Tiesa, vokiečių mokslininkai atlikę tyrimą vis tik nėra linkę pomidorus vadinti apsauginės nuo saulės priemonės pakaitalu, bet tuo pačiu pateikia kitų šių produktų naudingumui apginti skirtų argumentų. Tyrimą atlikę mokslininkai tikina, kad ši informacija galimai paskatins vartoti papildų, kurių sudėtyje yra šios medžiagos, siekiant kosmetinių ir sveikatos gerinimo tikslų.

Dar mokslininkai pomidorų sudėtyje aptiko daug pigmento liuteino, kurio taip pat gausu špinatuose ir lapiniuose kopūstuose, rašo „The Daily Mail“. Mokslininkai ištyrė 65 asmenų, suskirstytų į dvi grupes, odą. Vieniems skirta vartoti papildo – pomidorų sudėtyje aptinkamų naudingų medžiagų komplekso arba placebo, o kitiems – liuteino arba jokio poveikio neturinčio preparato.

12 savaičių trukmės eksperimento pradžioje ir pabaigoje tyrimo dalyvių odai darytas poveikis dviejų tipų ultravioletiniais spinduliais – UVA1 ir UVA/B, o po 24 valandų atlikta biopsija. Likopeno ar liuteino nevartojusiems tyrimo dalyviams nustatyta padidėjusi genų, siejamų su odos raukšlėjimusi ir uždegimais, ekspresija. Būtent šie du veiksniai įvardijami kaip dažniausiai pasitaikantys šalutiniai saulės odai daromos žalos variantai.

Nustatyta, kad šių dviejų papildų vartojusių tiriamųjų atitinkamų genų ekspresija sumažėjo. Šio neseniai atlikto tyrimo rezultatai neprieštarauja 2012 m. atliktam tyrimui, kurio rezultatai liudija, kad daug pomidorų valgančių moterų odos apsauga tampa efektyvesnė, mažėja paraudimų ir silpnėja ultravioletinių spindulių žala DNR.

Nors šių tyrimų rezultatai – tai dar ne priežastis atsisakyti nuo žalingo saulės spindulių poveikio apsaugančių priemonių, gardieji pomidorai neabejotinai turėtų užimti garbingą vietą mitybos racione, jei svajojate apie skaisčią ir sveikai atrodančią odą.

Profesorius Jeanas Krutmannas iš Diuseldorfo patvirtina, kad vis daugėja įrodymų, liudijančių apie mitybos ir žmogaus odos apsaugos ryšį, gelbstintį nuo neigiamo žalingų saulės spindulių daromo poveikio.

„Galime patvirtinti, kad pomidorų sudėtyje esantis liuteinas ne tik padeda apsaugoti žmogaus odą nuo UVB/A, bet ir nuo UVA1 spindulių, – neabejojo jis. – Geriamieji papildai, kurių sudėtyje gausu likopeno ir liuteino, gali apsaugoti nuo žalingo saulės poveikio ir tokiu būdu užkristi kelią raukšlėms ir odos vėžiui.“

J. Krutmannas teigė, kad jo komandos atliktas tyrimas patvirtina mitybos strategijų koncepcijos reikšmingumą ir jų daromą teigiamą poveikį odos būklei iš esmės, o atliekant tyrimą naudoti papildai suteikia labai efektyvią apsaugą nuo UVA radiacijos sukeliamos žalos odai.

Ankstesniuose tyrimuose iš esmės vertintas likopeno poveikis, siekiant sumažinti UV spindulių sukeliamą eritemą – odos paraudimus, atsirandančius dėl neigiamo odai daromo saulės poveikio. Atlikus vieną iš tyrimų nustatyta, kad likopeno vartojančių asmenų apsauga nuo nudegimų saulėje didėja 33 proc., o tai savo ruožtu prilygsta nuo žalingo saulės poveikio apsaugančiai priemonei, kurios SPF siekia 1,3.

Naujausiame tyrime gilintasi į genų ekspresiją kaip į metodą, tinkamą pademonstruoti neigiamą saulės žmogaus odai daromą poveikį.

„Nors pomidorų ir lapinių kopūstų vartojimas negali pakeisti nuo žalingo saulės poveikio pasaugančių priemonių, vis dėlto šis tyrimas rodo, kad šie likopeno ir liuteino papildai gali būti vertinami kaip papildoma priemonė, skirta odai apsaugoti“, – patikino Matthew Gassas iš Jungtinės Karalystės (JK) dermatologų asociacijos. Šio tyrimo rezultatai publikuoti leidinyje „The British Journal of Dermatology“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)