- Kas tai yra riešo kanalo sindromas?

- Riešo kanalo sindromas yra liga, kurią lemia vidurinio nervo užspaudimas riešo kanale. Juo praeina vidurinis nervas, kraujagyslės, devynios lenkiančiųjų raumenų sausgyslės. Šį kanalą iš visų pusių gaubia kaulai ir raumenys. Jis nėra platus – maždaug nykščio skersmens. Todėl riešo kanalo susiaurėjimas gali atsirasti greitai, esant netgi nedideliam paburkimui.

- Kokios dažniausios šio susirgimo priežastys?

- Riešo kanalo susiaurėjimą gali paskatinti įvairūs veiksniai: pasikartojantys monotoniški riešo judesiai, pavyzdžiui, dirbant kompiuteriu, darbas, reikalaujantis stiprių riešo judesių, tarkime, kėlimas, sukimas, ypač dirbant lauke. Šį sindromą gali lemti buvusios traumos ir lūžiai šioje srityje.

Taip pat tokios ligos kaip reumatoidinis artritas, skydliaukės patologija, cukrinis diabetas, nutukimas ir metabolinis sindromas. Vykstant endokrininės sistemos pokyčiams organizme, kai sulėtėja medžiagų apykaita, pavyzdžiui, klimakteriniu laikotarpiu, po ginekologinių operacijų ar net per nėštumą, jame užsilaiko daugiau skysčių, kurie užspaudžia nervą ir visą riešo kanalą.

- Ar šia liga serga tiek vyrai, tiek moterys?

- Statistikos duomenimis, riešo kanalo problemos 6–7 kartus dažniau kamuoja dailiosios lyties atstoves nei vyrus.

- Kokie pagrindiniai šios ligos simptomai?

- Riešo kanalo sindromo simptomai – deginantis skausmas pirmuose keturiuose pirštuose iš delno pusės, plaštakos I–IV pirštų nuolatiniai arba pasikartojantys jutimų sutrikimai (aptirpimas, jutimo sumažėjimas, padidėjęs jautrumas arba visiška nejautra), skausmas ramybės būsenoje, ypač naktį, plaštakos motorikos (judesių) sutrikimai.

Be to, gali sustingti delnas, akivaizdžiai sumažėti nykščio bei rodomojo piršto raumenų jėga ir judrumas. Tuomet būna sunku paimti ir išlaikyti smulkius daiktus, pavyzdžiui, adatą, monetas, popieriaus lapą ir pan. Skausmas ilgainiui plinta į plaštaką arba iki alkūnės ir peties.

Skauda ne tik atliekant judesius, reikalaujančius jėgos, bet ir kasdienėje veikloje, tarkime, ilgiau pavairavus, laikant telefoną arba puodelį. Sugriebimo jėga silpnėja, kol galų gale judesiai tampa riboti ir būna neįmanoma sugniaužti kumščio. Vėlyvose ligos stadijose gali išsivystyti nykščio raumenų atrofija.

- Kaip juos palengvinti?

- Atsiradus minėtiems ligos požymiams reikia tuojau pat kreiptis į medikus, nes tuomet ją dažnai galima išgydyti nechirurginiu būdu. Vėlesnėse ligos stadijose vienintelis veiksmingas gydymo būdas yra chirurginis – išlaisvinti vidurinį nervą nuo užspaudimo.

Ligos pradžioje veiksmingas yra riešo įtvaras, kuris dedamas nakčiai arba dirbant. Tačiau atlikti tyrimai labai prieštaringai vertina šio įtvaro naudojimą. Pasak vienų autorių, įtvaras dieną riboja riešo judesius.

Anot kitų, būtina plaštaką padaryti nejudrią, siekiant apsaugoti riešą nuo pasikartojančių judesių, sukeliančių pažeidimus. Tačiau visi sutinka, kad šis įtvaras reikalingas naktį, nes padeda riešą išlaikyti neutralioje padėtyje. Tai sumažina riešo kanalo spaudimą, todėl pacientų nevargina naktiniai skausmai.

Itin veiksminga savalaikė reabilitacija, kurios pagrindiniai tikslai – sumažinti skausmą, atkurti pirštų raumenų jėgą ir užkirsti kelią išsivystyti raumenų atrofijai.

- Kaip ši liga gydoma?

- Riešo kanalo sindromu sergančius pacientus prižiūri gydytoja reabilitologė, kineziterapijos ir ergoterapijos specialistai. Ligoniams skiriamas masažas, kuris gerina kraujotaką ir malšina skausmą. Taip pat taikoma elektrostimuliacija, kuri mažina skausmą, uždegimą, paburkimą, stiprina rankos raumenis,juos treniruoja ir atstato jėgą.

Specialistai išmoko specialių pratimų, kurie padeda išvengti komplikacijų,tokių kaip raumenų atrofijos,sausgyslių sukibimo,sąnarių sustingimo ir palengvina ligos simptomu.Jie apmokins Jus ergonomiškų riešo padėčių(kaip pritaikyti darbo vietą,kaip laikyti ranką,dirbant su kompiuteriu ir pan.)

- Kaip vyksta operacija?

- Operacijos tikslas – sumažinti spaudimą nervui. Per ją padaromas nedidelis pjūvis delninėje riešo pusėje ir perpjaunamas raištis, kuris dengia riešo kanalą. Jame atsiranda daugiau vietos, ir taip sumažėja spaudimas. Dauguma pacientų pagerėjimą pajunta iš karto po operacijos. Kiti dar kurį laiką jaučia skausmą, nutirpimą ar pan. Nedidelis skausmas po operacijos kurį laiką jaučiamas tik pjūvio vietoje. Po savaitės pašalinami siūlai.

- Kokių rezultatų galima tikėtis po operacijos?

- Gydymo rezultatai po operacijos priklauso nuo simptomų trukmės ir sunkumo, pjūvio ilgio, rando jautrumo, skausmo, paciento motyvacijos ir specifinių darbo reikalavimų. Į lengvą arba ne itin aktyvų darbą pacientas gali sugrįžti po 2–4 savaičių. Jeigu darbas reikalauja daug pasikartojančių judesių arba yra fiziškai sunkus, pasveikimo periodas trunka ilgiau.

- Kaip išvengti riešo kanalo sindromo?

- Norint išvengti šio sindromo, reikia vengti staigių ir monotoniškų riešo judesių. Šaltuoju metų laiku dėvėti pirštines ir riešines. Žiemą vairuoti tik su pirštinėmis. Taip pat būtina tinkamai maitintis. Norint išvengti antsvorio, atsisakyti žalingų įpročių, laiku gydyti ligas, kurios gali lemti riešo kanalo sindromą. Susidūrus su šia problema, būtina kuo greičiau kreiptis į medikus ir jokiu būdu neužsiimti savigyda.