Tai aktualūs klausimai, kuriuos aptars stuburo ir sveikatingumo centro „Sveikatos sala“ kineziterapeutė Ieva Adomėnienė.

Faktas – skausmas strėnose ir nugaros apačioje nebūtinai reiškia radikulitą. Dar vienas faktas – radikulitas ne liga, o pasekmė. Mediciniškai radikulitas – tai nervų šaknelių uždegimas. Jis gali pasireikšti skirtingose kūno vietose, tačiau dažniausiai diagnozuojamas kaklinėje ir juosmeninėje nugaros dalyse.

Nervų šaknelių uždegimą sukelia įvairūs stresiniai faktoriai, pavyzdžiui, virusas, kardinalūs temperatūrų pokyčiai, kai sušilusį žmogų perpučia vėsaus vėjo gūsis ar sukaitus įeinama į kondicionierių atvėsintą patalpą. Tokia aplinka nervų šaknelėms yra stresinė. Sunkaus daikto kėlimas taip pat gali išprovokuoti radikulitą, tačiau lygiai taip pat ir raumenų patempimą.

Neretai sulaukiu klausimų, ar įmanoma suprasti, kada nugarą skauda dėl nervų šaknelių uždegimo, o kada pertemptus raumenis arba signalizuoja apie dar rimtesnes problemas. Deja, pačiam žmogui tiksliai nustatyti skausmo priežastis yra sunku. Radikulito (nervų šaknelių uždegimo) atveju skausmas nebūna aštrus, daugiau paviršinis, jis gali šiek tiek plisti. Paties nervo uždegimas jau kelia kur kas aštresnį skausmą, jis stipresnis, jo zona gali būti gana didelė, skausmas gali keliauti iki pat rankų ar kojų pirštų. Lygiai taip pat skaudėti gali ir tarpslankstelinio disko išvaržos dirginamo nervo atveju. Nervų šaknelių uždegimo sukeltas skausmas gydantis priešuždegiminiais vaistais turėtų praeiti per 7–10 dienų, jei skausmas trunka ilgiau – tikėtina, priežastys rimtesnės.

Dar viena svarbi radikulito specifika – jis vienkartinis sunegalavimas, taip, gali nutikti vieną-du kartus, bet jei kartojasi ir toje pačioje vietoje, ir panašiame plote – greičiausiai skausmo priežastis kur kas rimtesnė ir tai ne vien tik išorinių stresorių sukeltas uždegimas. Jei suskausta nugarą, po savaitės situacija pagerėja, tačiau po poros mėnesių radikulitas grįžta, tai jau gali būti signalas, kad skausmą sukelia įvairios tarpslankstelinių diskų deformacijos, prolabacijos, besiformuojančios išvaržos. Tai reiškia, kad stuburo problemos taip pat gali provokuoti pasikartojančius radikulitus ir skausmingus priepuolius. Žinoma, kartais ir negydomas pats nervo uždegimas gali peraugti į rimtesnes problemas.

Kineziterapeutė Ieva Adomėnienė

Radikulitas taip pat neprasideda staiga. Tai reiškia, kad nervų šaknelių uždegimas nepraneša apie save skausmo priepuoliu. Jei mus paveikė temperatūrų skirtumas, uždegimas vystosi po truputį, skausmas taip pat stiprėja pamažu. Jei keliant sunkų daiktą staiga ištinka skausmo priepuolis, jis signalizuoja apie rimtesnes problemas.

Kaip elgtis suskaudus nugarai? Neužsiimti savigyda… Pradžioje reikalinga ramybė. Taip pat padeda ir pirmosios pagalbos padėtys, nuimančios apkrovą nuo juosmeninės dalies: keturpėsčiomis, atsiklaupus prie lovos ir padėjus krūtinę ant jos.

Būtina stebėti save, jei skausmas stiprus ir neleidžia pajudėti – greičiausiai tai nėra radikulitas, tad nedelsiant reikia kreiptis į medikus ir ieškoti priežasčių. Jei diagnozuotas radikulitas – gydyti reikėtų paskirtais priešuždegiminiais vaistais. Ne retai padeda ir šildymas, tačiau šios priemonės nereikėtų pasiskirti patiems, nes yra atvejų, kai šiluma gali suveikti kaip uždegimo katalizatorius, paūminti skausmą, pagreitinti ir padidinti jo plitimo zoną. Tad šildyti skaudančią zoną reikėtų tik specialistui rekomendavus.

Vertėtų nepamiršti ir prevencijos. Radikulitas – signalas, kad žmogaus nervinė sistema yra jautresnė išoriniams dirgikliams, toks žmogus tikrai yra jautresnis ir temperatūrų pokyčiams. Tad reikėtų vengti kontrastų (pirtis-eketė), skersvėjų. Vienų nervinė sistema silpnesnė, ji reaguoja, neprisitaiko ir jos nėra galimybių užgrūdinti.

Jei radikulitą kartotis provokuoja tarpslankstelinio disko išvarža, teks imtis platesnių prevencinių priemonių. Tai priežastis, kuri niekur nedings, tad teks stebėti, kaip sėdi, kelia daiktus, juda, teks užsiimti raumenyno stiprinimu ir harmoningo raumenyno palaikymu, nes tik stiprūs raumenys padės atlaikyti krūvius ir neleis pokyčiams stubure provokuoti skausmingų pasekmių.

Reziumuojant norisi dar kartą pasikartoti – radikulitas, nervų šaknelių uždegimas – tik pasekmė, o priežastys gali būti įvairios, tai ir išoriniai dirgikliai, ir įsisenėjusios stuburo problemos: osteochondrozė, išvaržos, artroziniai tarpslankstelinių sąnarių pokyčiai. Net atsitiktinis nepatogus, neteisingas judesys gali tapti priežastimi, priversiančia vos vos pasislinkti stuburo slankstelį, o pastarasis žnybtelėti nervą, o nerve prasidėti uždegiminis procesas – štai ir radikulitas. Tik išorinių dirgiklių sukeltą radikulitą pagydyti galima per savaitę, o stuburo problemų provokuojamą suvaldyti užtruks kur kas ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją