Kai kurie produktai, turintys daug cholesterolio, yra geriausi neriebių, nebrangių proteinų, taip pat kitų maistingų medžiagų šaltinių.

Maistinio cholesterolio poveikis

„Iš tiesų maistinis cholesterolis padidina cholesterolio kiekį kraujyje, tačiau yra kitų, svarbesnių faktorių“, - sako Ki San, medicinos instruktorė Channing laboratorijoje Brighame, moterų ligoninėje ir Harvardo medicinos mokykloje. - Paprastai daugumai sveikų žmonių maistinis cholesterolis nepadarys daug įtakos pasikeitimams kraujyje.“

Tačiau tai nėra žalia šviesa pulti ir užsisakyti omletą pusryčiams. Jeigu dažnai lepinsite save daug cholesterolio turinčiu maistu, jis gali padaryti daug neigiamos įtakos, tokios, kaip padidėjęs kraujo spaudimas.

Cholesterolis yra lipidas, dar kitaip – riebalai, kurie nedideliais kiekiais yra būtini sveiko žmogaus organizme. Tačiau aukštas cholesterolio kiekis gali būti kenksmingas diabetu ar inkstų ligomis sergantiems žmonėms.

Rekomenduojama, kad vyresnių nei 20 metų žmonių bendras cholesterolio kiekis kraujyje turėtų būti mažiau nei 200mg/dL. MTL (mažo tankio lipoproteinų) arba blogo cholesterolio kiekis turėtų būti mažesnis nei 100mg/dL, o DTL (didelio tankio lipoproteinų) arba „gerojo“ cholesterolio kiekis turėtų būti 60mg/dL, kuris (kaip teigiama) padeda išvengti arba apsiginti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Triglicerido, kito lipido, kiekis kraujyje taip pat svarbus – daugumos sveikų žmonių kraujyje triglicerido turėtų būti mažiau nei 150mg/dL.

Kaip teigia Amerikos širdies asociacija, mitybos patarimuose amerikiečiams sakoma, kad sveikas suaugęs žmogus turėtų suvalgyti mažiau nei 300mg/dL cholesterolio per dieną. Tai dėl to tokie maisto produktai, kaip kiaušiniai ar krevetės, sulaukia vis daugiau dėmesio: viename dideliame kiaušinyje yra maždaug 185mg/dL cholesterolio, o 100 g krevečių turi daugiau nei 100mg/dL.

Kreipkite dėmesį į visus riebalus

„Vien tik sumažinus maistinio cholesterolio kiekį, bendras cholesterolio kiekis kraujyje nesumažės, - teigia Heather R. Mangieri, Amerikos dietetikos asociacijos atstovė spaudai. – Atkreipkite dėmesį į visą mitybą, sutelkite dėmesį į tai, kiek iš viso suvartojate riebalų“.

Labai svarbu pakeisti racione sočiuosius riebalus, randamus keliose mėsos rūšyse ir sūryje, į sveikesnius, mono-nesočiuosius ir poli-nesočiuosius riebalus.

Taip pat genetika ir gyvenimo būdas gali turėti daug įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje. Kūnas pats sau gamina cholesterolį, nesvarbu, kiek jūs jo suvalgote, ir kai kurių žmonių organizmai genetiškai yra linkę gaminti daugiau cholesterolio. Be abejo, antsvoris, kūno mankštinimo vengimas, rūkymas ir kiti veiksniai taip pat turi įtakos.

Vienas kiaušinis per dieną?

Anksčiau galvota, kad kiaušiniai – didžiausias priešas kovoje prieš aukštą cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau naujas tyrimas parodė, kad normalus kiaušinių vartojimo kiekis – maždaug vienas kiaušinis per dieną – daugumai sveikų žmonių nepadidina rizikos susirgti širdies ligomis.

Tačiau K. San priduria, kad tas pats tyrimas parodė, jog kiaušiniai gali padidinti širdies ligų riziką žmonėms, sergantiems diabetu.

„Jeigu žmogus turi kitų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, serga diabetu ar jo cholesterolis aukštas, jis neturėtų valgyti kiaušinio trynio, kuriame yra daugiausiai cholesterolio, ir vietoje to valgyt kiaušinio baltymus“ – sako K. San.

Ne gana to, kad kiaušiniuose ir taip daug cholesterolio, jie dažnai patiekiami su daug sočiųjų riebalų turinčiais maisto produktais – dešra, sviestu ir sūriu. Tačiau kiaušiniai nėra tokie blogi – juose pilna kitų maistinių medžiagų: vitaminų A ir D, B komplekso vitaminų, fosforo. Be to, juose yra liuteino ir zeaksantino, kurie garantuoja sveiką regėjimą.

„Jeigu sumažinsite sočiųjų riebalų suvartojimą, galite sumažinti LDL cholesterolio kiekį 8-10 procentų, - teigia mitybos specialistė Janet de Jesus. - Geriausias būdas sumažinti arba kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje – prižiūrėti sočiųjų ir trans-riebalų vartojimą.“

Visi mitybos specialistai sutaria, jog dėmesio skyrimas tik vienam kraujo lygmeniui ar vienai maistinei medžiagai yra blogai. „Saikas – svarbiausia“ – tokia jų mantra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)