Skaniausi ir vertingiausi savo maistinėmis savybėmis mandarinai yra nuo lapkričio iki sausio mėnesio. Dėl savo trumpo sezono, kuris sutampa su šventiniu laikotarpiu, mandarinai dažnai yra vadinami Kalėdų apelsinais. Nors kai kuriomis medžiagomis, pavyzdžiui, antioksidantais (flavanoidais: narigeninas, nariginas, hesperetinas, ksatinai bei liuteinai) jų yra kelis kartus daugiau, nei apelsinuose! Tai reiškia, kad šios medžiagos puikiai saugo mūsų organizmą nuo lėtinių ligų atsiradimo ir stiprina mūsų sveikatą.

Iš visų citrusų mandarinuose daugiausia antioksidanto hesperidino. Pavadinimas negirdėtas, bet mums svarbiausia ne jis, o tai, kad ši medžiaga ypatingai gerai suintensyvina vitamino C veikimą ir skatina kolageno gamybą. Kiekviena moteris žino, kad tai reiškia skaistesnę, stangresnę odą. Šildymo sezono metu tai dar svarbiau, nes sausas oras tiesiog akivaizdžiai blogina odos situaciją, o mes turime skanų išsigelbėjimą nuo šios bėdos. Žinoma, reikia atsiminti, kad skysčių kiekis irgi svarbus.

Mandarinus labai patogu įsimesti užkandžiui, viena bėda, kad jie taip skaniai kvepia, kad jei būsite ne vieni, teks paimti porciją ir draugui.

Iš mandarinų gali būti išgaunamas eterinis aliejus, kuris ramina nervų sistemą ir gali padėti išgydyti spuoguotą odą (aknę) ir paskatinti užsitraukti odos žaizdeles.

Naudingos medžiagos, mandarinuose. Čia tik keletas svarbiausių. Tikrai vienu kartu suvalgysite keturis mandarinus, tai tikrai 200 g porcija Šių medžiagų gauti svarbu, nes…

Naudingos medžiagos, mandarinuose. Čia tik keletas svarbiausių.Tikrai vienu kartu suvalgysite keturis mandarinus, tai tikrai 200 g porcijaŠių medžiagų gauti svarbu, nes…
MgGaunate rekomenduojamos paros normos (RPN)*
Vitaminas C53,4 g88 proc.… žiemą gali mums jo trūkti ir tai vienas iš reikšmingiausių natūralių antioksidantų, būtinų mums visus metus, kovojantis su priešais mūsų organizme.Stiprina imunitetą.Padeda geriau pasisavinti geležį – geresnis hemoglobinas. Skatina kolageno gamybą, taigi stangresnė oda – garantuota.
Vitaminas E0,4 g2 proc...apsaugo kūno ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, gerina kraujotaką, stabdo uždegimus bei lėtina senėjimo procesus.
Vitaminas B60,28 proc.…padeda virškinti baltymus, gerina smegenų veiklą bei padeda subalansuoti lytinių hormonų veiklą.
Folio rūgštis0,0328 proc.…būtinas organizmo augimui ir vytymuisi. Labai naudingas nėščioms moterims, nes padeda išvengti kūdikio nervinio vamzdelio defektų.
Kalcis748 proc.…stiprina kaulus, raumenis, sąnarius bei suteikia dantims tvirtumą. Taip pat padeda sulieknėti. Didesnis kalcio vartojimas daro poveikį mažesniam riebalų kaupimui organizme ir spartina medžiagų apykaitą.
Magnis246 proc...palaiko normalų širdies ritmą, apsaugo nuo aterosklerozės, stiprina imunitetą. Yra teigiama, jog skatina energijos gamybą ląstelėse.

*Skaičiuojama 2000 kcal kalorijų paros norma

Ką reikėtų žinoti?

Mandarinai yra apdorojami pesticidais bei vašku. Šios konservuojančios medžiagos apsaugo vaisius nuo gedimo. Vienas dažniausiai taikomų pesticidų – imazalilas. Ši medžiaga gali būti kenksminga žmonėms, todėl imazalilo naudojimas yra ribojamas. Būtina gerai nuplauti vaisius po karštu vandeniu prieš vartojimą. Žinoma, galima rinktis ekologiškus vaisius, kurie nėra apdorojami pesticidais.