Penkiadešimtmetė Bronnie Ware iš Australijos dirba paliatyviosios slaugos sesele ir rūpinasi mirštančiais žmonėmis jų namuose. Paprastai tai trunka nuo trijų iki dvylikos paskutinių jų gyvenimo savaičių. Moteris parašė knygą „The Top Five Regrets of the Dying“ (angl. Penki dalykai, ko labiausiai gailisi mirštantieji), kuri tapo bestseleriu.

Minėtoje knygoje aprašomi dalykai, kuriuos mirties patale gulintys žmonės norėjo, kad būtų padarę arba nepadarę per savo gyvenimą. Knygos autorė sutiko papasakoti apie dažniausius žmonių apgailestavimus.

Penki dalykai, ko gailimasi mirties patale

Norėčiau, kad būtų užtekę drąsos gyventi gyvenimą taip, kad būčiau ištikimas sau, o ne kitų lūkesčiams.

Norėčiau, kad nebūčiau taip sunkiai dirbęs.

Apgailestauju, kad neužteko drąsos išreikšti jausmus.

Apgailestauju, kad neišsaugojau ryšių su draugais.

Apgailestauju, kad neleidau sau jaustis laimingesniu.

„Rinkitės gailiaširdiškumą, ne apgailestavimą, – sakė jo leidiniui „Daily Mail Australia“. – Jeigu galite pažvelgti į kažką ir pagalvoti, kad dabar tai darytumėte kitaip, vadinasi, jūs jau esate kitoks žmogus.“

Penkiasdešimtmetė iš Naujojo Pietų Velso pasakoja, kad mirties patale gulinčių žmonių žodžiai privertė ją pačią kitaip pažvelgti į gyvenimą.

„Dažniausiai žmonės apgailestavo dėl to, kad nedrįso gyventi pagal savo norus, o bandė pateisinti kitų lūkesčius. Jie apgailestavo dėl to, kad taip sunkiai dirbo. Jie apgailestavo ir dėl to, kad neturėjo drąsos išreikšti savo jausmus ir palaikyti ryšius su draugais, – vardino knygos autorė. – Taip pat žmonės gailėjosi, kad neleido sau jaustis laimingesniais.“

Pasimokė iš kitų klaidų

B. Ware neslepia, kad iš visos sukauptos patirties ir informacijos pati pasimokė. Ji prisipažįsta dabar gyvenanti taip, kad nereiktų gailėtis. Savo naujuose memuaruose „Bloom“ (angl. Žydėjimas) B. Ware rašo apie būtinybę būti pačiu savimi, net jeigu tai reikalauja milžiniškų asmeninių poslinkių.

„Nuo tos akimirkos nusprendžiau švelniau žiūrėti į savo praeities klaidas“, – tikina B. Ware.

Nors jos gyvenimo filosofija gali atrodyti paprasta, pačios B. Ware kelias į gyvenimą be apgailestavimo buvo toli gražu nelengvas. Vos tik buvo atspausdinta knyga „The Top Five Regrets of the Dying“, ji pirmą kartą – būdama 45 metų – tapo mama. Ir jai iškart buvo diagnozuotas reumatoidinis artritas.

„Tuo metu auginau savo dukrą kaip vieniša mama ir buvo dienų, kai dėl didelio skausmo teko sėdėti neįgaliųjų vežimėlyje, – prisimena ji. – Esu žmogus, kuris gyvenime ieško palaiminimų, tačiau buvo dienų, kai neturėjau jėgų to ieškoti. Toks siaubingas skausmas mane kankino. Panirau taip giliai, kad nebegalėjau suprasti, kas yra sveikumas.“

Galų gale, kaip dabar prisipažįsta penkiasdešimtmetė, ji „pasidavė“ ligai. Ir tai padėjo atsiskleisti kitai pusei.

„Savo nauja knyga „Bloom“ noriu padėti skaitytojui suprasti, kad bet kokia jį ištikusi blogybė yra tam, kad pasimokytumėte, o ne kovotumėte prie ją – taip išeisite mažiau išvargintas ir sumuštas.“

Kaip gyventi, kad nereiktų gailėtis

B. Ware tvirtina, kad rašydama savo knygas ir remdamasi sava patirtimi ji suprato kelis dalykus.

„Būkite sau švelnūs, atsikratykite spaudimo ir liaukitės tiek daug tikėjęsi – tai yra svarbiausia, – įsitikinusi dviejų knygų autorė. – Aš pasisakau už erdvę. Turiu ištisas dienas, kai nieko nenumatau. Jeigu matote, kad kai kurie planai žlunga, nesiverskite per galvą bandydami juos įgyvendinti – tiesiog jauskite pagarbą erdvei, kurią jums tai suteikia ir penkioms minutėms pastumkite į šalį technologijas. Kuo labiau gerbsite erdvę, tuo daugiau sprendimų ateis savaime.“

Moteris sako, man savo telefone neturi elektroninio pašto – taip ji susikuria erdvę savo psichikai. Taip pat ji sau leidžia kiekvieną dieną medituoti, o kartais tiesiog paprasčiausiai sėdi – nenaršydama socialinėje žiniasklaidoje – ir stebi aplinką.

„Mokausi stebėdama ir iš žmonių sąveikos, – prisipažįsta B. Ware. – Pabandykite įsiklausyti į savo kvėpavimą ir pastebėsite, kad tai darydami jaučiatės gerokai ramesni.“

Taip pat ji pataria atsikratyti chaoso namuose ir gyvenime. Tam reikia atsikratyti visų nereikalingų daiktų, kurie apsunkina mūsų gyvenimą.

„Dabar savo gyvenime neturiu nieko, ko man nereikia. Sutvarkiau viską, pradedant kontaktų sąrašu telefone ir baigiant paltų pakabomis drabužinėje. Jeigu negaliu kažko pakabinti, vadinasi, turi per daug drabužių“, – samprotauja ji.

Ne mažiau svarbu yra tai, kad būtina išmokti gyventi su tuo, kad galbūt kažką galima buvo padaryti kitaip.

„Esu mama, o kiekvienas vaikų turintis žmogus, būdamas pavargęs, ne viską padaro taip, kaip galėtų geriausia. Vis dėlto, būtina suvokti, kad 95 procentus viso laiko viską darote teisingai“, – sako B. Ware.

Štai knygų autorės patarimai kaip gyventi, kad vėliau nereiktų gailėtis:

Būkite sau švelnūs, atsikratykite spaudimo ir liaukitės iš savęs tiek daug tikėjęsi.

Susikurkite erdvę – psichinę ir fizinę. Kaip įmanoma daugiau erdvės gyvenime. Neprisiplanuokite.

Skirkite laiko paprastam sėdėjimui, be technologijų. Mokykitės stebėti.

Kai jaučiatės įsitempę, įsiklausykite į savo kvėpavimą.

Būkite gailiaširdiški, bet nesigailėkite. Jeigu yra kažkas, ką dabar darytumėte kitaip, tai reiškia, kad jau pasikeitėte.

Atsikratykite gyvenime dalykų, kurie jums nereikalingi.

Išmokite gyventi su tuo, kad galbūt kažką būtumėte padarę kitaip.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)