Spanguolių uogos nuo seno žinomos kaip vienos vertingiausių. Jos turi daug įvairių mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, vario, mangano. Organizmui mineralinės druskos reikalingos ne mažiau kaip ir kitos maistinės medžiagos, nes jos reguliuoja medžiagų apykaitą bei virškinimą.
© Vida Press

Spanguolėse yra 89,5 procentai vandens, 0,5 proc. baltymų, 3,5 proc. cukraus, 2 proc. ląstelienos, 0,7 proc. pektino, 2,2 proc. rūgščių, taip pat glikozidų, vitaminų B1, B2, E, P, šiek tiek karotino. Šimte gramų spanguolių yra 15 mg vitamino C.

Džiovintose uogose – didelė vitaminų koncentracija

Mikroelementų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginti su šviežiais, yra keliskart didesnė. Kad gautume tiek pat mineralinių medžiagų, šviežių vaisių reikėtų suvalgyti net kelis kilogramus, todėl džiovintos uogos – geras pasirinkimas norint praturtinti mitybą vitaminais. Džiovinant vaisius ir uogas išgaruoja vanduo, o visos kitos žmogui itin reikalingos medžiagos išlieka.

Nauda sveikatai

• Spanguolių uogose esantys fenoliniai junginiai stiprina kapiliarų sieneles, didina kitų kraujagyslių elastingumą, mažina uždegimų procesus bei aterosklerozę. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas padeda mažinti cholesterolį.

• Spanguolėse esantis kvarcetinas, rutinas bei kiti flavanoidai veikia kaip antioksidantai, todėl šias uogas patariama valgyti ir patiriantiems stresą, nes dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.

• Spanguolėse nėra riebalų, todėl jas gali valgyti vengiantieji kaloringų maisto produktų. Šios uogos puikiai tinka skaninti įvairius patiekalus, nedidinant jų energetinės vertės.

• Džiovintose spanguolėse yra daug gliukozės ir fruktozės, todėl jos gerai malšina alkį.

Džiovintos spanguolės – ląstelienos šaltinis

Džiovintuose vaisiuose ir uogose išlieka ne tik mineralinės druskos, bet ir vitaminai, skaidulos, natūralus cukrus. Džiovintos spanguolės ypač vertingos dėl sudėtyje esančių maistinių skaidulų (ląstelienos), labai reikalingų virškinamajam traktui. Be to, nuolat vartojant skaidulas su maistu, mažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Itališki sausainiai su džiovintomis spanguolėmis ir riešutais

Burnoje tirpstantys sausainiai su spanguolėmis
Burnoje tirpstantys sausainiai su spanguolėmis
© Fotolia nuotr.

• 170 g miltų
• 1 šaukštelis kepimo miltelių
• ¼ šaukštelio druskos
• 100–130 g rudojo cukraus
• 130 g avižinių dribsnių
• 75 ml pieno
• 60 g sviesto
• 2 dideli suplakti kiaušiniai
• 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
• 100 g graikinių riešutų
• 70 g džiovintų spanguolių

Gaminimas

• Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame inde sumaišykite rudąjį cukrų ir avižas.

• Pašildykite pieną ir sviestą, kol sviestas ištirps, sumaišykite su avižomis. Įmaišykite plaktus kiaušinius ir vanilę, suberkite miltus, riešutus ir džiovintas uogas. Užmaišykite lipnią tešlą.

• Tešlą iškrėskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir suformuokite apie 15×30 cm ir 2 cm aukščio kepalą. Kepkite 160 °C temperatūroje apie 30–35 min. Iškeptą palikite 15 min. atvėsti.

• Tuo metu sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150°C. Kepalą supjaustykite riekelėmis, sudėkite jas atgal į skardą ir džiovinkite orkaitėje dar 20–25 min. Iškepusias palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vienintelė tokia Lietuvoje: bažnyčios rūsyje laukia šiurpi akistata su mirtimi (4)

Liškiava – senas dzūkų kaimelis, kuris rašytiniuose šaltiniuose minimas dar nuo XI a....

Feisbuke plinta siūlymai, kaip užsidirbti iš „Maxima“ kortelės (43)

„Pinigai grįžta perkant“, – džiaugsmingai skelbia viena feisbuko grupė. Joje visi norintys...

Charkoviečiai pageidauja pasiskolinti mūsų prezidentę: jos reikia Ukrainai (376)

Prieš lankantis pusantro milijono gyventojų turinčiame, antrame pagal dydį Ukrainos mieste...

Trumpas po susitikimo su Putinu: aš manau, kad dabar mes einame teisingu keliu (1196)

Pirmadienį Helsinkyje susitiko JAV ir Rusijos vadovai. Tai buvo pirmasis dvišalis Donaldo...

Neringa Venckienė vėl sulaukė palaikymo: iš Lietuvos – laiškas JAV teismui (276)

Ketvirtadienį, liepos 12 d., Jungtinių Amerikos Valstijų teismas paskelbė, kad Neringos...

Futbolo taktikos evoliucija: kodėl Kroatija pasaulio čempionate buvo balta varna? (2)

Kroatija nusipelnė neutralių gerbėjų simpatijų, bet ji nediktuoja globalių madų. Taip mano...

Lietuvos aukštuomenė parodė elegancijos ir gero skonio pavyzdį (120)

Tradiciškai liepos 14-ąją Turniškėse esančioje Prancūzijos rezidencijoje paminėta Bastilijos...

Gydytojai įspėja dėl naujos sparčiai lytiniu keliu plintančios ligos (69)

Gydytojai perspėja, kad kol kas mažai žinoma lytiniu keliu plintanti liga Mycoplasma genitalium...

Skulptorius Vladas Kančauskas: naujas Druskininkų ženklas – mano darbo plagiatas (57)

Vos spėjo Druskininkų kurortas papuošti žiedinę sankryžą prie įvažiavimo iš Merkinės...

Maradona atskleidė savo planus Breste: statys gigantišką „Paukščių tako“ stadioną (10)

Girgždančiu ir kiek nuvargusiu balsu, ramiai rinkdamas žodžius futbolo legenda atskleidė...