Tyrimas aprašytas leidinyje „Frontiers in Immunology“. Jo autoriai, britų mokslininkai, išanalizavo 18 ankstesnių tyrimų duomenis (juose dalyvavo 846 žmonės) apie biologinį meditacijos, jogos, kvėpavimo pratimų, ciguno ir tai chi poveikį. Mokslininkų teigimu, tyrimai rodo, kad minėti pratimai kūnui ir protui mažina genetinių pokyčius, skatinančius uždegimą, rašoma time.com.

Uždegimas trumpam sustiprina imuninę sistemą, yra apsauga infekcijų, sužalojimų metu. Tačiau šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje stresas yra pirmiausia psichologinio pobūdžio, uždegimas gali tapti chroniniu ir kenkti tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai.

Tyrėjai pamatė, kad kažkokią techniką, sveikatingumo praktiką atliekančių žmonių organizme sumažėjo uždegiminių baltymų gamyba. Tai rodo, kad galima atitaisyti chroninio streso žalą, ir todėl sumažėja uždegiminių ligų rizika.

Aplinka ir gyvenimo būdas taip pat turi įtakos tam, kokie genai aktyvuojami, tai turi realų poveikį ligų rizikai, ilgaamžiškumui, netgi tam, kokie bruožai perduodami būsimoms kartoms. Pavyzdžiui, stresą keliantys įvykiai skatina organizmo reakciją „kovok arba bėk“ ir sukelia grandinę kitų su stresu susijusių reakcijų organizme, taip pat ir aktyvuoja tam tikrus genus, kurie dalyvauja gaminant baltymus, sukeliančius uždegimą.

Tyrimui vadovavusi doktorantė Ivana Buric sakė, jos komanda nustebo, pamačiusi, kad įvairios praktikos kūnui ir protui turi įtakos netgi genetiniu lygiu. „Meditavimas skiriasi nuo jogos ar tai chi, ir vis tik šios veiklos, jei atliekamos reguliariai, mažina genų, skatinančių uždegimą, aktyvumą“, – teigė ji.

Anot I. Buric, ši tyrinėjimų sritis dar gana nauja, galbūt panašų poveikį turėtų ir mankšta, sveikesnė mityba, tik dar nėra atlikta tokių tyrimų. I. Buric teigimu, sprendžiant iš turimų tyrimų medžiagos, joga ir pan. praktikos skatina smegenis pakreipti DNR procesus taip, kad jie gerintų savijautą. Mokslininkai pabrėžia – paveldėti genai nėra statiški, o DNR veikla priklauso nuo dalykų, kuriuos žmonės gali kontroliuoti. Kasdien sveikai gyvendami skatiname genų pokyčius, kurie naudingi mūsų sveikatai, tam pakanka vos 15 min. kasdienių sąmoningumo pratimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)