Dešimtys teisingų sprendimų padės Ukrainos kariuomenei ne tik pasipriešinti

Spartus generolo Zalužno populiarumo augimas jau suteikė galimybę kalbėti apie jo politines perspektyvas ir įtaką už ginkluotųjų pajėgų ribų. Tačiau net Ukrainoje, nepaisant Zalužno pasitikėjimo ir populiarumo tarp šios šalies piliečių, yra nemažai tokių, kurie jo nekenčia arba bijo.

Iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą Zalužno pavardę žinojo tik tie žmonės, kurie yra tiesiogiai susiję su karine sfera.

Net Vakarų šalys buvo įsitikinę, kad Rusijos kariuomenės invazijos metu Kyjivas kris per kelias dienas, o visos Ukrainos okupacija užtruks daugiausiai keletą savaičių. Tačiau sėkminga sostinės gynyba, Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmano pralaimėjimas ir sėkmingas Charkovo kontrpuolimas privertė pasaulį pakeisti požiūrį į Ukrainos vyriausiąjį kariuomenės vadą Valerijų Zalužną. Praėjusį rugsėjį žurnalas „Time“ išspausdino jo nuotrauką savo numerio viršelyje. Vėliau įtraukė jį į 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą. O įvairių šalių karo ekspertai ėmė spėlioti, kaip Valerijus Zalužnas tapo populiariausiu Ukrainos kariuomenės vadu.

2022 metai vasario 26 diena. Trečioji Rusijos invazijos į Ukrainą diena. Jau tada tapo akivaizdu, kad teroristinės valstybės planas per 72 valandas užimti Kyjivą žlugo. Rusijos kariai nepajėgė išsilaipinti su karine technika Hostomelyje, tačiau paėmė Černigovą ir gana greitai veržėsi Sumų srities link. Bet kurią dieną galėjo pasiekti Kyjivo priemiesčius kairiajame Dniepro krante, rašo bbc.com.

Ukrainos valdžia ragino piliečius nepanikuoti, tačiau vyriausybės nariai tarpusavyje pradėjo aktyviai diskutuoti dėl visų Kyjivo tiltų per Dnieprą susprogdinimo.

Būtent tada, trečią karo dieną, vienas iš aukštų valdžios pareigūnų nurodė tuometiniam Ukrainos saugumo tarnybos pirmininkui Ivanui Bakanovui, kad jis įsakytų savo specialiosioms pajėgoms susprogdinti tiltus.

Situacija buvo sudėtinga. Bakanovas paskambino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui generolui Valerijui Zalužnui. „Susprogdinti tiltus? Jokiu būdu. Tai būtų kairiajame Dniepro krante likusių – tiek mūsų kariškių, tiek civilių – išdavystė“, – nedvejodamas atsakė jis, atidžiai išklausęs pašnekovą.

Laikas parodė, kad beveik tris paras nemiegojusio, surūkiusio šimtus cigarečių, pasidėjus operatyvinių situacijų žemėlapius prieš akis, generolo sprendimas buvo teisingas.

Vėliau dešimtys Zalužno sprendimų padės Ukrainos kariuomenei ne tik pasipriešinti priešo mėginimams užimti Kyjivą, bet ir išstumti Rusijos pajėgas iš Šiaurės Ukrainos, pradėti Charkovo kontrpuolimą ir atgauti Chersoną.

2017 metais rugpjūčio 24-ąją – Ukrainos Nepriklausomybės dieną Valerijus Zalužnas prezidento Petro Porošenkos dekretu gavo generolo antpečius. Po metų jis buvo paskirtas pirmuoju Jungtinių pajėgų – grupės, kovojančios Donbase, vado pavaduotoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)