„Nuo projekto pradžios pasiekėme stulbinamų rezultatų: jeigu prieš dešimtmetį kas antra krūties vėžiu susirgusi moteris mirdavo, šiandien liga diagnozuojama vis ankstesnėse stadijose, todėl onkologai turi galimybę taikyti pacientėms individualų gydymą ir taip mažinti Lietuvos moterų mirštamumą, – sako projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė. – Noriu pasidžiaugti ir moterimis, kurios vis labiau rūpinasi savo sveikata, nebedelsia, tikrinasi, o susirgusios ryžtingai kovoja už savo gyvybę. Tikiu, kad visi, sutelkę bendras pajėgas, pasieksime dar geresnių rezultatų.“

Artimiausiu metu autobusėlis važiuos į Panevėžio, Marijampolės rajonus. Visą informaciją apie busimas patikras moterys gali rasti vietos laikraščiuose arba projekto internetinėje svetainėje www.nedelsk.lt

Pernai „Nedelsk“ komanda aplankė 50 rajonų 130 miestus ir miestelius, kuriuose buvo patikrinta daugiau nei 7 tūkst. moterų bei vienas vyras. Rasti 69 galimi krūties vėžio įtarimai, net 5 iš jų – Varėnos rajone. Pirmą kartą buvo apsilankyta Panevėžio moterų pataisos namuose, kuriuose gydytojai onkologai patikrino 135 nuteistąsias, iš jų vienai buvo rastas galimas krūties vėžio įtarimas, kitoms nustatyti gerybiniai krūtų pakitimai.

Dažniausiai per vieną dieną „Nedelsk“ autobusėlis aplanko dvi gyvenvietes, kiekvienoje jų patikrinama po 50 moterų. Tyrimai rodo, jog daugumai moterų tai būna pirmoji profesionali konsultacija. Kas penktai moteriai randamos gerybinės krūtų ligos, vienai iš 100 – krūties vėžio ženklai. Per visą projekto gyvavimą iš viso patikrinta daugiau kaip 80 tūkst. moterų. Rasti 749 galimi krūties vėžio įtarimai. Sveikatinimo projektas „Nedelsk" jau nuo 2003 m. vykdo krūties vėžio prevenciją visoje Lietuvoje.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga. Itin svarbu reguliariai tikrintis, nes liga gali ilgus metus tūnoti moters organizme, nesukeldama skausmo ar nemalonių pojūčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)