aA
Pasirodo, netgi pabodusios grikių kruopos gali būti patiekiamos gardžiai, įdomiai, o savo skoniu netgi priminti mėsą. Projekto „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas Paulius Paulauskas teigia, kad ir mitybos pakeitimas gali atnešti visiškai kitokią gyvenimo kokybę.
Paulius Paulauskas
Paulius Paulauskas
© DELFI montažas / Shutterstock

Grikiai gali tapti pagrindiniu patiekalu

Alternatyvų, galinčių pakeisti mėsą, yra nemažai: tofu sūris, lęšiai, pupelės, avinžirniai ir netgi daugeliui jau pabodusios grikių kruopos. Pašnekovas pasakoja, kad pagaminti pagrindinį patiekalą iš grikių yra nesunku, o pats procesas neatima daug laiko.

Projekto „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas P. Paulauskas ragina nenustumti į lėkštės kamputį ir kitų naudingų produktų, ypač daržovių: „Grikius galime drąsiai vartoti kaip pagrindinį patiekalą, tačiau rekomenduoju nepamiršti ir daržovių bei sveikųjų riebalų. Tokiu atveju patiekalai su grikiais tikrai bus visavertis patiekalas.“

Pagrindinė klaida, kurią daro žmonės, atsisakę mėsos, kalorijų kiekio sumažinimas. Tad grikiai, kuomet juos renkamės kaip pagrindinį patiekalą, anot mitybos specialisto, turi sudaryti 80–100 gramų: „Atrodo daug, bet juk kalorijų reikia. Jų deficitas yra blogas pasirinkimas, nes mažindami porcijas, prarandame dalį naudingųjų medžiagų ir galime nualinti organizmą.“

Augalinis maistas – energijos šaltinis

Mitybos specialistas teigia, kad, žvelgiant iš sveikatingumo perspektyvos, augalinės kilmės maistas turi nemažai pranašumų. „Pliusas yra tas, kad augaliniame maiste nėra cholesterolio, kuris sukelia širdies ir kraujagyslių ligas. Augalinis maistas turi skaidulų, kurios pravalo kraujagysles, arterijas ir taip prisideda prie sveikatinimo.“

Turbūt ne vienam mūsų yra tekę pajausti sunkumo jausmą ir netgi mieguistumą po sočių pietų. Tokią savijautą, anot pašnekovo, sukelia energijos, kurią išnaudojame virškindami sunkų maistą, kiekis.

„Jei nėra primaišyta papildomų ingredientų augaliniame maiste, jis skatina geresnį virškinimą ir suteikia daug daugiau jėgų. O mėsa yra sunkiai virškinama ir pats procesas išeikvoja daug energijos“, – sako P. Paulauskas ir priduria, kad be visų naudingų augalinio maisto savybių, jis taip pat ir valo organizmą, juk ne veltui yra sakoma, kad daržovės yra organizmo šluota.

Grikiai su pievagrybiais ir špinatais
Grikiai su pievagrybiais ir špinatais
© Fotolia

Dešrainiai iš grikių

Grikių kruopos yra jau ganėtinai pabodęs garnyras, tačiau šis neįprastas patiekalas gali atnešti naujų skonių į jūsų virtuvę. Vienas įdomesnių receptų – grikių dešrainiai. „Grikiai tikrai gali atstoti mėsos patiekalus. Aišku, jeigu lygintume grikius ir mėsą, pastebėtume, kad grikiuose visiškai nėra riebalų, o mėsoje jų yra apstu“, – pasakoja mitybos specialistas.

Taigi gaminant grikių dešrainius arba maltinukus, svarbiausias ingredientas, suteiksiantis skonių įvairovę ir daugiau energijos, yra riebalai.

Be abejo, pašnekovas rekomenduoja rinktis sveikuosius riebalus: „Gaminant maltinukus ar ką nors panašaus į mėsos patiekalą, verta įmaišyti avokado, alyvuogių arba netgi humuso. Tuomet patiekalas bus riebesnis, tačiau tai bus sveikieji riebalai.“

Įdomiausia tai, kad dešrainiai, pagaminti iš virtų ir sumaltų grikių, nepatyrusį ragautoją gali suklaidinti ir priversti galvoti, jog jis valgo jautienos dešrainį.

Žinoma, grikių dešrainis susideda iš daugiau nei vieno ingrediento: trintas avokadas, morkos, pakepinti svogūnai, virti grikiai ir kiaušinis, kuris jau nuo senų laikų buvo naudojamas kaip jungianti medžiaga. Šie produktai turi būti termiškai apdoroti ir sumalti, kad jungtųsi į vientisą masę. Tuomet laikas pasitelkti į pagalbą prieskonius.

Iš gautos masės formuojama pailga dešrelė ir kepama keptuvėje arba ant griliaus. Norintiems visiškai sveiko dešrainio, rekomenduojama rinktis visagrūdę bandelę ir daržoves. Išskirtinai tinka šviežios daržovės: salotos ir pomidorai.

Anot „Inovatyvi mityba“ įkūrėjo, svarbiausią vaidmenį, gaminant grikių patiekalą, atlieka būtent prieskoniai. „Tinkamai parinkus prieskonius, grikių kepsneliai tikrai primins mėsos skonį“, – pataria P. Paulauskas.

Mitybos specialistas: šios kruopos gali atstoti mėsą ir priminti ją net skoniu
© Shutterstock



Visiškai atsisakyti mėsos nepataria

Keičiant mitybos įpročius, svarbu neatimti iš organizmo naudingų medžiagų. Tad ir kalbant apie mėsos atsisakymą bei alternatyvas gyvūninės kilmės produktams, reikia atsižvelgti į organizmo poreikius.

„Svarbiausia gauti baltymų, geležies ir vitamino B12. Pastarojo negalime gauti iš niekur kitur, tik iš mėsos, todėl svarbu gerti papildus. Vis dėlto baltymus ir geležį lengvai galime pasisavinti ir valgydami augalinės kilmės produktus“, – pastebi P. Paulauskas.

Taigi net jeigu manote, kad veganiškas gyvenimo būdas ne jums, grikiai gali tapti puikia alternatyva mėsos patiekalams, kai norisi ko nors naujo ir neragauto.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(26 žmonės įvertino)
4.5000

Top naujienos

Policija: pavojingas bėglys sulaikytas (3)

Policija praneša, kad sulaikytas pabėgęs nuteistasis Jevgenij Vorobjov.

Ekspertai vardija NATO skaudulius: apie tai mes turime rimtai kalbėti (3)

Prieš 19 metų Lietuva kartu su Latvija, Estija, Bulgarija, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija...

Kirtis valdantiesiems dėl pensijų: tokie siūlymai nepatinka niekam (4)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymus dėl to, kaip reikėtų taisyti kaupimo II...

Karas Ukrainoje. Ekspertai pastebi, kad per Rusijos žiemos puolimą Kremliaus tikslų pasiekti nepavyko pasigirsta žinių apie karinių vadų keitimą

403-ioji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Naujausioje JAV Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje...

Eglė Gatelytė

Šveicarija kraipyti galvas verčia visą Europą: keliamas klausimas ir dėl Lietuvos (47)

Europiečiai stebėdamiesi kraipė galvas po to, kai Šveicarija neleido tokioms šalims kaip...

Transliacija / Alfas atsakingai. Rodome, kaip tiesiog namuose ant kavos tirščių užsiauginti grybus

Šio sekmadienio laidoje Alfas kartu su mushimushi.lt įkūrėjomis Akvile ir Deimante pasidalins...

dekor.delfi.ee

Tai gali būti priežastis, kodėl neveši jūsų daržovės: kokių augalų jokiu būdu nesodinti į vieną lysvę

Sėjomaina – gyvybiškai svarbi sistema daržininkystės srityje. Sėjomainos taikymas garantuoja...

Spaudos konferencijoje pasirodę Jono Valančiūno vaikai sukėlė šypsenas: mano apsauginis ir masažuotojas (1)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį „Pelikanai“ savo aikštėje įveikė Los Andželo...

Dosni Žilvino Žvagulio dovana Donato Čižausko artimiesiems: koncerto metu pranešta šeimai svarbi žinia (5)

Donatui Čižauskui skirtame atminti koncerte jo gerbėjai išgirdo gražiausias dainas, kurias...

Vienas prie vieno: Kuzminskas it Dončičius stebuklingai išplėšė pratęsimą tyčia nepataikęs baudos metimo vaizdo įrašas

Neįtikėtina drama baigėsi Turkijos krepšinio Superlygos rungtynės tarp Izmiro „Pinar...