„Ypač dažna dilema tarp „sveika“ ir „skanu“ kyla renkantis padažus, nors ir šiose džiunglėse įmanoma nepasimesti“, – sako dietistė, mitybos konsultantė ir knygos „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė.

Sveikatos žudikas

„Parduotuviniai, visokie majoneziniai, česnakiniai ir panašūs padažai, mūsų sveikatai labiausiai pavojingi dėl pridėtinių skonio stipriklių ir sočiųjų riebalų. Pastarieji yra didžiausias priešas visiems, kovojantiems su cholesteroliu. Jie labai kelia blogojo cholesterolio kiekį mūsų organizme ir visiškai nepadeda kovoti su daugumos lietuvių problema – širdies ir kraujagyslių ligomis bei depresija“, – sako dietistė Indrė Trusovė.

Nemažiau kenksmingi yra ir visi „E“. Vienas populiariausių – skonio stipriklis natrio glutamatas, Europos Sąjungoje žymimas maisto priedo numeriu E621.

„Šis skonio stipriklis sukelia savotišką priklausomybės jausmą. Juo norisi patiekalus gardinti dar ir dar, ir vis negana. Pamėginkite paeksperimentuoti, kiek vieno patiekalo suvalgytumėte nepagardinę jo šiuo skonio stiprikliu ir kiek pagardinę. Pamatysite akivaizdų skirtumą, nes bus sunku pajusti saiką. Bene lengviausia tą pastebėti ruošiant makaronus. Kiek suvalgysite pagardintų daržovėmis ir parmezanu, o kiek – su majoneziniu ar česnakiniu padažu“, – įspėja dietistė. Tokiu būdu, rodos, nekaltai norėdami padaryti, kaip geriau ir skaniau, sveikatai patys kišame koją ir netrukus skundžiamės ne tik padidėjusiais blogojo cholesterolio rodikliais, bet ir „nežinia iš kur“ augančiais kilogramais.

Taip pat reikia nepamiršti, kad visuose parduotuvių lentynose esančiuose padažuose niekas neįdės tikro česnako, primena Indrė. Pasak jos, jų sudėtyje vyrauja visokie milteliai, koncentratai ir daug „E“.

Indrė Trusovė

Pasak dietistės, jeigu jau labai norisi riebių, pilnų skonio stipriklių padažų, reikia laikytis vienos taisyklės.

„Jeigu aštuoniasdešimt procentų mūsų mitybos yra sveikas ir suderintas maistas, pakankamai judame, esame fiziškai aktyvūs, likusius dvidešimt procentų gali sudaryti tos „maistinės nuodėmės“. Tiesiog jos turi būti pakankamai retos ir būtų gerai, jeigu žmogus pasitenkintų vienu šaukšteliu ar šlakeliu to mėgstamo, bet nesveiko padažo. Tai turi būti išimtis iš taisyklės, o ne kasdienio mūsų raciono dalis“, – sako I.Trusovė.

Genialumas slypi paprastume

Mitybos specialistai rekomenduoja išmokti padažus pasigaminti patiems ir ieškoti nemažiau skanių, tačiau gerokai sveikesnių alternatyvų.

„Tai būtų pats geriausias sprendimas. Vis dėlto mūsų organizmui sveikiausi, draugiškiausi ir geriausi produktai yra tie, kurie nėra sudėtingi ir perkrauti skonių stiprikliais. Rinkdamiesi tokius grynus produktus kaip graikiškas jogurtas, avokadas, česnakas, svogūnas, krapai, bazilikai ar kitos prieskoninės daržovės ir žolelės, galėsite išgauti įvairiausius norimus skonius ir nereikės baimintis dėl kenksmingumo sveikatai“, – sako dietistė.

Nors kai kurie mano, jog virto kiaušinio su majonezu negali atstoti niekas, dietistė turi sprendimą ir čia. Ji siūlo rinktis graikišką jogurtą, pagardinti jį druska, pipirais, įtarkuoti česnako, pasmulkinti krapų ir, jei jau labai norisi nuodėmingojo majonezo skonio, jo į graikišką jogurtą įdėti arbatinį šaukštelį: „Tačiau mano pačios praktika per šeimos šventes rodo, jog net gaminant įdarytus kiaušinius ar valgant virtus, daug skanesnis padažas yra, kai minėtas graikiško jogurto ir prieskonių derinys pagardinamas avokadu.“

Na, o salotas mėgstantys gardinti tam skirtais padažais, tokį taip pat gali pasigaminti namuose. „Pamėginkite sumaišyti kokybišką alyvuogių aliejų su namie užaugintais bazilikais, česnaku, prieskoninėmis žolelėmis, druska ir tai bus puikus naminis užpilas salotoms, – pataria I.Trusovė. – Tinginiams, norintiems eiti trumpiausiu keliu ir nevargti gaminant padažus patiems, galiu tik patarti bent jau gerai išstudijuoti perkamų padažų etiketes. Rinkitės tokius, kurie neturi gliuteno, žiūrėkite, kad būtų kuo mažiau sočiųjų riebalų, pridėtinių skonio stipriklių, kuo mažiau druskos ar cukraus, kas taip pat yra papildomi skonio stiprikliai.“

Verta žinoti

Kad nejuoduotų padažai, gaminami su graikišku jogurtu ir avokadu, reikia įlašinti kelis lašus citrinos sulčių.