Jo garsusis pacientas S. Jobsas mirė nuo vėžio, sulaukęs vos 56 metų, bet tai nebuvo D. Aguso kaltė: jis ilgai ragino S. Jobsą gultis ant operacinio stalo ir operuotis vėžį, tačiau perkalbėti kaprizingą ir užsispyrusį verslininką jam nepavyko.

„Gebėjimas klausyti savo organizmo ir įprotis fiksuoti bei analizuoti gaunamus rezultatus teikia kur kas daugiau naudos nei vitaminai ar sveikuoliški kokteliai. Medicina kaip niekad efektyviai gali pratęsti ir pagerinti žmogaus gyvenimą. Galimybės tiesiog neišmatuojamos. Gyvename tokiu metu, kai kas savaitę skelbiama po reikalų esmę keičiantį atradimą. Mūsų organizmas nuolatos su mumis kalbasi, bet tik dabar, kai egzistuoja technologijos, mes tapome pajėgūs jo klausyti. Žodis „klausyti“ ir yra tas, kuris tiksliausiai apibrėžia šį laimingą metą“, – teigia gydytojas.

Agusas atidžiai klauso žmogaus kūno. Jis yra tiriamąją veiklą vykdantis mokslininkas, medicinos ir inžinerijos profesorius, taip pat gydytojas, tarp kurio pacientų – milijardieriai, roko žvaigždės ir Holivudo grietinėlė. Dar jis, kaip ir amžinatilsį jo bičiulis bei pacientas Steve‘sa Jobsas, – technologijų varomo progreso išpažinėjas, skelbiantis savąsias doktrinas leidžiamose knygose, per televizorių ir konferencijose, kaip antai Pasaulio ekonomikos forume Davose. Svarbiausia jam – ne įranga, o tai, kaip mokslo proveržis gali padėti „susiredaguoti savo DNR“, įprasti sveikai gyventi ir prisiderinti gydymą.

„Norėtųsi, kad jauni žmonės nemirtų susirgę Alzheimerio liga, širdies ligomis ir vėžiu. Turime jas kuo labiau pavėlinti ir užkirsti joms kelią. Jau disponuojame technologijomis, leidžiančiomis tai padaryti. Galime gyventi 9 ar net 10 dešimtmečių, o tada mirti tiesiog nuo senatvės, įvykus bendram sistemos sutrikimui“, – sako D. Agusas.

Gydytojo užmojis pakeisti pasaulį primena Silicio slėniui būdingą entuziazmą. D. Agusas meta iššūkį tokioms ligoms kaip kasos vėžys, pasiglemžęs S. Jobso gyvybę 2011-aisiais.

Gydyti S. Jobso D. Agusas ėmėsi tada, kai išradėjas neteko vilties nugalėti vėžį vaisių dieta ir ėmė kliautis (deja, per vėlai) tradicine medicina.

„Jis priekaištavo sau dėl to, kad ryžosi tokiems kraštutinumams. Kai pradedi laikytis dietos, entuziazmo nestinga. Manai, kad darai kažką gero... Deja, man tenka net keliskart per savaitę žvelgiant žmonėms į akis ištarti, kad nebegaliu pasiūlyti jokių vaistų, kuriais būtų galima išgydyti juos žudantį vėžį. Daugiau taip daryti aš nenoriu“, – sako D. Agusas.

„Steve‘s yra manęs klausęs, kodėl negaliu jo suderinti taip, kaip jis suderina programas“, – prisimena D. Agusas.

Gydytojas įsitikinęs, kad laukti, kol iš tiesų pavyks tai ir ne tik tai padaryti, liko visai nedaug. Tereikia sutelkti medicinos mokslo teikiamas įžvalgas ir jomis pasinaudoti. Prieš mus – svaiginančios perspektyvos.

Tiki šiuolaikinėmis technologijomis ir viso organizmo gydymu

D. Agusas, kurio knyga „The End of Illness“ („Išsivaduokime iš ligų“) yra tapusi „The New York Times“ bestseleriu ir yra išversta į daugelį kalbų, taip pat yra parašęs knygą „A Short Guide To A Long Life“ („Trumpas vadovas ilgo gyvenimo link“), kurioje pristato pagrindines kasdienio gyvenimo taisykles, kaip ilgai ir sveikai gyventi. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)