Nemažai įrodymų, kad daugelio vėžio formų riziką galima sumažinti valgant įvairų augalinės kilmės maistą (vaisius, daržoves, pilno grūdo produktus). Augalinės kilmės maistas turi fitomedžiagų (natūralių augalinių junginių), antioksidantų (atstato DNR ir kontroliuoja vėžio ląstelių augimą ir plitimą) ir vitaminų bei mineralų (atstato DNR ir kontroliuoja ląstelių augimą). Augalinės kilmės produktuose taip pat gausu ląstelienos, kuri gali sumažinti gaubtinės žarnos vėžio riziką.

Ir nors tyrimai rodo, kad daugelis vitaminų, mineralų ir fitomedžiagų turi priešvėžinių savybių, tačiau vis gausėja įrodymų, kad geriausią apsaugą nuo vėžio suteikia visų šių junginių bendras darbas žmogaus mityboje. Taigi, kuo spalvingesnis maistas jūsų lėkštėje, tuo geriau.

Amerikos vėžio tyrimų institutas rekomenduoja mažiausiai du trečdalius lėkštės užpildyti vaisiais, daržovėmis, neskaldytais grūdais ir pupelėmis. Likusį trečdalį gali sudaryti liesa paukštiena ar jūros gėrybės.

Liesos mėsos ir jūros gėrybių baltymai taip pat yra svarbus pasirinkimas laikantis priešvėžinio mitybos plano, nes jie suteikia sotumo ir leidžia ilgiau jį jausti. Tai taip pat labai svarbu, nes antsvoris ar nutukimas siejamas su padidėjusia storosios žarnos, inkstų, krūties, stemplės, gimdos ir kasos vėžio rizika.

Riebalų perteklius taip pat gali visame organizme skatinti uždegiminius procesus, o tai taip pat prisideda prie vėžinių ląstelių augimo, teigia mitybos specialistė Karen Collins iš Amerikos Amerikos vėžio tyrimų instituto.

Keli su vėžiu kovojantys maisto produktai

Pupelės. Valgant daug pupelių ir lęšių moterims sumažėja krūties vėžio atsinaujinimo rizika.

Brokoliai. Šioje kryžmažiedžių šeimai priklausančioje daržovėje esanti fitomedžiaga sulforafanas lėtina leukemijos ir melanomos vystymąsi.

Rudieji ryžiai. Tai puikus ląstelienos šaltinis, galintis apsaugoti priešmenopauzinį laikotarpį išgyvenančias moteris nuo krūties vėžio, ypač tas, kurios turi antsvorio. Nesmulkintų grūdų ryžiuose esanti ląsteliena taip pat gali sumažinti gaubtinės žarnos vėžio riziką.

Kopūstai. Šiose daržovėse itin gausu priešvėžinių fitomedžiagų. Viena jų beveik dvigubai pagreitina kepenyse vykstantį estrogeno suskaidymą, dėl ko jo nelieka organizme.

Juodasis šokoladas. Šiame produkte gausu flavonoidų, kurie pasižymi chemoprotekciniu poveikiu. Kuo šokoladas tamsesnis, tuo geriau. Juodajame šokolade antioksidantų keturis kartus daugiau nei arbatoje.

Vištiena. Ekologiška laisvai augintų paukščių mėsa yra puikus seleno ir niacino šaltinis. Abu šie junginiai pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.

Porai. Lygiai taip pat kaip svogūnai ir česnakai, ši daržovė siejama su mažesne prostatos ir gaubtinės žarnos rizika.

Grybai. Šitakės, maitakės ir reiši grybai stiprina organizmo imuninę sistemą, dėl ko sustiprėja jo atsparumas vėžiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)