Leidykla „Virtuvės knyga“, išleidusi knygą „Praktiškos moters knyga“, šį pavasarį pataria, ką daryti, kad organizmo nesekintų ligos, jaustumėtės žvalios ir kupinos jėgų, o savo išvaizda pakerėtumėte aplinkinius.

Stiprinkime imunitetą

Pavasarį paprastai pajuntame, kad organizmas yra kiek nusilpęs. Nenuostabu, juk šaltuoju metų laiku valgome mažiau šviežių vaisių ir daržovių, o kur dar sumažėjęs fizinis aktyvumas ir pašėlęs gyvenimo tempas. Susilpnėjus imunitetui, organizmas tampa lengviau pažeidžiamas įvairių ligų, tad norėdamos jį sustiprinti ir pasipriešinti virusams turėtumėte imtis pagrindinių veiksmų.

1. Rūpintis žarnyno mikroflora. Tam, kad blogosios bakterijos netrikdytų jūsų organizmo veiklos, valgykite kuo daugiau šviežių daržovių ir vaisių, grūdų produktų. Taip pat vartokite daugiau vitamino E ir cinko turinčių maisto produktų: alyvuogių, avokadų, riešutų, kviečių sėlenų ir kt.

2. Grūdintis. Kiekvieną rytą visą kūną ištrinkite šaltu vandeniu sudrėkintu rankšluosčiu, o pėdas perliekite vėsiu vandeniu. Po savaitės galėsite išbandyti kontrastinio dušo maudynes, t. y. prausiantis kaitalioti karštą ir šaltą vandenį.

3. Sportuoti. Pavasarį kuo daugiau laiko praleiskite gryname ore, užsiimdamos mėgstama veikla. Svarbiausia, kad sportuodamos taisyklingai kvėpuotumėte diafragma.

4. Sveikai maitintis. Maistą gardinkite vienais didžiausių imuniteto sergėtojų: spanguolėmis, cinamonu, jūros kopūstais, alavijais ir bičių produktais. Taip pat šį pavasarį būtinai paragaukite vos sudygusių žalumynų. Daigeliai pasižymi dideliu maistingumu, skatina virškinimą ir aktyvina viso organizmo veiklą.

Per dieną jų užtenka suvartoti 30 g, kad organizmas būtų aprūpintas reikiamu vitaminų kiekiu. Daiginti galite įvairias daržoves ir prieskoninius augalus: ridikėlius, kopūstus, bazilikus ir kt. Daigeliais galite gardinti salotas, sriubas, troškinius ar garnyrus.

Jėgų ir sveikatos suteiks energiją sugrąžinantys gėrimai:

1. Morkų, agurkų ir burokėlių sulčių kokteilis. Sumaišykite dvi dalis šviežiai spaustų morkų, tris dalis šviežių agurkų ir vieną dalį šviežių burokėlių sulčių. Atskieskite šviežia beržų sula, įmaišykite žiupsnelį džiovinto imbiero.

2. Kokteilis su pasukomis. Į plaktuvą suberkite susmulkintą obuolį su žievele, 2–3 žiupsnius šviežių arba šaldytų spanguolių, sudėkite pusę susmulkinto banano, maždaug 5 cm ilgio smulkinto lapinio saliero gabalėlį, saujelę saulėgrąžų daigų, įpilkite pasukų ir suplakite.

Puoselėkime savo grožį

Po žiemos nusilpęs organizmas palieka ne vieną nepageidaujamą pėdsaką ant mūsų kūno – papilkėjusi ir išsausėjusi oda, švelnumą praradę plaukai, lūžinėjantys nagai, suskirdę kulnai, šerpetojančios rankos. Kiekvienai moteriai kyla klausimas, ką daryti, kad atgautume natūralų kūno grožį ir pavasarį būtume žvalios, energingos ir pasitikinčios savimi. Keletas patarimų:

1. Valyti ir drėkinti odą. Veido odai atgaivinti puikiai tiks namuose pasigaminti šveitikliai. Kavos tirščius, kviečių gemalus ar smulkų cukrų sumaišykite su grietine ar natūraliu jogurtu ir šiuo šveitikliu valykite odą 1–2 kartus per savaitę, priklausomai nuo jūsų odos tipo.

Rytais ir vakarais nepamirškite patepti odos drėkinamuoju kremu. Vakarais galite naudoti nerafinuotą kviečių gemalų, kokosų ar migdolų aliejų, tačiau nepamirškite prieš eidama miegoti pašalinti nuo veido aliejaus likučius.

2. Atgaivinti plaukus. Po žiemos plaukai išsausėja ir praranda žvilgesį. Tam, kad juos atgaivintumėte, naudokite augalų nuovirą ir namuose pačių pasigamintas kaukes. Šviesiaplaukėms geriausiai tinka nuoviras su medetkomis, šalavijais ar džiovintomis rabarbarų šaknimis. O tamsiaplaukėms – dilgėlių, maltos kavos ar juodosios arbatos arbatžolių nuoviras. Su šiais produktais pagamintos kaukės ar nuovirai ne tik stiprina plaukus, bet ir paryškina jų atspalvį.

3. Rūpintis rankomis. Dažniausiai savo rankoms skiriame mažiau dėmesio, nei iš tiesų reikėtų. Tam, kad rankos būtų gražios ir švelnios, reikėtų pašalinti suragėjusį odos sluoksnį.

Tai kuo puikiausiai galite padaryti namuose pasigamintu šveitikliu: 3–4 šaukštus riebios grietinės sumaišykite su 3 šaukštais kavos tirščių, avižinių dribsnių, kviečių, rugių sėlenų ar cukraus. Mase aptepkite šiltu vandeniu sudrėkintas plaštakas, kelias minutes iš abiejų pusių pamasažuokite sukamaisiais judesiais ir nuplaukite vandeniu.

Atgaivinti nagų būklę puikiai padės citrinų sultys: uždėkite citrinų sultimis suvilgytą vatos tamponėlį ant kiekvieno nago ir šiek tiek palaikykite. Po kelių tokių procedūrų galėsite džiaugtis sustiprėjusiais nagais.

Visos moterys nori būti sveikos ir gražios. Dažnai atrodo, kad tam reikia skirti daug laiko ir pinigų, tačiau atgauti jėgas po žiemos ir susigrąžinti natūralų kūno grožį nėra sudėtinga. Tereikia trupučio laiko ir naudingų patarimų, kad galėtume džiaugtis puikiais rezultatais.

**************************

„Praktiškos moters knyga“ – tai universali praktinių patarimų knyga šiuolaikinėms, laiką bei pinigus taupančioms moterims, kurios rūpinasi savo sveikata, grožiu, nori turėti derlingą sodą, daržą, gražų ir spalvingą gėlyną ar balkoną, mėgsta ruošti skanų maistą savo šeimai ir svečiams.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!