Prieš šeštadienį, gruodžio 1-ąją, organizuojamą šio fizinio užsiėmimo žiemos sezono atidarymą, tik ką knygą „Liekna visam gyvenimui“ išleidusi V. Kurpienė atsiųstame pranešime spaudai dalinasi patarimais, kurie padės šiaurietiškąjį ėjimą propaguojantiems ne tik pailsėti ir pasisemti energijos, bet ir sulieknėti bei išlaikyti dailias kūno formas.

Po treniruotės – vaisius ir 30 proc. reikiamo kiekio vandens

„Patarimai aktyvia fizine veikla užsiimantiems ir sulieknėti norintiems žmonėms gali skirtis, priklausomai nuo esamos situacijos ir išsikeltų tikslų, tačiau viena taisyklė galioja visiems: krepšyje ar automobilyje turėkite ir per 30 minučių nuo intensyvios treniruotės suvalgykite vieną vaisių. Nors tuo metu, kai baigiame sportuoti, valgyti tikrai nesinori, tas vienas vaisius apsaugos nuo ypatingai didelio alkio, kuris paprastai užklumpa po sporto praėjus kelioms valandoms, ir rizikos tuo metu valgyti bet kokį, po ranka pasitaikiusį, dažnai nesveiką maistą bei persivalgyti“, – pataria mitybos specialistė V. Kurpienė.

Kitas svarbus dalykas, kurį privalu paisyti metant svorį, – pakankamas skysčių vartojimas.

„Remiantis naujausiomis rekomendacijomis, intensyvios fizinės veiklos metu reikia išgerti tiek vandens, kad kompensuotume 70 proc. jos metu prarandamų skysčių, o po treniruotės – likusius 30 proc. Kokie tai tiksliai kiekiai mililitrais, galima nusistatyti paprastu būdu: pasisverti prieš intensyvią treniruotę ir po jos. Svorio skirtumas parodys, kiek skysčių netekome, t.y. išprakaitavome, vieną kilogramą svorio prilyginant 1 l skysčių. Jei po treniruotės svarstyklės rodo 0,5 kg mažiau, o treniruotės metu išgėrėte pusę litro vandens, tai reiškia, kad aktyviai judėdami vidutiniškai netekote 1 l skysčių“, – aiškina kelių knygų apie mitybą autorė.

Tokiu atveju V. Kurpienė pataria treniruotės metu išgerti 700 ml vandens, o po jos dar 300 ml. Vadovaujantis šia taisykle, lengviau užtikrinti, kad skysčio suvartojama pakankamai, bet ir išvengti jo pertekliaus, kuris, pasak sveikos mitybos specialistės, kenkia taip pat kaip ir trūkumas. Ji taip pat atkreipia dėmesį, jog aktyviai fiziškai judantiems gryname lauke, o būtent jame visada vyksta šiaurietiškojo ėjimo treniruotės ir žygiai, labai praverčia termo gertuvės, kurios neleidžia skysčiui per daug atšalti. Jei vanduo atvėso, svarbu gerti labai mažais gurkšneliais, kad jis spėtų burnoje sušilti ir nebūtų apkraunama širdis.

Vaidos Kurpienės knygos pristatymas /Foto: Rūta Rylaitė

Svarbiausias patarimas – nustoti ieškoti stebuklų

Vengiant bereikalingos širdies apkrovos treniruotės metu, kelias valandas prieš ją taip pat nereikėtų valgyti bei stebėti, kokio maisto ir kada valgant jaučiamasi geriau ar prasčiau aktyvios fizinės veiklos metu.

„Visos kitos taisyklės, kurių turėtų laikytis svorį sureguliuoti norintys, visiems puikiai žinomos: valgyti reguliariai, pagal susidėliotą režimą, valgyti daugiau šviežių daržovių, mažiau perdirbtų produktų, vengti riebių padažų, saldumynų. Svarbiausia, reikia nustoti ieškoti stebuklų ir pradėti daryti šiuos pagrindinius dalykus“, – pabrėžia mitybos specialistė. Tai jau darantiems, ji taip pat pataria, pirmiausia stebėti ne svorio, o kūno apimtis – būtent jos, laikantis mitybos rekomendacijų ir intensyviai judant, kinta greičiausiai ir geriausiai parodo pastangų rezultatus.

Pati V. Kurpienė dėl svorio niekada nesportavo, o prieš kelis metus kartu su vyru atrastas šiaurietiškasis ėjimas jai yra labai priimtinas fizinio aktyvumo būdas, nes moteris labai mėgsta vaikščioti.

„Šiaurietiškasis ėjimas patraukė mano dėmesį dėl to, jog darydama tai, ką labai mėgstu, galiu pasiekti žymiai geresnį rezultatą: eidama taisyklingai su lazdomis žymiai stipriau apkraunu viršutinę kūno dalį, taip pat pilvo raumenis, kurie dirbant sėdimą ir stovimą darbą, kaip aš, mažai naudojami. Kitas man labai svarbus dalykas, kodėl renkuosi šiaurietiškąjį ėjimą, – jo metu labai atpalaiduojama pečių juosta, kuri paprastai, dirbant sėdimą darbą, būna labai įtempta. Tenka vaikščioti į masažus, griebtis įvairiausių gudrybių, kad ją atpalaiduoti, o šiaurietiškojo ėjimo metu, atliekant įstrižinį judesį rankomis, ją pati išsimasažuoji, atitinkamai pagerėja kraujotaka, šviesesnė tampa galva ir daug geriau jautiesi“, – sako V. Kurpienė.

Šiaurietiškajam ėjimui kaip efektyviai bei jai priimtinai fizinei veiklai skirta vietos ir naujausioje V. Kurpienės knygoje „Liekna visam gyvenimui“, skyriuje „Judėjimas“, kuriame jos autorė dalinasi patarimais apie išbandytus fizinio aktyvumo būdus.

Išbandyti šiaurietiškąjį ėjimą visi norintys galės jau šį šeštadienį, gruodžio 1-ąją dieną, Druskininkuose organizuojamame žiemos sezono atidaryme. Ten savo jėgas 6 km ir 9 km trasose pasitikrins patyrę šiaurietiškojo ėjimo entuziastai, o pradedantiems organizuojami mokymai ir mini žygis. Dalyvių registracija vyksta Lietuvos šiaurietiškojo ėjimo asociacijos interneto svetainėje www.lsea.eu ir renginio dieną, gruodžio 1-ąją, nuo 10 val., Druskininkų turizmo ir informacijos centre. Renginys nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)