Jeigu esate „pelėda“, iš savo patirties žinote, kaip mėgsta „vieversiai“ pasišaipyti (o kartais ir išsityčioti) iš jūsų. Jų supratimu, esate didesnis ar mažesnis tinginys, jeigu keliatės vėlai, kai jie nuo labo ryto spėjo šitiek daug nuveikti. O tai, ką „pelėdos“ spėja nuveikti per dieną, vakarą (kai „vieversiai“ jau ilsisi) ar naktį (kai tie jau miega), tarsi „nesiskaičiuoja“.

Keista, tačiau pačios „pelėdos“ neretai kompleksuoja, savo adresu girdėdamos juokelius ir kritiką. Greičiausiai todėl, kad būtent „vieversiai“ valdo šį pasaulį. Kitaip darbo diena visur prasidėtų ne anksčiau kaip pirmą po pietų. O prie „vieversių“ dar prisijungia „balandžiai“, kurie be ypatingų problemų gali prisitaikyti prie bet kurio miego ir būdravimo režimo.

Tačiau verta pripažinti, kad tokia „vieversių“ logika visai nelogiška. Apie tai savo knygoje „Internal Time: Chronotypes, Social Jet Lag, and Why You're So Tired“ rašo Tillas Roennebergas.

„Paštininkui net į galvą negali ateiti, kad žmogus dėl savo ypatumų ar dar dėl kokių nors priežasčių gali dirbti visą naktį. Jam toks žmogus vienareikšmiškai tinginys, jei jau ilgai miega“, – rašo knygos autorius. Tačiau iš tikrųjų „pelėdų“ organizme melatonino išsiskyrimas suaktyvėja vėliau nei „vieversių“, štai kodėl jiems gerokai lengviau nemiegoti ir produktyviai dirbti vakarais ar net naktimis.

Kava – ne išeitis

Tad kaip „pelėdoms“ rytais įgauti formą? Bandyti prabusti geriant kibirais kavą? Tačiau esmė tame, kad kofeinas visiškai nesumažino organizmo miego poreikio, teigia daktaras Charlesas Czeisleris, vadovaujantis Harvardo medicinos mokyklos Miego medicinos skyriui. „Tai kaip aspirinas, kurį geriate, norėdami numušti temperatūrą, – tikina jis. – Jūs paveikiate simptomą, nepaliesdami problemos priežasčių“.

Kofeinas tikrai padeda sumažinti norą miegoti, nes blokuoja mieguistumo pojūtį sukeliančius receptorius. Kitaip tariant, paprasčiausiai apgaudinėja organizmą. Tačiau išvada tik viena – sveikatai kur kas naudingiau ilgiau pamiegoti (jeigu yra tokia galimybe), nei versti save anksti keltis ir bandyti atsibusti geriant kavą, arbatą ar energetinius gėrimus.

Gyventi pagal savo planą

Darbas biure, vaikai, kuriuos reikia pavalgydinti ir išleisti į mokyklą. Daugumai „pelėdų“, deja, tenka keltis gerokai anksčiau, nei pasirengęs nubusti jų organizmas. Tačiau jūs galite sau padėti ir šį tą nuveikti, kad diena būtų vaisinga.

1. Iš vakaro suplanuokite rytojaus reikalus, atsižvelgdami į tai, kad šiuo paros metu jums pakanka energijos. Tai padės efektyviau pradėti naują dieną.

2. Stebėkite save – kuriuo metu esate produktyviausi: dieną po pietų,vakare ar po pusiaunakčio? Stenkitės būtent šį laiką išnaudoti maksimaliai.

3. Atsiribokite nuo įsikišimų. „Vieversiai“ ne be pagrindo tvirtina, kad rytais darbas kur kas lengviau einasi, kadangi aplinkui nieko arba beveik nieko nėra. Vadinasi, niekas jiems nemaišo. Iš esmės, tą patį pakartoti gali ir naktinėti linkusios „pelėdos“.

O štai „pelėdoms“, kurių produktyvumo pikas yra antroje dienos pusėje ar vakare, šia prasme sudėtingiau – jas nuo reikalų atitraukia kas tik netingi. Todėl jiems būtina išmokti nustatyti ir ginti asmenines ribas, kad galėtų maksimaliai išnaudoti savo geriausią laiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)