Mokslininkai teigia, kad tai prasta žinia daugeliui alergiškų ir astma sergančių žmonių, nes beveik 80 procentų jų reaguoja į dulkių erkutes. Dulkių erkutės – dažniausias astmą provokuojantis veiksnys, kurio didžiausia koncentracija būna būtent miegamajame.

Dulkių erkutės – mikroskopiniai vabaliukai, mintantys žmogaus odos dalelėmis. Dažniausiai jie gyvena minkštuose balduose, čiužiniuose, patalynėje, pliušiniuose žaisluose. Dulkių erkutės mėgsta šiltą ir drėgną klimatą, o mokslininkai pastebi, kad jos klesti ir esant drėgnam orui lauke, tai yra – rudenį.

Kenčiantiems nuo alergijos ar astmos, kurias išprovokuoja dulkių erkutės, specialistai pataria patalynės užvalkalus plauti kas savaitę karštesniame nei 55 laipsnių vandenyje, naudoti antialerginę patalynę, atsisakyti minkštų žaislų arba juos skalbti kas savaitę, arba laikyti šaldiklyje per naktį, dulkes ir paviršius valyti drėgna šluoste, o kilimus siurbti kas savaitę naudojant dulkių siurblį su HEPA filtru.

Dulkių erkučių sukeltos alergijos ar astmos riziką galima sumažinti šiek tiek pakeitus savo kasdieninius įpročius. Tai padaryti ne visada lengva, nes tam reikia laiko ir pastangų. Be to, jau minėtas priemones reikia taikyti ne tik rudenį, bet ir visus metus. Tačiau vertėtų nepamiršti, kad savo gyvenimo kokybę galime pagerinti ne tik cheminiais vaistais, bet ir nedideliais pokyčiais savo buityje.