Rask tikslą

Atsakyk sau į klausimą: kodėl reikia sportuoti? Sportas tavo sąmonėje turi užimti ypatingą vietą. Asmeninis tikslas – tai, kas tau asmeniškai suteikia treniruotėms prasmę. Šį tikslą prisimink, kai apima abejonės ir nepasitikėjimas savimi.

Susigalvok motyvaciją

Niekas nepažįsta tavęs geriau negu tu pati. Viena arba su treneriu susidaryk planą, pagal kurį tu neišvengiamai judėsi į priekį ir gerinsi pasiekimus. Nepamiršk kelti reikalavimus sau, kad justum pažangą.

Kai ištirps papildomi kilogramai, o kūno apimtys pasieks trokštamas, padidink treniruočių intensyvumą arba keisk pačias treniruotes. Susidaryk naują koordinačių ir orientyrų sistemą. Ir nepamiršk, kad moteris motyvuoja gražūs aksesuarai: už pirmuosius įveiktus 5 km padovanok sau naujus sportinius batelius.

Didžiuokis savimi

Kiekvieną treniruotę tu peržengi save, keldama naujus tikslus ir sutikdama naujus pasiekimus. Taigi vystai ne tik savo raumenis, bet ir charakterį, tvirtėji ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Tu verta susižavėjimo ir pagarbos už savo valingus sprendimus ir tegu silpnuoliai tau slapta pavydi.

Rinkis, kas patinka

Rūpinantis savo kūnu reikia pasirinkti tai, kas tavo širdžiai yra mieliausia. Nepabijok pasivaikščioti salėmis, jei tavęs nevilioja laisvas treniruoklis. Jeigu bendraujant tau svarbus komfortas, rinkis žavesį keliančius instruktorius. Susikurk asmeninę programą, o, galbūt, net asmeninį stilių!

Būk nuoširdi

Visai nebūtina džiaugtis kiekviena treniruote. Būna dienų ir situacijų, kai nuovargio ir skausmo būna daugiau negu malonumo. Gali sukąsti dantis ir urgzti, kad nekenti sporto. Tuomet tiesiog bėk tuos prakeiktus kilometrus ir atlik tuos prakeiktus pratimus. Sportinis pyktis kartais gali būti ne mažiau naudingas nei pozityvus nusiteikimas. Ir tu vienintelė žinai, kodėl tai darai.

Ką daryti, jei mavo draugė aistringai sportuoja ir kasdien intensyvina treniruotes, o aš pati niekaip negali prisiversti užsukti į sporto klubą? Kame problema? Su ja ar manimi?

Pataria psichologai

Polinkis intensyviai sportuoti gali būti charakterio bruožas, o kartais – ir psichologinės gynybos forma. Besaikis, beveik fanatiškas atsidavimas kokiai nors veiklai yra neblogas būdas užmiršti skausmingus išgyvenimus, kurių vengia psichika. Sportas ir sveiko gyvenimo būdo idėjos šiam tikslui ypač tinka.

Visų pirma, po geros treniruotės nebelieka jėgų niekam kitam. Antra, sveikas gyvenimo būdas, kaip sistema, reikalauja nuolatinės dėmesio koncentracijos. Taigi, sąmonė ir energija nuolat būna užimtos. Maža to, jos pajungtos tokiai socialiai priimtinai veiklai, kad šios „klastos“ niekas nepastebės.

Belieka spėlioti, kokios priežastys verčia tavo draugę taip aktyviai sportuoti, ir tikėtis, kad jos motyvai neturi nieko bendra su psichiniais sutrikimais, pavyzdžiui, dismorfofobija, kai žmogus būna apsėstas mintimis apie savo kūno netobulumą.

Kitas klausimas, kaip jautiesi tu pati, stebėdama savo draugę iš šono? Greičiausiai sportas ir sveikas gyvenimo būdas tau nėra tušti žodžiai, tačiau kartais abejoji, ar užteks treniruotėms laiko ir jėgų? Svarbu turėti galvoje, kad tu, kaip asmenybė, esi vienintelė ir unikali, todėl ir tavo santykis su sportu bei sveiku gyvenimo būdu yra tik tavo.

Įsiklausyk į savo pojūčius bei norus ir remkis jais, atkreipdama dėmesį ir į specialistų konsultacijas. Jie visai neturi tikslo privesti tave prie psichinės ligos. Tačiau jie trokšta padėti tau tapti stipresne ir labiau pasitikėti savimi.

Anksčiau pasportavusi galėdavau lengvai suliesėti. Po operacijos priaugau antsvorio, bet dabar visos pastangos jo atsikratyti yra bevaisės. Ką daryti?

Pataria psichologai

Gyvenime būna situacijų, kurios mus pakeičia. Šie pokyčiai kartais gali būti negrįžtami. Kartais tai gali būti džiaugsmingi įvykiai, pavyzdžiui, kūdikio gimimas, o kartais – liūdni, pavyzdžiui, ligos ir operacijos. Be to, mes visi tampame vis vyresni. Reikia suprasti, kad žmogus keičiasi ne tik socialinėje plotmėje, bet ir savo paties kūne: jo figūra neišvengiamai kinta dėl natūralių fiziologinių procesų.

Ar tai priežastis liūdėti ir krimstis? Veikiausiai ne, nes savo laiku dėl tų pačių procesų mes buvome virtusios moterimis su puikiausiomis formomis. Taigi geriausia atsikvėpti ir pasirengti kelioms užduotims. Pirmiausia, reikia susitaikyti su pokyčiais. Tarti sau: taip, dabar aš kitokia. Tai reiškia, kad tau reikia kitų akcentų ir orientyrų.

Senieji veikiausiai tik kels susierzinimą. Iškelk sau naujus tikslus ir peržiūrėk skalę, pagal kurią vertini savo pasiekimus.

Susidraugauk su realybe: užuot ant jos pykusi, priimk naujas žaidimo taisykles. Tu verta pagarbos už tai, kad nepaisant išgyvenimų, toliau mėgini sportuoti. Tu savęs neapgaudinėji – tai priežastis didžiuotis.

Gali būti, kad tau pažįstamos liūdesio ir nevilties minutės, kada norisi viską mesti. Turi tam teisę. Tačiau mėgindama išsivaduoti iš sudėtingų jausmų ir eiti toliau, rask sau palaikymo grupę. Kliaukis šeima, draugais, kurie tavimi tiki ir myli, kokia bebūtum.

Pabendrauk su tais žmonėmis, kurie turi patirties įveikiant tokias situacijas. Jeigu jauti, kad pati nesusitvarkysi, galima kreiptis ir į psichologą. Svarbiausia prisiminti, kad dėl kūno pokyčių netampame blogesni. Jie suteikia galimybę skirti sau ypatingą dėmesį, susipažinti su nauja savo esybe ir, žinoma, su juo susidraugauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)