Septyniasdešimtaisiais sojų pupelės, tapusios “madingu” hipių maistu, pastaraisiais dešimtmečiais ypač vertinamos dėl izoflavonų - natūralių medžiagų, turinčių į žmogaus hormoną - estrogeną - panašų poveikį. Ypač pabrėžiama sojos vertė moterims, sulaukusioms menopauzės.

Mokslininkai tvirtina, kad izoflavonai stiprina kaulus ir slopina su menopauze susijusių karščio bangų dažnį. Tai vienas iš problemos sprendimo būdų tūkstančiams moterų, kurios, varginamos karščio bangų bei su jomis susijusia nemiga, nuovargiu, nuotaikų kaita, vis dėlto nesiryžta vartoti hormoninių preparatų.

Akivaizdu, kodėl Kinijoje ir Singapūre, kur miso sriuba ir sojų produktai valgomi keturis kartus per dieną, karščio pylimai vargina tik 14 procentų moterų, kai Europoje net 80 procentų menopauzėje esančių moterų kenčia nuo šiam laikotarpiui būdingų simptomų.

Izoflavonų poveikis yra kur kas reikšmingesnis. Prieš keletą metų tyrinėtas Pietryčių Azijos šalių moterų sergamumo krūties vėžiu dažnis. Epidemiologiniai tyrimai rodo, kad šiose šalyse krūties vėžiu sergama nuo 4 iki 10 kartų rečiau nei Amerikoje ar Europoje.

Išskirtinė sojos izoflavonų savybė palaikyti kraujyje pakankamą estrogenų kiekį ir tuo pačiu slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi yra, kaip manoma, pagrindinė priežastis, kodėl minėtose šalyse, kur maisto racione gausu sojų produktų, sergamumas krūties vėžiu yra mažesnis. Be to, pastebėta tiesioginė priklausomybė nuo sojų kiekio maiste ir rizikos sirgti kitų organų vėžiu.

Taigi praturtinti mitybą sojų produktais būtų veiksminga ir dėl kokybiškų jose esančių baltymų ir riebalų bei vitaminų, kitų svarbių medžiagų, veikiančių cholesterolio kiekį ir mažinančių riziką sirgti širdies - kraujagyslių ligomis.

Pastaruoju metu sojų produktų pasirinkimas gana gausus. Tačiau vakarų pasaulyje vis labiau populiarėja iš sojų išskirti veiklieji izoflavonai, kurie, papildydami mitybą, pasižymi minėtu poveikiu.

Lietuvoje jau pasirodė maisto papildų, turinčių izoflavonų, todėl menopauzės sulaukusioms moterims, nepageidaujančioms keisti savo mitybos raciono, bet suprantančioms sojų vertę, tai būtų geras sprendimas padėti sau. Maisto papildai su izoflavonais turi ir kitų moters organizmui menopauzės metu būtinų medžiagų: kalcio ir vitamino D, kurie veikdami kartu stiprina kaulus, mažėja lūžių rizika menopauzės laikotarpiu.

Pastaruoju metu mokslininkai pažengė gerokai pirmyn, atrasdami ir kitų izoflavonų savybių, vertingų moteriai vyresniame amžiuje. Todėl artėjant moters gyvenimo rudeniui, ypač menopauzės laikotarpiu, mitybą vertėtų papildyti izoflavonais.

Turėdamos gamtos suteiktą galimybę sušvelninti menopauzės simptomus bei su jais susijusius patologinius procesus, moterys gali pagerinti savo ir savo artimųjų gyvenimo kokybę ar net išvengti lemtingų ligų. Nėra abejonių, kad sojos izoflavonai taps svarbia priežastimi, sumažinančia liūdnoką piktybinių susirgimų augimo statistiką Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)