Pateikiame pagrindines priežastis, kodėl gali slinkti plaukai, ir pateikia patarimų, kaip reikia maitintis, kad išvengtume šios problemos.

Ką valgau, tas ir esu

„Eurovaistinės“ farmacininkė Roberta Janulytė teigia, svarbiausia plauko dalis - jo folikulas. Jam augti reikalingi baltymai, formuoti plauko paviršių - riebalai, o ilgai išsilaikyti odoje - mineralai ir vitaminai.

„Ir kas be ko, jokie medžiagų apykaitos procesai negali vykti be vandens. Baltymų gauname iš liesos mėsos, pieno produktų, žuvies, ankštinių augalų. Riebalus reikėtų rinktis augalinės kilmės - aliejai, avokadai, jei norite būti ne tik gražūs, bet išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Ir žinoma vitaminai, kuriuos gauname valgydami šviežius vaisius ir daržoves. O per dieną išgerdami 2-4 puodelius žalios arbatos ne tik būsite žvalūs, bet ir praturtinsite savo kūną papildomais antioksidantais“, - pasakoja R. Janulytė.

Be to, anot jos, labai svarbu ir fizinis aktyvumas, nes mažai naudos iš visų maistingųjų medžiagų, jeigu jos nepasiekia plaukų folikulų.

„Sportuojant stiprinamos kraujagyslės, aktyvėja kraujo ir medžiagų apytaka, todėl ir plaukai auga greičiau ir sveikesni. O prieš renkantis maisto papildus apsilankykite pas gydytoją ir atlikite kraujo tyrimus, kad tiksliai žinotumėte, kokių medžiagų jums trūksta“, - pataria „Eurovaistinės“ farmacininkė.

Kodėl slenka plaukai

Moksliškai plaukų slinkimas vadinasi alopecija, verčiant iš graikų kalbos tai reiškia nuplikimą. Jei plaukų iškrenta nedaug – nuo 20 iki 100 per dieną, tai visiškai normalus procesas. Tačiau jei ilgą laiką kasdien ant pagalvės ir šukų randate didelį kiekį plaukų ar net ištisas jų sruogas – reiškia, organizme kažkas sutriko, skelbia Passion.ru.

Plaukų slinkimo priežastys gali būti labai įvairios. Jų būna ir išorinių, ir vidinių: emocinė įtampa, ilgalaikis antibiotikų bei antidepresantų vartojimas, netinkamai parinktos kontraceptinės priemonės, pomėgis šaltuoju metų laiku vaikščioti lauke be galvos apdangalo, staigus klimato juostų pakeitimas, anestezija prieš operaciją, endokrininės ligos, hormoninio fono pokyčiai nėštumo metu ar per klimaksą ir, be abejo, netaisyklinga mityba.

Labai dažnai įvairiausios dietos, ypač tos, kurios yra pagrįstos monoprincipu, tai yra, akcentuojamas kurio nors vieno produkto vartojimas, padeda prarasti ne tik svorį, bet ir plaukus. Kaskart, kai staigiai sumažinamas įprastas mitybos racionas, organizmas patiria sunkų išbandymą. Į organizmą nebepatenka ne tik kalorijos, bet ir įvairūs reikalingi elementai bei vitaminai.

Statybinė medžiaga plaukams

 Kad žmogaus organizmas normaliai funkcionuotų, būtina užtikrinti teisingai subalansuotą mitybą bei papildomą įvairių komponentų kiekį. Kad plaukai augtų, būtų tvirti ir neslinktų, reikia baltymų, geležies ir aminorūgščių. Reiškia, racione turi būtinai būti raudonos mėsos ir paukštienos, kepenėlių, riebios žuvies ir jūros produktų. Baltymai ir amino rūgštys yra plaukų statybinė medžiaga.

O štai alkoholis, nikotinas ir kava turi griaunantį poveikį, sukelia kraujagyslių problemas, tad sutrinka kraujotaka – o tai vienas iš svarbiausių plaukų slinkimo veiksnių.

Nuo plaukų slinkimo labai padeda įvairūs augaliniai aliejai – alyvuogių, linų sėmenų, moliūgų, kviečių želmenų. Pabandykite kas rytą prieš valgį išgerti po šaukštą vieno iš šių aliejų, o jei negalite pakęsti aliejaus skonio burnoje, vartokite jį kaip esate įpratę, pvz., skaninkite salotas arba košes.

Beje, nepamirškite valgyti ruginės duonos, produktų su sėlenomis ir makaronų iš kietųjų kviečių. Šie produktai turi sudėtinių angliavandenių, kurie užtikrina tinkamą organizmo funkcionavimą.

Vitaminai ir būtini produktai

Plaukai gali slinkti, kai trūksta B grupės vitaminų bei vitamino А, D ir Е. Norėdami sustabdyti slinkimą, galite suvartoti specialų vitaminų kursą. Dabar gaminama daugybė įvairiausių vitaminų kompleksų, pratirtintų ir naudingais mineralais, tokiais kaip magnis, kalcis, selenas bei kalis.

Kitas variantas – įtraukite į savo racioną papildomų produktų, turinčių jums reikalingų vitaminų. Vitaminas A (retinolis ir beta karotinas) – vienas iš svarbiausių mūsų organizme. Daugiausia jo yra morkose, citrusiniuose vaisiuose, špinatuose bei žalumynuose. Iš gyvūninės kilmės produktų vitamino A daug svieste, sūryje, kiaušiniuose ir, žinoma, žuvų taukuose.

Žuvų taukai, taip pat ir pienas bei riebių žuvų rūšys turi būtino mūsų organizmui vitamino D. Mielėse, daigintuose kviečiuose, ankštinėse daržovėse, riešutuose bei sėlenose yra B grupės vitaminų, kurie veikia plaukų augimą ir jų tankį. Šaltalankio uogose ir augaliniame aliejuje yra vitamino E, kuris organizme perneša deguonį, tad stimuliuoja kraujotaką.

Tačiau vitaminus reikia vartoti atsakingai, nes jais piktnaudžiaujant galime sulaukti priešingo rezultato, nei tikimės. Žinoma, tai sakytina visų pirma apie įvairius polivitaminų kompleksus. Taip pat reikėtų itin atsargiai vartoti produktus, galinčius sukelti alergiją, ypač jei jūs jau žinote apie tokią savo organizmo reakciją į tam tikrą produktą.

Maitinkitės taisyklingai ir turėsite stiprius, vešlius plaukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)