Paspartėjęs ląstelių senėjimas gali nulemti širdies susirgimų išsivystymą. Atliktas tyrimas, skirtas pasiaiškinti, koks telomerų ryšys su racionu, kuriame gausu druskos. Tirti normalaus, per didelio svorio ir nutukę paaugliai.

Su kiekvienu ląstelių dalijimosi ciklu telomerai trumpėja. Jei jie pasiekia kritinį ilgį, ląstelė miršta. Apskritai pagal telomerų ilgį galima nustatyti realų organizmo amžių.

Nutukusių paauglių telomerai pasirodė kur kas trumpesni, jei racione buvo daug druskos. Tačiau jei paaugliai buvo normalaus svorio ir tuo pat metu racione buvo daug druskos, telomerai pasirodė besą normalaus ilgio.

Nors ląstelių senėjimo ir sūrių produktų vartojimo ryšys vienareikšmiškai egzistuoja, mokslininkai kol kas nežino, ar pati druska sukelia telomerų trumpėjimą.

Kai natrio organizme yra per daug, jis sulaiko skysčius, dėl to didėja arterinis kraujospūdis. Todėl per didelis druskos vartojimas ir siejamas su hipertenzijos, skatinančios hipertoninę ligą, atsiradimu. PSO sveikos mitybos taisyklėse ne be reikalo rekomenduoja riboti druskos vartojimą. Tačiau tai nereiškia, kad jos siūloma visai atsisakyti.

Japonijoje atliktų tyrimų duomenimis, didesnis druskos vartojimas (20 g per dieną) skatina kalcio išsiskyrimą iš organizmo, o tai gali būti vienas iš osteoporozės vystymosi rizikos veiksnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)