Kofeino turintys gėrimai, tokie kaip kava, arbata yra plačiai vartojami pasaulyje. Turint omeny, kad kofeinas iš esmės yra psichoaktyvi substancija, turi termogeninį poveikį ir gali padėti sumažinti kūno svorį, neatmestina tikimybė, jog kofeino turintys gėrimai gali turėti įtakos mažinant su nutukimu susijusių ligų riziką. Tiesą sakant, jau yra duomenų, leidžiančių manyti, kad gėrimai, kurių sudėtyje yra kofeino (pavyzdžiui, kava), yra atvirkščiai susiję su 2 tipo diabeto rizika.

Rado patikimą metodą

Mokslinė literatūra pripažįsta, kad kofeino metabolizmas daugiausia vyksta kepenyse, veikiant citochromo P450 izoformai 1A2 (CYP1A2), ir kad genetinės variacijos šalia dviejų genų – CYP1A2 ir AHR (kuris reguliuoja CYP1A2 ekspresiją) – yra susijusios su plazmos kofeino (PC) koncentracija. Maža to, asmenys, turintys genetinių variantų, susijusių su lėtesniu kofeino metabolizmu, nors paprastai vartoja mažiau gėrimų su kofeinu, turi didesnį jo kiekį plazmoje.

Ankstesni tyrimai rodė, jog per dieną išgeriant 3–5 puodelius kavos, kur puodelyje vidutiniškai būna apie 70–150 mg kofeino, sumažėja 2 tipo diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tačiau tyrėjai pabrėžia, kad dauguma iki šiol paskelbtų rezultatų buvo susiję su stebėjimo tyrimais, kurie negali patikimai nustatyti priežastinio poveikio dėl kitų potencialiai įtakingų veiksnių. Be to, sunku atskirti bet kokį specifinį kofeino poveikį nuo kitų junginių, esančių gėrimuose ir maisto produktuose.

Kava

Mendelio atsitiktinės imtys

Taikydami Mendelio atsitiktinių imčių metodą, grupė Švedijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkų – Susanna C.Larsson, Benjamin Woolf bei Dipender Gill iš Stokholmo Karolinska instituto (Švedija) – nusprendė ištirti ilgalaikio didesnės kofeino koncentracijos plazmoje poveikį nutukimui, 2 tipo diabetui bei pagrindinėms širdies ir kraujagyslių ligoms. Jie naudojo duomenis iš Genomo masto asociacijos metaanalizės, kurioje buvo surinkti 9876 iš Europos kilusių asmenų, dalyvavusių ilgalaikiuose tyrimuose, duomenys. Genomo mastu tyrimas nustatė reikšmingas vieno nukleotido polimorfizmų asociacijas šalia CYP1A2 ir AHR – genų, susijusių su kofeino metabolizmo greičiu organizme – lokusų su kofeino koncentracija plazmoje.

Mendelio atsitiktinių imčių metodas naudoja genetinius variantus kaip konkretaus rizikos veiksnio (šiuo atveju kofeino kiekio kraujyje) pavyzdžius, siekiant gauti genetinių įrodymų, patvirtinančių tam tikrą rezultatą; šiame tyrime tai buvo kūno masės indeksas (KMI) ir 2 tipo diabeto rizika.

Rado genetinių sąsajų

Tyrėjai nustatė, kad genetiškai prognozuojamos didesnės PC koncentracijos tiems, kurie turi du genų variantus, iš tikrųjų buvo susijusios su mažesniu KMI, o prognozuojamas PC padidėjimas standartiniu nuokrypiu (SD) yra maždaug 4,8 kg/m2 pagal KMI (p < 0,001). Panašiai ir viso kūno riebalų masės atveju vienas SD padidėjimas prilygo maždaug 9,5 kg sumažėjimui (p < 0,001), nors įdomu tai, kad nebuvo jokio ryšio su kūno mase be riebalų (p = 0,17).

Vėlgi tarp genetiškai prognozuojamų aukštesnių PC koncentracijų taip pat buvo reikšmingų ir mažesnių sąsajų su 2 tipo cukrinio diabeto rizika, o bendras 2 tipo diabeto tikimybės santykis per SD padidėjimą PC koncentracija buvo 0,81 (95 proc. PI 0,74–0,89, p < 0,001)..

Padidina energijos sąnaudas

Autoriai padarė išvadą (ir paskelbė tyrimo rezultatus tarptautiniame leidinyje „BMJ Medicine“), kad didesnė kofeino koncentracija plazmoje gali sumažinti kūno masės indeksą, taip pat sumažinti kūno riebalus ir 2 tipo diabeto riziką. Tačiau, nors jų tyrimas nustatė priežastinį ryšį tarp didesnės kofeino koncentracijos plazmoje ir mažesnio nutukimo lygio bei sumažėjusios 2 tipo diabeto rizikos, jie paragino mokslinę visuomenę ties tuo nesustoti bei atlikti atsitiktinių imčių tyrimus, kad kofeino vaidmuo mažinant nutukimą ir diabeto riziką būtų toliau tiriamas.

Tyrėjai pripažįsta įvairius savo tyrimo išvadų apribojimus, įskaitant tik dviejų genetinių variantų naudojimą ir tik Europos protėvių turinčių žmonių įtraukimą. Tačiau jie tikisi, kad visuotinai jau yra žinoma, jog kofeinas skatina medžiagų apykaitą, padidina riebalų deginimą ir mažina apetitą. Apskaičiuota, kad kasdien suvartojant 100 mg kofeino, energijos sąnaudos padidėja maždaug 100 kalorijų per dieną, o tai gali sumažinti nutukimo riziką.

„Mūsų Mendelio atsitiktinių imčių rezultatai rodo, jog kofeinas bent iš dalies gali paaiškinti atvirkštinį ryšį tarp kavos vartojimo ir 2 tipo diabeto rizikos, – rašo mokslininkai. – Tokie atsitiktiniai kontroliuojami tyrimai visiškai pateisinami, kai siekiame įvertinti, ar nekaloringi kofeino turintys gėrimai gali turėti įtakos mažinant nutukimo ir 2 tipo diabeto riziką.“