„Miego trukmės ribojimas skirtingai veikia vyrų ir moterų organizmuose esančius hormonus, kurie reguliuoja suvartojamo maisto kiekį, - sakė tyrimo vadovė Marie-Pierre St-Onge. – Nustebome, kad miegas nepasižymi dideliu poveikiu gliukozės, insulino bei leptino lygiams ir kad jis skirtingai veikia vyrų ir moterų organizmuose esančius hormonus greliną ir GLP-1.“ Grelinas yra vadinamas alkį stimuliuojančiu, o GLP-1 – sotumo jausmą suteikiančiu hormonu.

Tyrime dalyvavo 27 sveiki normalios kūno masės 30-45 m. vyrai ir moterys. Tyrėjai stebėjo jų miego trukmę, gliukozės apykaitą ir hormonų poveikį apetitui. Dalyviai miegojo 4 arba 9 valandas. Trumpas miegas padidino grelino lygius vyrų, bet ne moterų organizmuose, ir sumažino GLP-1 lygius moterų, bet ne vyrų organizmuose.

Šis skirtumas tarp lyčių niekada anksčiau nebuvo pastebėtas. Rezultatai leidžia manyti, kad trumpai miegantys žmonės yra linkę persivalgyti, nes vyrams padidėja apetitas, o moterys jaučia silpnesnį sotumo jausmą.

Pasak autorių, tai vienas didžiausių kada nors atliktų tyrimų, kuriuo siekta nustatyti, kaip miego trukmės ribojimas veikia hormonų reguliuojamą suvartojamo maisto kiekį. Rezultatai rodo, kad egzistuoja ryšys tarp miego trukmės, suvartojamo maisto kiekio ir kūno masės kontroliavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)