržovių, pavyzdžiui, salierų stiebų.

Daržoves sumaišykite ir nestoru sluoksniu paskleiskite ant žuvies, viršų pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Pašaukite 20–30 min. į 180 oC karštumo orkaitę. Galite žuvies filė su daržovėmis įsukti į kepimo popierių: bus saugiau, kad žuvis neperkeps.

Bulvių pudingui išvirkite bulves ir sugrūskite. Košę paskaninkite pienu, smulkiai tarkuotu kietuoju parmezano tipo sūriu bei sviestu. Dėkite jų pagal skonį ir pageidaujamą košės riebumą, bet nei vieno, nei kito nevertėtų padauginti. Košę būtinai gerai išsukite ir leiskite atvėsti.

Tada pasinaudodami kepimo popieriumi suformuokite ritinėlį: bus lengviau pjaustyti ir apkepti orkaitėje. Prieš patiekdami bulvių pudingą kelias minutes supjaustytus ritinėlius apkepkite orkaitėje su plonu tarkuoto sūrio sluoksniu. Tai patiekalui suteiks traškumo, jis įgaus patrauklų auksinį atspalvį.

Kulinarės patarimai

Jei nemėgstate svogūnų kvapo ir aitrumo, supjaustytus nuplikykite verdančiu vandeniu. Nuplikyti svogūnai bus skanesni net ir pamarinuoti.

Karamelizuodami svogūnus įpilkite ananasų sulčių. Jų šlakelis suteiks patiekalui išskirtinio skonio ir pikantiškumo.

Pjaustant svogūnus nereiks ašaroti, jei prieš tai peilio geležtę sutepsite aliejumi.

Kepamai virš įkaitintų žarijų mėsai traškią plutelę suteiks raudonasis vynas ir cukrus. Druska ir prieskoninėmis žolelėmis įtrintą mėsą baigiant kepti pašlakstykite iš vyno ir cukraus sumaišytu marinatu.

Kad karštas garnyras mėsai iš ryžių, nedidelių perlinių ar kitokių kruopų būtų gardesnis, kruopas kartu su traiškytais bet kokios rūšies riešutais pakepinkite sausoje keptuvėje, tada išvirkite sultinyje.
Verdamos daržovės išliks traškesnės, jei į vandenį įpilsite šlakelį vynuogių acto.

Salotoms gardinti ar patiekalams lėkštėje papuošti namų sąlygomis nesudėtinga pasigaminti balzaminį kremą. Litrą balzaminio acto virkite, kol nebejausite aitraus kvapo. Tada supilkite 300 g rudojo cukraus, įmeskite nuo pusės apelsino nupjautą žievelę ir išspauskite sultis. Kai verdamas balzaminis actas įgaus blizgesį ir patirštės, nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Perkoškite, sandariai uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nušalusias kojas pastebėjo tik pavasarį: galūnės amputavosi pačios kokia odos spalva - pavojingiausia (17)

Šiemet į kai kurias Lietuvos gydymo įstaigas žmonės dėl nušalusių kūno dalių nesikreipė –...

Rusijos priglaustas perversmo Lietuvoje veikėjas nerimsta: žada sukilimą ir teismą Grybauskaitei (407)

Sausio 13-ąją savi šaudė į savus. Tankai žmonių netraiškė, tai tebuvo provokacija, kurią...

Nuolatiniai teismai atlyginti žalą dėl duobėtų kelių padiktavo sprendimą (21)

Panevėžio miesto savivaldybė patvirtino tvarką, pagal kurią gyventojams, juridiniams asmenims...

Kinijoje pramogavusi mergina atsidūrė tragikomiškoje situacijoje: galiu būti pirma lietuvė, kuriai taip nutiko (95)

Lietuvė Ieva Koncevičiūtė patyrė neeilinį nuotykį Kinijos regione Makao - tragikomiška...

Antrąkart įkliuvo Aurimas Didžbalis: šįkart teigiamas dopingo testas – pasaulio čempionato metu (241)

Tarptautinė Sunkiosios atletikos federacija pranešė, kad praėjusių metų pasaulio vicečempionas...

Įvertino situaciją Jasaičių šeimoje: problema gali būti kur kas didesnė (132)

Savaitgalį šalyje nuvilnijo Jasaičių šeimos drama. Nors Lygių galimybių plėtros centro...

Gyvai / Už „Vytauto“ vairo stojęs LaVaras vadovauja ekipai draugiškame mače su „Dzūkija“ tiesioginė vaizdo transliacija (20)

Nuo 21 val. Prienų-Birštono „Vytautas“ su broliais Ballais žaidžia penktąsias draugiškų...

Po skandalo Vokietijoje dėl chemikalų iš alaus – Lietuvos ūkininkų sprendimas (113)

Lietuvos ūkininkų sąjungai (LŪS) priklausantys grūdininkai po ilgų diskusijų sutiko prieš...

Nesaugūs maisto produktai, kurie vos nepasiekė Lietuvos parduotuvių lentynų (3)

Pernai Lietuvoje uždrausta prekiauti daugiau kaip 1 900 t nesaugių ar nekokybiškų maisto...

Vos 5 minučių darbas prieš miegą gali labai pagerinti jo kokybę (1)

Beiloro universiteto mokslininkai atskleidė, kad vos 5 minutes trunkantis darbas prieš miegą gali...