Ką, ekspertų teigimu, vertėtų žinoti apie cikoriją – komentuoja gydytoja, mitybos specialistė Carol Highsmith.

Cikorija žydi ryškiai mėlynais žiedais, tai – astrinių šeimos augalas. Iš maltų, skrudintų cikorijų šaknų verdamas gėrimas, spalva ir skoniu panašus į kavą. Manoma, kad cikorijos gėrimas buvo kavos alternatyva dar 19 a. pradžioje, kai Prancūzijoje buvo kavos pupelių deficitas, rašoma portale style.rbc.

Paprastoji trūkažolė (Cichorium intybus L), dar vadinama cikorija, dažnai pastebima tik rugpjūtį, kai apsipila melsvais, o kai kur – baltais ar rožiniais žiedeliais. Lietuvoje tai dažnoje vietoje – pakelėse, patvoriuose, laukuose aptinkamas augalas. Rekomenduojama vaistams rinkti visą žolę. Žolę pjauti geriausia žydėjimo pradžioje, šaknis išsikasti rudenį arba pavasarį. Žolę džiovinti iki 30 laipsnių, šaknis 50-55 laipsnių temperatūroje. Žolę laikyti popieriniuose maišuose gerai vėdinamoje vietoje. Žolę tinka naudoti metus, šaknis – dvejus metus.

Nauda sveikatai

Įvairūs tyrimai, eksperimentai parodė, kad cikorijų šaknų gėrimas mažina cukraus lygį kraujyje, gerina virškinimą ir malšina uždegiminius procesus.

Gausu mineralų ir vitaminų

JAV žemės ūkio ministerijos duomenimis, cikorija – tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, joje yra cinko, magnio, mangano, kalcio, folio rūgšties ir kalio, taip pat vitaminų A, B6, C, E ir K.

100 g žalios cikorijos šaknies yra:

1,4 g baltymų, 1,5 g ląstelienos, 8,73 g cukraus, 41 mg kalcio, 0,8 mg geležies, 22 mg magnio, 61 mg fosforo, 290 mg kalio, 50 mg natrio, 0,33 mg cinko, 0,08 mg vario, 0,23 mg mangano, 0,7 mg seleno, 5 mg vitamino C, 23mkg folio rūgšties, šiek tiek vitamino A.

Cikorijos šaknyse daug inulino – šios rūšies ląsteliena gerina virškinimą. Manganas ir vitaminas B6 naudingi smegenims, tiesa, jų nėra daug, kadangi cikorijos gėrimui virti naudojamas nedidelis kiekis miltelių. Inulinas taip pat skatina daugintis gerąsias žarnyno bakterijas, gerina bendrą savijautą.

Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 44 žmonės, kurie skundėsi vidurių užkietėjimu. Juos padalijo į dvi grupes, viena grupė vartojo inuliną, kita – placebo kapsules. Paaiškėjo, kad inulinas normalizavo virškinimo procesus, padažnino tuštinimąsi, lyginant su placebu. Kito tyrimo dalyviams – 25-iems vyresnio amžiaus žmonėms cikorija pagerino virškinimą.

Cikorijos šaknyse esantis inulinas mažina cukraus lyg kraujyje. Tai parodė vienas laboratorijoje atliktas tyrimas. Diabetu sergančioms žiurkėms davė inulino. Po dviejų mėnesių paaiškėjo, kad inulinas mažino cukraus lygį ir gerino medžiagų apykaitą. Tiesa, paminėtina, kad dauguma duomenų gauti, atliekant tyrimus, kurių metu duota būtent inulino, o ne cikorijos. Norint išsamesnių duomenų apie cikorijos šaknų gėrimo poveikį cukraus lygiui kraujyje, reikia atlikti daugiau eksperimentų.

Trūkažolė

Malšina uždegimus

Chroninis uždegimas neigiamai veikia organizmą, spartina įvairių ligų atsiradimą. Atlikti keli tyrimai parodė, kad cikorijoje yra antiuždegiminių savybių. Vienas eksperimentas su gyvūnais atskleidė – vartojant cikorijos šaknies, galima sumažinti uždegimo žymenis. Kito tyrimo metu paršeliams duodavo džiovintų, maltų cikorijų šaknų – ir šio tyrimo rezultatai buvo teigiami, uždegiminiai procesai sušvelnėjo.

Didelė dalis tyrimų buvo atlikti su gyvūnais, tad reikia daugiau informacijos, kiek cikorija slopina uždegimą žmonių organizme.

Kavos alternatyva

Cikorija gali būti naudinga, kai būtina sumažinti kavos vartojimą. Galima virti įvairaus stiprumo cikorijos gėrimą, bet vidutiniškai cikorijos šaknies miltelių kiekis puodelyje yra 95 mg. Galiausiai žinoma, kad piktnaudžiavimas kava sukelia nemigą, nerimą, pykinimą ir kt. šalutinių poveikių.

Kadangi cikorijos šaknyse nėra kofeino, šis gėrimas – puiki kavos alternatyva, juo labiau, kad ir skoniu, ir kvapu primena kavą. Cikorijos šaknų miltelius galima užplikyti verdančiu vandeniu ar kiek pavirti, paskui įpilti šiek tiek pieno, netgi galima maišyti su kava.

Padeda sureguliuoti svorį

Tyrėjai padarė išvadą, kad cikorijos šaknyse esanti ląsteliena reguliuoja apetitą, tokiu būdu suvartojama mažiau kalorijų, taigi, normalizuojasi svoris.

Tris mėnesius trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 48 suaugę žmonės, turintys antsvorio, parodė – vartojant 21 g oligofruktozės, gautos iš cikorijos, kūno masė sumažėjo vidutiniškai 1 kg. Kitas reikšmingas faktas – oligofruktozė sumažino ir grelino – hormono, kuris skatina alkį.

Galimas nepageidaujamas poveikis, vartojant cikorijos

Cikorija gali suveikti kaip alergenas – sukelti dilgčiojimą burnoje. Turintiems alergiją beržų žiedadulkėms geriau nevartoti ir cikorijos gėrimo. Šio gėrimo nepatartina vartoti nėščiosioms, pirma nepasitarus su gydytoju, kadangi cikorijos poveikis nėščiųjų organizmui nėra išsamiai ištirtas.

Nepakanka ir duomenų apie cikorijų šaknų poveikį krūtimi maitinančioms moterims, todėl joms irgi rekomenduojama pirma pasikonsultuoti su gydytoju.

Vartojimas ir kiekis

Kulinarijoje vartojamos skrudintos ir sumaltos cikorijų šaknys, iš jų gaminamas gėrimas. Šis gėrimas bus išsigelbėjimas tiems, kam nerekomenduojama gerti kavos. Cikorijos gėrimas turi švelnų riešutų, medžio prieskonį. Dviejų šaukštelių cikorijos šaknų miltelių pakanka vienam puodeliui.

Cikorijų šaknų milteliai vartojami ir kaip prieskoniai.

Ekspertės C. Highsmith komentaras

-Kaip dar vartojamos kitos cikorijos augalo dalys? Papildai, džiovinti žiedai, lapai? Kuo jie naudingi ir ar verta įtraukti jų į savo valgiaraštį? Jei taip, kokį kiekį?

Ne vieną šimtmetį įvairių šalių vadinamoje liaudies medicinoje cikorijos vartotos kaip vaistas nuo įvairių negalavimų ir ligų. Vartojo lapus, žiedus, šaknis ir stiebus. Įvairias cikorijų dalis sumaldavo ir tų miltelių skirdavo esant kepenų sutrikimams, padidėjusiam kraujospūdžiui, diabetui. Afganistane cikorijų šaknys buvo vaistas nuo maliarijos, o Bosnijoje ir Hercegovinoje ir žiedais, ir šaknimis malšindavo pagirių simptomus.

Šiuolaikinės medicinos požiūriu, tokius gydymo metodus vertėtų traktuoti atsargiau, juk medicina nuo senų laikų stipriai pažengė į priekį. Jei norite naudos iš cikorijų, patartina vartoti pagrindinį šio augalo komponentą inuliną, jis – puikus prebiotikas.

-Ar galima gerti cikorijų šaknų gėrimą vietoje kavos? Ar galima pilti į jį pieno, grietinėlės, ar geriau gerti gryną?

Galima, ypač tiems, kas siekia sumažinti kavos vartojimą ar apskritai jos atsisakyti. Nesu pieno vartojimo suaugusiųjų racione šalininkė (išskyrus raugintus pieno produktus), todėl siūlyčiau gerti gryną cikorijų šaknų gėrimą.

-Ar nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms kūdikį moterims galima vietoje kavos gerti cikorijų šaknų gėrimą? O kam nepatartumėte šitokios alternatyvos?

Cikorijų nerekomenduojama vartoti nėščiosioms, nes tai gali sukelti persileidimą ar kraujavimą.

-Kuo naudinga cikorija? Kokie galimi šalutiniai poveikiai piktnaudžiaujant šio augalo gėrimu?

Cikorija naudingiausia dėl jos sudėtyje esančio inulino. Inulinas gerina kalcio ir magnio įsisavinimą (kas naudinga osteoporozės profilaktikai), mažina kraujospūdį, cholesterolio lygį, padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir gerina virškinimą. Tačiau žmonėms su išsiplėtusiomis venomis, žemu kraujospūdžiu ar tulžies pūslės akmenlige reikėtų saikingiau vartoti maltų cikorijų šaknų gėrimą. Be to, žmonėms, netoleruojantiems tam tikrų trumpos grandinės angliavandenių, įvardinamu santrumpa FODMAP, irgi reikėtų atsargiau vartoti minėtą gėrimą.

-Ar cikorijas galima vartoti profilaktiškai nuo virškinimo sutrikimų, kaip gerųjų bakterijų šaltinį?

Galima. Cikorijose esantis inulinas – puikus prebiotikas. Prebiotikai – mūsų žarnyne gyvenančių gerųjų bakterijų „maistas“. Tad inulinas naudingas žarnyno mikrobiomui – mikroorganizmų visumai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją