Taigi antrasis lieknėjimo programos žingsnis yra valgymo režimas.

Pirmas sprendimas, kurį turi priimti, – kiek kartų per dieną valgysi.

Aš maitinuosi tris kartus per dieną. Valgau pusryčius, pietus ir vakarienę. Kitaip tariant, “nuoga klasika”. Mano giliu įsitikinimu, šis valgymo režimas yra pats geriausias.

Valgymo tris kartus per dieną privalumai:

Tarp valgymų praeina 4-5 valandos, per tą laiką prieš tai suvalgytas maistas yra gerokai apvirškinamas ir patenka į tolimesnę virškinimo sistemos dalį, taip yra išvengiama skirtingo suvirškinimo laipsnio maisto susimaišymo ir dėl to kylančio vidurių pūtimo, rūgštingumo, refliukso ir kitų nemalonių reiškinių bei pojūčių.

Valgant tris kartus nereikia riboti porcijų dydžio. Valgoma iki soties be rizikos suvalgyti per daug. Taigi nereikia riboti porcijų, tuo pačiu nereikia skaičiuoti kalorijų. Organizmas pats pasako, kokios maisto porcijos jam reikia pasisotinti.

Toks maitinimosi režimas lengvai įvykdomas. Diena įgauna žymiai geresnę struktūrą maitinantis tris kartus palyginti su dažnesniu maitinimusi. Tokio režimo lengva laikytis dirbančiam žmogui.

Tai pagrindiniai privalumai, o visa kita – įpročio reikalas. Organizmas stebėtinai greitai pripranta prie maitinimosi režimo. Galima labai nesunkiai pakeisti savo maitinimosi režimą per mažiau nei mėnesį. Pakanka keliolikos dienų drausmės ir pagal atsirandantį alkio jausmą jau galima pradėti nustatinėti laikrodį. Organizmas tiksliai tau praneš, kad jau atėjo laikas valgyti, į laikrodį žvilgčioti nebereikės.

Jeigu nuosekliai pradėjai laikytis programos ir jau įveiktas pirmasis žingsnis – nesinuodyk, tai šis pokytis bus labai lengvas. Čia vėlgi noriu keletą žodžių tarti apie priklausomybę ir abstinenciją.

Priklausomybė valgymui

Greta anksčiau aptartų priklausomybių cheminėms medžiagoms egzistuoja dar viena priklausomybė, kuri mums trukdo lieknėti. Tai priklausomybė valgymui. Skirtingai nuo priklausomybės konkrečiai medžiagai, tai yra priklausomybė veiksmui (procesui). Tai galima būtų palyginti su nagų kramtymu ar kokiu kitu nenaudingu, o greičiau žalingu veiksmu.

Donata Uchockienė
Priklausomybė valgymui pasireiškia: valgymu nesant išalkus, užkandžiavimu, persivalgymu, valgymu iš nuobodulio, valgymu atliekant kitus veiksmus, pvz.: žiūrint televizorių ir panašiai. Dažniausiai toks valgymas be alkio kartojasi tam tikru paros metu, tam tikrose vietose, na kitaip tariant, jis turi aiškų ir nuolatinį savo stilių.

Taigi jeigu yra priklausomybė, bus ir abstinencijos sindromas. Todėl nereikia organizmo skubinti. Duok jam porą savaičių apsiprasti su nauju mitybos režimu. Gali būti, kad įprastu ankstesniam užkandžiavimui laiku pasijusi blogiau, būsi piktesnis, neramesnis, liūdnesnis. Gal sunkiau užmigsi, gal paskaudės galva. Gal pakamuos dar kokie nors abstinencijos sindromui būdingi požymiai.

Liūdnomis akimirkomis visada prisimink, kad tai labai trumpalaikis reiškinys. Pasiieškok interneto platybėse informacijos apie abstinencijos sindromą, paskaitinėk, kad geriau suvoktum, kas su tavimi vyksta, ir tiesiog nurimęs pralauk tą nepatogų laiką.

Konkretūs pastebėjimai pabaigoje:

valgyk tris kartus per dieną;

tarp valgymų tegul praeina ne mažiau kaip 4 valandos, tiek pat laiko turi praeiti nuo paskutinio valgymo iki miego;

tarp valgymų neužkandžiauk;

porcijų dydžio neribok, kalorijų neskaičiuok, tiesiog valgyk, kol pasijusi sotus ir patenkintas;

praėjus maždaug 2-3 savaitėms, nebereikės jokių papildomų pastangų laikytis tokio režimo.