aA
Kepti duoną namuose – vienas malonumas. Tuo įsitikinusi žavingoji prodiuserė Jurga Anusauskienė (42), kuri papasakojo apie duonos kepimo subtilybes ir atskleidė namuose kepamos duonos receptą.
Jurga Anusauskienė
© DELFI / Tomas Vinickas

- Jurga, ar seniai susidomėjote duonos kepimu?

Tai įvyko prieš kelerius metus, tačiau išmokti kepti duoną buvo sena mano svajonė. Tik, deja, vis nepavykdavo gauti raugo recepto, kuris yra reikalingas pirminiams duonos kepimo veiksmams atlikti. Raugo gavau visiškai atsitiktinai, būdama svečiuose pas draugus. Kai tik parsivežiau jo į namus, iš karto iškepiau duonos, kuriai neliko abejinga visa mano šeima.

- Namiškiai su malonumu valgo Jūsų keptą duoną?

Tikrai taip. Kai kepa duonelė, namuose tvyro itin malonus kvapas. Beje, pasiūliau ir Evelinai Amerikoje kepti lietuvišką juodą duoną. Mano dukrai labai patinka gaminti, todėl tuo galės džiaugtis tiek jos vyras, tiek naujoji šeima.

- Ar dažnai kepate duoną namuose?

Labai dažnai. Ją pagaminti man pavyksta labai greitai. Mėgstu pajuokauti, kad kol pasižiūriu reportažą apie Evelinutę, duona jau būna paruošta (juokiasi).

- Pradėjusi kepti duoną namuose, gal jau nebeperkate jos parduotuvėse?

Kartais būna taip, kad nespėju iškepti duonos, todėl tenka pirkti (šypsosi). Atvirai pasakius, duonos skonis labai skiriasi. Beje, man labai patinka duoną valgyti ne tik namuose, bet ir nusinešti į svečius.

- Kokią duoną kepate dažniausiai?

Dažniausiai kepu įprastą juodąją duoną, kurią su šeima labiausiai mėgstame. Kadangi duonos kepimo receptas yra labai paprastas, galima improvizuoti. Pakeitus produktų kiekius, galima iškepti ne tik juodąją, bet ir saldžią duonelę. Tiesiog tereikia pasirinkti mėgstamus priedus – sezamus, sėmenis, saulėgrąžas, džiovintus vaisius ar riešutus.

- Ar duonai kepti reikalinga speciali įranga?

Ne. Duoną kepu orkaitėje, nenaudoju konvekcinės krosnelės, todėl esu įsitikinusi, kad pagal mano receptą duoną galės iškepti kiekviena namų šeimininkė.

Naminė duona pagal Jurgą Anusauskienę

Jums reikės:

Po 3 stiklines ruginių ir kvietinių rupių miltų;
litro šilto vandens;
100 gramų cukraus;
3 arbatinių šaukštelių druskos;
duoną pagardinkite avižiniais dribsniais, sėmenimis, sezamu, saulėgrąžomis.

Išimkite raugą (pagamintą iš anksto) iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje 4-10 valandų. Į šiltą vandenį sudėkite raugą, likusius ingredientus ir išmaišykite.

Atidėkite raugo kitam kartui į neplautą stiklainį.

Kepimo formą patepkite aliejumi, pabarstykite miltais ir įdėkite duonos tešlą, kurią reikės palikti kildinti 4-6 valandas. Duoną apibarstykite kmynais, sėmenimis, saulėgrąžomis.

Duoną orkaitėje kepkite 1 val. 30 minučių, 200 laipsnių temperatūroje.

Daugiau skaitykite naujausiame nemokamo žurnalo „Mieste“ numeryje.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Pažintis socialiniame tinkle: kaip vos iš kelių žinučių suprasti, kad viskas baigsis blogai (37)

„Tinder“, „Facebook“ ir kiti socialiniai jau kurį laiką yra kone populiariausia platforma...

Vieta, apie kurią lietuviai galėjo tik pasvajoti: paslaptingas kino teatras, kur leidžiama daugiau nei įprastai (4)

Sostinėje įsikūrė nauja vieta, apie kurią anksčiau net nesvajojote, kad tokia gali būti. Po...

Nepaklausė medikų ir šiandien džiaugiasi dešimtmečiu sūnumi: nuvykus į klinikas, nėštumą siūlė nutraukti (8)

Ką reiškia rankose laikyti nė kilogramo nesveriantį kūdikį, niekaip nesupras tie, kas to...

Laukiantiems didžiųjų metų švenčių – puikios žinios: galite turėti 11 laisvadienių (4)

Kalėdos ir Naujųjų metų sutikimas šįmet gali tapti itin įsimintinas. Ypač tiems, kurie yra...

Gėrimo, šildžiusio Pirmojo pasaulinio karo karius, paskutinė stotelė – Indijoje (2)

Gerą šimtmetį šeimos savo vaikus Indijoje girdė salyklo skonio pieno gėrimais, kurie, kaip kad...

Reforma iš vidaus: prabilo apie ligoninėse apgyvendinamus paimtus vaikus, dėl kursų metamus darbus ir pareigūnų patyčias (429)

Iš nesaugios aplinkos paimtų vaikų apgyvendinimas ligoninėse, budinčių globotojų trūkumas,...

Buto pirkimas miesto centre: ekspertė išvardijo didžiausius privalumus (16)

Mes gyvename amžiuje, kai informacijos srautai kasdien tik didėja ir tam, kad neatsiliktume, turime...

Po 30 metų į Lietuvą grįžusi moteris atvira: nuskurusiame sovietiniame mieste esama šio to nauja (172)

„Iš Lietuvos su meile“. Taip savo straipsnį, publikuotą svetainėje „Roads &Kingdoms“,...

Iš emigracijos grįžusi Rasa pirmą Lietuvoje uždirbtą algą išleido maistui (151)

Jau aštuntus metus Norvegijoje gyvenanti Simona Šiemienė planuoja grįžti į Lietuvą ir...

Ingai Stumbrienei - karūna Lietuvoje: esu įkvėpta jos drąsos (88)

Šį penktadienį renginių ištroškusius ir nuo darganos pavargusius Vilniečius studija "I'M...