Sapnų aiškintojai netgi lydėdavo karinius lyderius į mūšius ir žygius! Daugybė menininkų taip pat tvirtina savo kūrybines idėjas išvydę sapnuose.

Štai 15 įdomių faktų apie sapnus:

1. Mes pamirštame 90 proc. savo sapnų

Pabudę per 5 min pamirštame pusę to, ką sapnavome. Po 10 min neprisimename net 90 proc. sapnų.

2. Akli žmonės irgi sapnuoja

Žmonės, kurie apako po gimimo, sapnuose mato vaizdus. Tie, kas gimė akli, nemato vaizdų, bet jų sapnai tokie pat ryškūs, nes juos sudaro kiti pojūčiai (garsai, kvapai, prisilietimai, emocijos).

3. Sapnuoja visi žmonės

Visi žmonės sapnuoja, o jei manote, kad esate išimtis, savo sapnų tiesiog neprisimenate.

4. Sapnuojame veidus, kuriuos esame matę

Mūsų sąmonė nekuria naujų veidų – mes sapnuojame realius žmones, kuriuos esame matę, nors galbūt jų nepažįstame ar neprisimename. Per savo gyvenimą išvystame šimtus tūkstančių veidų, tad mūsų smegenims tikrai neprisireikia kurti naujų.

5. Ne visi mes sapnuojame spalvotai

12 proc. žmonių mato tik juodai baltus sapnus, likusieji sapnuoja spalvotai. 1915-1960 m. atlikti tyrimai rodė, kad daugelis žmonių sapnuoja nespalvotai, bet 7-ajame dešimtmetyje situacija ėmė keistis. Šiandien vos 4.4 proc. žmonių iki 25 metų sapnuoja nespalvotai. Nauji tyrimai leidžia manyti, kad taip atsitiko todėl, kad juodai baltus filmus ir televiziją pakeitė spalvotos medijos.

6. Sapnai – tai simboliai

Sapnų kalba – tai simbolių kalba. Dalykai, kuriuos matome sapnuose, yra kitų dalykų simboliai.

7. Emocijos

Dažniausia sapnuose patiriama emocija yra nerimas, o neigiamos emocijos nusveria teigiamas.

8. Per vieną naktį galime susapnuoti 4-7 sapnus.

Vidutiniškai naktį sapnuojame 1-2 valandas.

9. Gyvūnai irgi sapnuoja

Tyrimai su įvairiais gyvūnais parodė, kad jie irgi sapnuoja. Pažiūrėkite į miegantį šunį – jis judina letenėles lyg bėgdamas, leidžia garsus, lyg kažką gaudytų.

10. Kūno paralyžius

REM miegas – tai normali miego fazė, kuriai būdingi greiti akių judesiai. Ji trunka 90-120 min, arba 20-25 proc. nakties miego. REM miego metu smegenys suparalyžuoja mūsų kūnus, kad neleistų mums fiziškai atlikti judesių, kuriuos sapnuojame.

11. Stimulų inkorporacija

Išorinius stimulus, kuriuos jaučiame miegodami, mūsų sąmonė paverčia sapno dalimi. Pavyzdžiui, kai jums miegant brolis groja gitara, galite sapnuoti esantys koncerte.

12. Vyrai ir moterys sapnuoja skirtingai

Vyrai dažniau sapnuoja kitus vyrus - 70 proc. žmonių jų sapnuose yra vyriškos lyties. O štai moterų sapnuose vyrų ir moterų skaičius yra panašus. Be to, sapnuodami vyrai paprastai išgyvena agresyvesnes emocijas nei moterys.

13. Pranašingi sapnai

Tyrimai rodo, kad 18-38 proc. žmonių yra sapnavę bent vieną pranašingą sapną, o 70 proc. patyrė déjà vu. Žmonių, kurie tiki, kad sapnai gali būti pranašingi, yra dar daugiau - nuo 63 iki 98 proc.

14. Kai knarkiame, nesapnuojame

Dažnai teigiama, kad knarkdami žmonės nesapnuoja, bet mokslinių įrodymų, kurie tai patvirtintų, nėra.

15. Sapne galime patirti orgazmą

Sapnuose galime mylėtis ne ką prasčiau nei realybėje ir netgi patirti stiprų orgazmą be jokių šlapių padarinių. Sapne patiriami pojūčiai (prisilietimai, malonumas) gali būti tokie pat malonūs ir stiprūs (ar net stipresni) nei realiame gyvenime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)