Medicalxpress rašo, kad hipertenzija – tai terminas, vartojamas lėtiniam aukštam kraujospūdžiui apibūdinti. Terminas esencinė hipertenzija vartojamas, kai priežasties šaltinis nežinomas.

Per pastaruosius kelerius metus pasirodė pranešimų, kad juodojo šokolado vartojimas dėl jame esančių flavanolių yra naudingas sveikatai. Kai kurie iš šių teiginių apie naudą apima uždegimo ir kitų veiksnių, susijusių su išemine širdies liga, mažinimą.

Kraujo spaudimas

Kardiologų darbas buvo paskelbtas žurnale „Scientific Reports“. Tyrime gydytojai domėjosi, ar gali būti, kad valgant juodąjį šokoladą sumažėtų esminė hipertenzija, kuri siejama su daugybe sveikatos sutrikimų, pradedant insultu ir baigiant širdies priepuoliais.

Savo darbe komanda taikė Mendelio atsitiktinių imčių metodą – epidemiologinį metodą, pavadintą Gregoro Mendelio vardu.

Taikant šį metodą genetinių profilių skirtumai tiriami taip, kad būtų galima įrodyti, jog tam tikra intervencija sukėlė tam tikrą poveikį – šis metodas plačiai paplito dėl to, kad juo galima sumažinti atvirkštinio priežastingumo riziką.

Taikydama šį metodą MRC Integracinės epidemiologijos skyriaus duomenims, kuriuose buvo 64 945 žmonių genetiniai profiliai, komanda ieškojo sąsajų tarp juodo šokolado vartojimo naudos sveikatai ir tokių ligų, kaip širdies nepakankamumas, trombozė, insultas, koronarinė širdies liga ir hipertenzija.

Analizuodami gautus rezultatus, mokslininkai nustatė, jų teigimu, reikšmingą ryšį tarp reguliaraus tamsaus šokolado vartojimo ir sumažėjusios hipertenzijos rizikos, taip pat tam tikrą ryšį tarp tamsaus šokolado vartojimo ir sumažėjusios venų tromboembolijos rizikos.

Jie mano, kad jų išvados yra pakankamai įtikinamos, kad būtų galima toliau tirti juodąjį šokoladą ir jo sudedamąsias dalis, siekiant išsiaiškinti, ar šis šokoladas arba kai kurios jo sudedamosios dalys gali būti naudingos gydant esencinę hipertenziją.