Prancūzijos kino grandas Alainas Delonas kol kas atsisako kalbėti apie sveikatos problemas, tačiau tik laiko klausimas, kada šias problemas teks pripažinti viešai. Tai padaryti A.Delonui, kuris visą gyvenimą įkūnijo vyriškumo idealą, pasak užsienio žiniasklaidos, gali būti labai sunku.

Ilgametės sveikatos problemos

Paskutinės naujienos apie aktoriaus pašlijusią sveikatą intriguoja ir masina žiniasklaidą, tačiau tokia jo padėtis visuomenei žinoma jau ne pirmus metus. A.Delono sveikata ženkliai prastėja jau kurį laiką, o viena blogų žinių jo gerbėjams – nereguliarus aktoriaus širdies ritmas. Dėl šios sveikatos problemos aktorius buvo gydytas prieš dvejus metus Paryžiaus priemiestyje esančioje klinikoje. Po to A. Delono sveikata sustreikavo viešint Maskvoje, kur jis dalyvavo Armėnų muzikos apdovanojimuose. Nors žiniasklaida daugiausia remiasi įvairiausiais gandais, o pats aktorius situaciją komentuoti atsisako, tačiau tik laiko klausimas, kada šias problemas teks pripažinti viešai. Tai padaryti A.Delonui, kuris visą gyvenimą įkūnijo vyriškumo idealą, gali būti labai sunku.

Sunki vaikystė ir karjeros aukštumos

A.Delonas gimė Paryžiaus priemiestyje ir augo ne tikrųjų tėvų sukurtoje šeimoje – jie išsiskyrė, kai jam buvo vos ketveri. Tėvai ilgainiui sukūrė naujas šeimas, tad aktorius turi įseserę ir du įbrolius. Galbūt tėvų skyrybos turėjo įtakos, kad dėl blogo elgesio jis buvo nuolat išmetamas iš mokyklų, kuriose mokėsi. 1953-iais A.Delonas tapo Prancūzijos laivyno desantininku Pirmajame Indokinijos kare. Po to, kai 1956 metais buvo pašalintas iš kariuomenės, jis grįžo į Prancūziją, kur dirbo padavėju, pardavėju ir net viešbučio durininku. Pirmąkart išmėginti jėgas filmavimo aikštelėje prancūzas nusprendė būdamas 22-jų. Tačiau ir tai buvo labiau atsitiktinumas – darbo metu jis susidraugavo su aktore Brigitte Auber, su kuria susiruošė kelionėn į tarptautinį Kanų filmų festivalį. Ten jį pastebėjo talentų skautas Davidas O.Selznickas ir pasiūlė kontraktą. Tiesa, su viena sąlyga – A.Delonas turėjo išmokti anglų kalbą. Tolesnė situacija susiklostė dar įdomiau, mat nuvykęs į Paryžių studijuoti anglų kalbos, jis susipažino su prancūzų režisieriumi Yves Allegret, kuris prikalbino aktorių likti Prancūzijoje. Nors pirmasis vaidmuo filme „Kai įtraukiamos moterys“ ir nebuvo ypatingas, aktorius greitai kilo karjeros laiptais.

1960 metais A.Delonas gavo tarptautinį pripažinimą suvaidinęs pagrindinį vaidmenį italų režisieriaus Luchino Visconti juostoje „Rocco ir jo broliai“. Išgarsėjęs aktorius panoro tapti prodiuseriu ir įkūrė „Delbeau Productions“ kompaniją. 1960-ųjų pabaigoje jis įkūrė dar vieną kompaniją „Adel Film“, kuri susijusi su pirmu A Delono režisuotu ir 1981 metais kino ekranuose pasirodžiusiu filmu „Policininko kailyje“.
A.Delonas per daugiau nei pusę amžiaus trunkančią karjerą suvaidino daugiau nei šimte filmų, iš kurių būtina išskirti tokius kaip „Samurajus“ (1967), „Leopardas“ (1963), „Raudonas apskritimas“ (1970), „Melodija rūsyje“ (1963). Jis buvo lyginamas su kino žvaigždėmis Gerardu Phillipe‘u ir Jeanu Marais bei dirbo su tokiais gerai žinomais kino režisieriais kaip Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michalangelo Antonioni ir Louis Malle.

Nuo švelnaus meilužio iki moraliai sugadinto žmogaus

Karjeros pradžioje dėl išvaizdos aktorius dažnai įkūnydavo švelnius meilužius bei romantiškus herojus ir pamažu tapo prancūziška atsvara amerikiečių aktoriaus Džeimso Deano kultui. Taip pat jis dažnai vaidino jaunatviškos energijos pritvinkusius, moraliai sugadintus žmones. Pavyzdžiui, viename filme jis įkūnijo jauną žudiką ciniką, kuris gviešiasi nužudytųjų tapatybių.

1968 metais aktorius buvo apkaltintas įsivėlęs į žmogžudystės, narkotikų ir sekso skandalą, tačiau ilgainiui kaltinimai jam buvo panaikinti. Šurmulys kilo dėl vietiniame sąvartyne rasto buvusio aktoriaus apsauginio Stevano Markovičiaus kūno ir jo rašyto laiško – jame minėta, kad jei jam atsitiks kas blogo, tai esanti A.Delono ir Korsikos gangsterio Francoiso Marcantonio kaltė. Galiausiai į tyrimą buvo įtrauktas ir tuometinis šalies Ministras Pirmininkas ir būsimasis prezidentas Georges Pompidou. Dėl nuolatinių vakarėlių, kuriuose dalyvaudavo ir G.Pompidou žmona, kilo daugybė gandų ir apie grupinio sekso, kurį esą ji praktikavo, nuotraukas.

Dabar A.Delonas žiniasklaidos dėmesio daugiausia sulaukia dėl pasisakymų. Pavyzdžiui, 2013 metais vieno interviu metu jis išreiškė paramą nacionalistiniam ir euroskeptiškam „Nacionalinio fronto“ judėjimui. Pasak aktoriaus, ši partija kaip ir populistinis Ženevos piliečių judėjimas yra ypač svarbi, tad jai būtinas visokeriopas palaikymas. Keisčiausia, kad nors aktorius ir yra šios antiimigracinės politikos šalininkės partijos narys bei rėmėjas, jis vis tiek sutiko būti vienu grožio konkurso „Mis Prancūzija“ teisėjų. Įdomu ir tai, kad šiemet konkursą laimėjo mulatė. Kitame interviu TV kanalui „France 2“ jis teigė manantis, kad buvimas homoseksualiu prieštarauja gamtos santvarkai ir, nors ir nėra prieš tos pačios lyties santuokas, griežtai pasisakė prieš homoseksualių porų ketinimus įsivaikinti. Griežtą nuomonę aktorius išsakė po to, kai šalies vyriausybė nubalsavo už homoseksualių porų santuokų ir įsivaikinimo įstatymo projektus. Tačiau, žinant aktoriaus potraukį moterims, kelias santuokas ir daugybę romanų, kitokio komentaro turbūt laukti ir nereikėjo.

Tarp kitko

Aktorius turi keturis vaikus – nesantuokinį vaiką su vokiečių aktorę Nico, vieną iš santuokos su aktore Nathalie Barthelemy (1964–69), du iš santuokos su žurnaliste Rosalie van Breemen (1987–2002).
Dabar jis gyvena mažame Chêne-Bougeries miestelyje Šveicarijoje su dviem jauniausiais vaikais.

1999 metais jis pasiprašė Šveicarijos pilietybės.
A.Delonas apie karjeros pabaigą paskelbė 1997 metais, nors po to dar sukūrė 8 vaidmenis.
Jis taip pat ir verslininkas – aktoriaus vardu pavadinti laikrodžiai, drabužiai, akiniai ir net cigaretės.