Remiantis ne vienu moksliniu tyrimu galvos ir nugaros skausmai –vienas dažniausiai visą pasaulį varginančių nusiskundimų.

Kaip teigia „Kinesis“ kineziterapeutė Edita Čiapienė, galvos ir apatinės nugaros skausmai dažniausiai yra tarpusavyje susiję. Skausmą dažnai sąlygoja įtampa, miegojimo padėtis, stresas, netinkama laikysena, sėdimas darbas, ir dažnas telefono naudojimas, kai galva ilgą laiką palinkusi į priekį.

Norint pašalinti nusiskundimus, atliekami diagnostiniai tyrimai, kurie vertina visą stuburą, žandikaulį, susidariusią įtampą ir visą nervų sistemą.

Skausmui numalšinti arba visiškai pašalinti, kineziterapeutė rekomenduoja labai paprastus pratimus, kuriuos gali atlikti kiekvienas.

Rekomenduojama tris savaites bent po tris kartus per dieną atlikti nesudėtingus pratimus ir stebėti simptomus: ar mažėja skausmas, gerėja savijauta. Pasak specialistės, darant pratimus reguliariai, sumažėja įtampa ir galiausiai dingsta galvos skausmas.

E. Čepienė dalijasi pratimais. Pirmiausia, pasiruoškite: patogiai atsistokite arba atsisėskite.
1 Pratimas: Pečių sukimas ratukais.

Keliant aukštyn pečius, sukite didelius ratus po 15 kartų į vieną ir kitą pusę.

Šis pratimas atpalaiduoja kaklo ir pečių raumenis, aktyvina kraujotaką ir sumažina įtampą. Pratimą atlikite tiesiu stuburu ir kaklu. Sukant pečius, galva neturi judėti pirmyn ar atgal.

2. Pratimas: Galvos lenkimas.

Lenkite galvą į kairę, tada į dešinę, išlaikydami tiesų kaklą ir tuo pačiu metu tempdami priešingą petį žemyn. Laikykite po 10 sekundžių.

Po šio pratimo rekomenduojama dar kartą pakartoti pirmąjį pratimą.

3. Pratimas: Pieštuko kandžiojimas.

Tarp dantų įsikąskite pieštuką, kad jis būtų tarp viršutinio ir apatinio žandikaulio. Tada lengvai kandžiojant pieštuką, sukti galvą ratu į vieną ir į kitą pusę.

Po to sukandus pieštuką slinkti apatinį žandikaulį viršutinio atžvilgiu pirmyn ir atgal, lengvai kandžiojant pieštuką.

Atlikę šį pratimą vėl pakartokite pirmąjį pratimą.

4. Pratimas: Kojų kilnojimas sėdint.

Atsisėskite ant kėdės, nugara tiesi. Ištieskite vieną koją ir lenkitės prie jos. Po to uždėkite pėdos čiurną ant kitos kojos kelio ir tiesią nugarą su tempimu išlaikyti 10 sekundžių.

Ir, kaip priduria kineziterapeutė, nepamirškite šypsotis – darant pratimus su šypsena ilgainiui pastebėsite stebuklingus rezultatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją