Galų gale, galvos skausmų ir migrenos priežastys gali būti labai įvairios – pradedant suvalgytu maistu ir baigiant pernelyg ilgu sėdėjimu prie kompiuterio ekrano. Tačiau kai skausmas užsitęsia, yra stiprus arba dažnai kartojasi, nieko keista, jei pagalvosite, ar tai nėra kažkas rimtesnio, rašo prevention.com.

Giliai įkvėpkite: tikimybė, kad jums galvą skauda dėl smegenų vėžio, yra labai maža, net jei dažnai girdite graudžias istorijas apie tai, kaip kažkas (paprastai jaunos ir dailios moterys) miršta nuo šios ligos.

Nors galvos skausmas kartais būna vienas iš smegenų vėžio simptomų, veikiausiai, kaip išsireiškė Arnoldas Schwarzeneggeris 1990 metų komedijoje „Kindergarten Cop“ („Vaikų darželio policininkas“), „tai nėra auglyyys“ (angl. „It’s not a toomah!“).

Ar dažnai galvos skausmas tampa smegenų vėžio simptomu?

„Galvos skausmai yra neįtikėtinai dažni, o smegenų navikai – neįtikėtinai reti, – sakė gydytojas neurochirurgas Cameronas Brennanas iš Memorialinio Sloano Ketteringo vėžio centro. – Smegenų auglys per metus diagnozuojamas maždaug penkiems žmonėms iš 100 tūkst., o migrena kasmet užpuola vieną iš septynių žmonių“.

Migrena yra tik viena iš galvos skausmo priežasčių. Galvos skausmai nuo įtampos, klasteriniai galvos skausmai ar paprasti skausmai dėl nuovargio ar nutraukto kofeino vartojimo kiekvieną dieną į gydytojo kabinetą ar prie kavos aparato atgina daugybę žmonių.

Be to, Amerikos vėžio draugija nurodo, jog nepaisant to, jums skauda galvą ar ne, galvos smegenų ar nugaros smegenų piktybinio naviko rizika visą gyvenimą siekia mažiau nei 1 proc. Ir nors vargu ar kada nors išgirsite gydytojo žodžius, jog jums diagnozuotas smegenų auglys, dauguma pirminių smegenų auglių (daugiau nei du trečdaliai) nebūna vėžiniai, pažymi Amerikos smegenų vėžio asociacija. (Pirminiais smegenų navikais vadinami tie augliai, kurie iš pat pradžių formuojasi smegenyse, o ne išplinta į smegenis iš kitų organų, kaip būna, pavyzdžiui, sergant krūties ar plaučių vėžiu.)

Kada galvos skausmas gali reikšti smegenų auglį?

Kad galvos skausmas būtų pirminio smegenų auglio simptomas, jis turi būti gana stiprus, sako Mayo klinikos Finikse neurologijos profesorė ir gydytoja neuroonkologė Alyx Porter. „Kaukolė turi fiksuotą erdvę, kurioje telpa tik smegenys, stuburo smegenų skystis ir kraujas“, – teigė ji.

Be to, pačios smegenys negali pastebėti skausmo. „Jei jose dar kažkas atsiranda, tai pradeda spausti [nervus ir kraujagysles], todėl tam, kad pajustumėte intrakranijinį spaudimą, auglys turi išaugti gana didelis“, – pažymėjo A. Porter.

Visa tai reiškia, kad galvos skausmas retai būna pirmasis ar vienintelis pirminio smegenų auglio simptomas. A. Porter sako, jog „žmonės daug dažniau pajunta kitus neurologinius simptomus“, kuriuos gali lydėti ir galvos skausmas. Tai gali būti traukuliai, regėjimo pokyčiai, silpnumas vienoje kūno pusėje, nerišli kalba ir kita. Taigi veikiausiai suprastumėte, jog kažkas yra negerai, dar prieš užklumpant stipriam galvos skausmui.

Be to, gerybiniai smegenų augliai paprastai auga lėtai, ir nors jie nėra malonūs, kartais jų net nereikia šalinti – tai priklauso nuo to, kiek jums trukdo auglio simptomai. „Gerybiniai navikai dažnai būna visiškai išgydomi arba suvaldomi per visą gyvenimą“, – sakė daktaras C. Brennanas.

Net ir piktybinis smegenų auglys ne visada atrodo taip, kaip filmuose. „Net ir sunkiausiais smegenų vėžio atvejais, kuriuos nustatome, prognozės būna labai įvairios, ir žmonėms sekasi labai įvairiai“, – teigė C. Brennanas.

Kaip atrodo smegenų auglio keliamas skausmas?

Pasak daktaro C. Brennano, jo sukelti pojūčiai yra panašūs į kitų galvos skausmų, ypač migrenos, pojūčius. „Nėra kažkokio modelio, kuris leistų atskirti smegenų auglio sukeltą galvos skausmą nuo kitų galvos skausmų, kurie gali kamuoti žmones“, – teigė jis ir pridūrė, kad smegenų augliai užima vietą kaukolėje, todėl viskas, kas didina spaudimą galvoje, sukelia panašų skausmą. „Čiaudulys, juokas, pasilenkimas – tokie dalykai taip pat. Tačiau jie taip pat gali sustiprinti įprastą galvos skausmą“.

Tačiau galvos skausmas, kurį kelia smegenų auglys, vargu ar pasireikš dienos metu – jis dažniausiai pažadina naktį arba anksti ryte, sako daktarė A. Porter. Tačiau šis požymis nėra pagrindinis. Labiausiai susirūpinti reikėtų tuomet, jei galvos skausmas pasireiškia kartu su neurologiniais simptomais.

Kai draugai ar šeimos nariai skambina daktarui C. Brennanui ir skundžiasi, kad jiems skauda galvą, jis užduoda keletą klausimų, įskaitant tai, kiek laiko trunka skausmas. „Jei skausmas trumpalaikis, jis neturėtų kelti nerimo, nors simptomai gali būti siaubingi. Tačiau jei skausmas kartojasi jau ilgą laiką, tuo didesnė tikimybė, kad tai gerybinio auglio požymis“.

Kada dėl galvos skausmo reikėtų kreiptis į gydytoją?

Jei staiga pajutote itin stiprų galvos skausmą, kurio dar nesate patyrę, arba jei jį lydi kaklo skausmas, vėmimas, aukšta temperatūra, sunkumas kalbėti, sąmonės sutrikimai, kūno nutirpimas ar silpnumas, kvieskite greitąją medicinos pagalbą, nes tai gali reikšti daugybę priežasčių, reikalaujančių skubios pagalbos.

Tačiau net jei jūsų atvejis nėra skubus, jei anksčiau nesate patyrę migrenos priepuolių ar dabartiniai skausmai yra kitokie, negu ankstesni migrenos priepuoliai, jei skausmai tęsiasi kelias dienas, o nereceptiniai skausmą malšinantys vaistai nepadeda, kodėl nepasitikrinus? Gydytojas veikiausiai jums skirs vaizdinį tyrimą, pavyzdžiui, kompiuterinę tomografiją arba magnetinį rezonansą, kad įsitikintų, jog viskas yra gerai, sakė A. Porter.

Įsidėmėkite: jūs neturite gyventi su skausmu. Jei galvos skausmas trukdo kasdieniam gyvenimui, kreipkitės į gydytoją arba konkrečios srities specialistą, pavyzdžiui, neurologą, kad išsiaiškintumėte, kas vyksta – tikėtina, kad tai kitos priežastys, o ne auglys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją