Specialistai šį faktą įrodė, atlikę eksperimentą su 54 studentais, kurie iki to meto vartodavo nepakankamai šviežių vaisių ir daržovių. Šešias savaites viena savanorių grupė kasdien valgė po du kivius, o likusieji tik po pusę vaisiaus per dieną. Tyrimų rezultatai parodė, kad pirmosios grupės dalyviai žymiai mažiau pavargdavo, juos rečiau aplankydavo depresinės būsenos ir buvo energingesni nei žmonės iš antrosios grupės.

Tyrėjai šį efektą sieja su vitaminu C, kurio kiviai yra turtingi. Yra žinoma, kad šis vaisius jo turi daugiau nei apelsinas ar greipfrutas. Tyrėjai tvirtina, kad vitaminas C suaktyvina fermentus, pakeliančius metabolizmo (medžiagų apykaitos) ir įvairių neurocheminių medžiagų lygį smegenyse. Tokiu būdu jis padeda kovoti su nuovargiu ir suteikia energijos. Šis mokslinis darbas dar kartą įrodė būtinybę į kasdienį meniu įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, turtingų vitamino C.

Kartu pabrėžiama, kad savanoriai, eksperimento metu valgę po du kivius per dieną, gaudavo optimalią vitamino C dozę, kuri buvo net kiek didesnė už rekomenduojamą. Šitai buvo reikalingam tam, kad mokslininkai galėtų pamatyti jų nuotaikos ir fizinės būklės pokyčius. Be vitamino C, kivių sudėtyje yra E, В9, B6 vitaminų bei mikroelementų: cinko, jodo, geležies, kalio, kalcio ir fosforo.