aA
Spanguolių uogos nuo seno žinomos kaip vienos vertingiausių. Jos turi daug įvairių mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, vario, mangano. Organizmui mineralinės druskos reikalingos ne mažiau kaip ir kitos maistinės medžiagos, nes jos reguliuoja medžiagų apykaitą bei virškinimą.
© Vida Press

Spanguolėse yra 89,5 procentai vandens, 0,5 proc. baltymų, 3,5 proc. cukraus, 2 proc. ląstelienos, 0,7 proc. pektino, 2,2 proc. rūgščių, taip pat glikozidų, vitaminų B1, B2, E, P, šiek tiek karotino. Šimte gramų spanguolių yra 15 mg vitamino C.

Džiovintose uogose – didelė vitaminų koncentracija

Mikroelementų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginti su šviežiais, yra keliskart didesnė. Kad gautume tiek pat mineralinių medžiagų, šviežių vaisių reikėtų suvalgyti net kelis kilogramus, todėl džiovintos uogos – geras pasirinkimas norint praturtinti mitybą vitaminais. Džiovinant vaisius ir uogas išgaruoja vanduo, o visos kitos žmogui itin reikalingos medžiagos išlieka.

Nauda sveikatai

• Spanguolių uogose esantys fenoliniai junginiai stiprina kapiliarų sieneles, didina kitų kraujagyslių elastingumą, mažina uždegimų procesus bei aterosklerozę. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas padeda mažinti cholesterolį.

• Spanguolėse esantis kvarcetinas, rutinas bei kiti flavanoidai veikia kaip antioksidantai, todėl šias uogas patariama valgyti ir patiriantiems stresą, nes dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.

• Spanguolėse nėra riebalų, todėl jas gali valgyti vengiantieji kaloringų maisto produktų. Šios uogos puikiai tinka skaninti įvairius patiekalus, nedidinant jų energetinės vertės.

• Džiovintose spanguolėse yra daug gliukozės ir fruktozės, todėl jos gerai malšina alkį.

Džiovintos spanguolės – ląstelienos šaltinis

Džiovintuose vaisiuose ir uogose išlieka ne tik mineralinės druskos, bet ir vitaminai, skaidulos, natūralus cukrus. Džiovintos spanguolės ypač vertingos dėl sudėtyje esančių maistinių skaidulų (ląstelienos), labai reikalingų virškinamajam traktui. Be to, nuolat vartojant skaidulas su maistu, mažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Itališki sausainiai su džiovintomis spanguolėmis ir riešutais

Burnoje tirpstantys sausainiai su spanguolėmis
Burnoje tirpstantys sausainiai su spanguolėmis
© Fotolia nuotr.

• 170 g miltų
• 1 šaukštelis kepimo miltelių
• ¼ šaukštelio druskos
• 100–130 g rudojo cukraus
• 130 g avižinių dribsnių
• 75 ml pieno
• 60 g sviesto
• 2 dideli suplakti kiaušiniai
• 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
• 100 g graikinių riešutų
• 70 g džiovintų spanguolių

Gaminimas

• Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame inde sumaišykite rudąjį cukrų ir avižas.

• Pašildykite pieną ir sviestą, kol sviestas ištirps, sumaišykite su avižomis. Įmaišykite plaktus kiaušinius ir vanilę, suberkite miltus, riešutus ir džiovintas uogas. Užmaišykite lipnią tešlą.

• Tešlą iškrėskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir suformuokite apie 15×30 cm ir 2 cm aukščio kepalą. Kepkite 160 °C temperatūroje apie 30–35 min. Iškeptą palikite 15 min. atvėsti.

• Tuo metu sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150°C. Kepalą supjaustykite riekelėmis, sudėkite jas atgal į skardą ir džiovinkite orkaitėje dar 20–25 min. Iškepusias palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ūkio ministras apie maisto kuponus: nežinau, iš kur atsiranda tokios idėjos (101)

Ar kainų mažinimą pagrindiniu tikslu išsikėlusi vyriausybė savęs neįvarė į kampą? „ Delfi...

Panevėžį drebina kūdikio netektis: po ligoninės išvadų – neįtikimos ir šokiruojančios detalės (27)

Kūdikio Respublikinėje Panevėžio ligoninėje spalį netekusios Ilonos iš mažo miestelio...

Į Maroką sugrįžti nenorėtų: vietiniai dedasi šventais, o išdarinėja velniai žino ką (45)

Manau, visi nors kažką girdėję apie Marakešą žino tą chrestomatinę situaciją, kai žioplam...

Moters gyvenimas priminė košmarą: kai tokie artimieji, tai ir priešų nereikia (4)

Vieni vaikystę prisimena su nostalgija, kiti – su baime. Šiurpia istorija pasidalinusią Aušrą...

Nuo likimo nepabėgęs Adomaitis: žinojome, kad bus problemų (7)

Vienas geresnių sezono rungtynių sužaidęs Vilniaus „Rytas“ atitinkamos satisfakcijos negavo...

Kinija demonstruoja savo paslaptingąjį „J-20“ (49)

Kinijos karinės oro pajėgos Žuhajuje vykusioje tarptautinėje aviacijos parodoje pademonstravo savo...

Kalėjimų sistemoje bręsta naujas skandalas (60)

Skandalas Kauno tardymo izoliatoriuje. Nukentėjusysis tvirtina, kad prieš pat teismo posėdį į...

Vilniaus naktinių klubų gražuolės turi savo taisykles: geria kavą, prašo vaikinų palydos ir maskuojasi juodai (19)

Ne paslaptis, kad naktiniai klubai – kaip atskiras pasaulis. Tai, kas juose vyksta po vidurnakčio,...

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Britanijai (205)

Laisvas darbo jėgos judėjimas Europos Sąjungoje (ES) leidžia per savo karjeros metus lengvai...

Į pašto dėžutę gavo keistą lankstinuką: ar jo tikslas kiršinti visuomenę? (20)

Pirmadienį į pašto dėžutę gavau keistą lankstinuką nuo keisto instituto. Lankstinuko...