Tam tikra prasme lęšius galima vadinti natūraliais antidepresantais. Mat teigiama, kad reguliarus jų vartojimas ramina nervus, padeda susidoroti su stresu. Be to, lęšiai gerina bendrą organizmo tonusą bei stiprina imunitetą. Mitybos specialistai jų ypač rekomenduoja vartoti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, taip pat tiems, kurie skundžiasi virškinimo problemomis. Lęšiuose gausu ląstelienos ir beveik nėra riebalų, todėl jie turi visą teisę vadintis dietiniu produktu.

Lęšiai iš visų ankštinių daržovių gaminami greičiausiai. Verdant sriubas arba antruosius patiekalus lęšiai dažnai derinami su mėsa.

Prieš verdant lęšius reikia nuplauti šalti vandeniu, geriausia kiaurasamtyje. Dėti lęšius reikia į verdantį vandenį, kurio, beje, reikia pilti 1,5-2 karto daugiau, nei gaminant kitas ankštines daržoves. Uždengtame inde, priklausomai nuo rūšies, lęšius reikia visti 10-40 minučių, nuolat pamaišant. Sūdyti lęšius geriausia baigiant virti.

Įvairios rūšys

Raudonieji. Ši rūšis plačiai naudojama Azijos nacionalinėse virtuvėse. Raudonųjų lęšių luobelė yra pašalinta, todėl jie išverda greičiausiai iš visų rūšių. Jų dedama į sriubas, jie puikiai tinka įdarams, taip pat košei gaminti.

Jeigu raudonųjų lęšių norite dėti į salotas, jų nepervirkite, priešingu atveju, jie virs koše.

Beje, verdant raudonieji lęšiai pakeičia spalvą, ji šiek tiek nublanksta. Skoniu šie lęšiai primena grikių košę.

Rudieji. Tai vienintelė lęšių rūšis, kurie patyrę virėjai rekomenduoja bent pusvalandį pamirkyti vandenyje. Rudieji lęšiai taip pat tinka košėms gaminti, nes jie puikiai išverda.

Prancūziški žalieji. Išvesti šie lęšiai Prancūzijos miestelyje De Pjui. Nuo paprastų žaliųjų lęšių jie skiriasi spalva - ji primena marmurą. Tai patys aromatingiausias ir švelniausio skonio lęšiai. Net ir termiškai apdoroti lęšiai nepraranda formos, todėl puikiai tinka salotoms.

„Beluga“ (juodieji). Smulkūs lęšių žirneliai šiek tiek primena ikrus. Verdami jie 20 min. Tinkami kaip garnyras prie mėsos, jų dedama į ragu, įvairias salotas.