Jei už vieno stapo susirenka trys moterų kartos – dukra, mama ir močiutė, koks turėtų būti optimalus valgiaraštis? Ar skiriasi 20, 30, 40 ir 50 metų moterų mityba? Dietologai atsakytų – „Taip!”

Dauguma moterų sulaukusios 40-ies atsipalaiduoja ir nebestebi nei savo mitybos, nei sveikatos: vaikai užaugo, kai kas sulaukė ir anūkų, karjera pasiekta ir gyvenimas iš esmės susiklostęs. O juk būtent šiame amžiuje atsiranda daugelis chroniškų ligų, organizme vyksta didžiuliai hormoniniai pokyčiai, medžiagų apytaka sulėtėja ir atliekami kilogramai auga kaip ant mielių.

Po 40-ies metų odos struktūra keičiasi, ji praranda drėgmę, atsiranda taip nelaukiamų raukšlelių. Taigi, vyresnėms nei 40 m. moterims reikėtų vartoti mažiau greitųjų angliavandenių: nuo šiol bandelės, saldainiai ir duona yra jūsų pikčiausi priešai.

Gerkite daugiau vandens ir iki minimumo sumažinkite savo racione gyvulinius riebalus, tai yra, jautieną, kiaulieną, avieną, riebius sūrius ir dešras. Būtent šiuo gyvenimo laikotarpiu gali kilti širdies ir kraujagyslių sistemos problemų, todėl svarbu vartoti magnį ir kalį. Šių mikroelementų gausu džiovintuose vaisiuose, alyvuogėse, kepenyse, salieruose.

Kai trūksta magnio, antinksčiai didžiausią kiekį hormonų išskiria vakare, todėl įsiaudrina psichika ir kyla nevaldomo valgymo priepuoliai. Rytais tokios moterys jaučiasi pavargusios ir išsekusios. Paprastai magnį žmogus gauna iš vandens, ypač iš kieto ir rūgštaus.

Organizmas magnį gauna ir iš maisto. Rekordinį kiekį magnio turi migdolai, itin daug jo arbūzuose. Pieno produktuose magnio gana mažai, bet iš jų jis labai lengvai įsisavinamas.

Cukrų pakeiskite medumi, druską – prieskoniais, pieną – neriebiu jogurtu. Nepamirškite specialiai parinktų vitaminų kompleksų. Šiame amžiuje laikas baigti eksperimentuoti su dietomis ir badavimais. Naudos iš jų vis vien mažai, tad kam alinti savo organizmą.

Šiuo laikotarpiu organizmas praranda daug kalcio, o tai iškart atsiliepia kaulų audiniui, kuris silpnėja. Kyla osteoporozės, stuburo ligų, kaulų lūžių pavojus. Todėl į racioną reikėtų įtraukti pieną, rūgštaus pieno produktus, varškę, neriebų jogurtą.

Be to, sveika valgyti kaliaropes, lapinius ir baltagūžius kopūstus, brokolius. Tačiau rūgštynių, petražolių, rabarbarų ir špinatų – kuriuose taip pat daug kalcio – derėtų atsisakyti, nes juose esanti oksalo rūgštis trukdo įsisavinti kalcį.

Trintos salierų sriubos receptas

Produktai:

1,2 l daržovių sultinio
1 saliero šaknis
1 svogūnas
100 g graikinių riešutų
50 g sviesto
50 g kvietinių miltų
100 g sūrio
Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

1. Supjaustykite salierą ir svogūną, susmulkinkite graikinius riešutus.

2. Apkepinkite daržoves svieste, kol suminkštės. Sumažinkite kaitrą, suberkite graikinius riešutus.

3. Palikite ataušti ir, nuolat maišydami, įpilkite daržovių sultinį. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite ant silpnos ugnies 20 min.

4. Sutrinkite sriubą trintuvu, kol gausite vienalytę masę. Į karštą trintą sriubą suberkite sūrį.

5. Patiekite papuošę saliero lapeliais arba skrudinta duona.

Daržovių apkepas „Pietietiškas“

Šis patiekalas – vitaminų ir naudingų mikroelementų šaltinis. Tokį apkepą galima valgyti ir vakarienei, jis nepakenks, o kaip tik išeis į naudą.

Produktai:

2 baklažanai
300 g cukinijos
3 pomidorai
2 paprikos
200 g brokolių
3 česnako skiltelės
3 valg. šaukštai sviesto
1 valg. šaukštas aliejaus
1 lauro lapas
Baziliko
Malti juodieji pipirai
Druska

Gaminimas:

1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odelę. Baklažanus ir cukinijas supjaustykite griežinėliais.

2. Paprikas supjaustykite šiaudeliais.

3. Brokolio žiedynus perpjaukite per pusę.

4. Kepimo formą ištepkite sviestu, sudėkite sluoksniais daržoves. Įberkite druskos, pipirų, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite kapotu česnaku, smulkiai supjaustytu baziliku, lauro lapais. 5. Valandą kepkite orkaitėje 180°С temperatūroje.

Bet kokiame amžiuje būtina taisyklingai maitintis – valgyti ne rečiau nei 4 kartus per parą, nedidelėmis porcijomis. Svarbu sumažinti riebaus, kepto, rūkyto maisto kiekį.

Taip pat vertėtų vengti dažiklių, stabilizatorių, tirštiklių, įvairiausių konservantų – šie cheminiai elementai daro nepataisomą žalą mūsų organizmui. Gerkite daugiau skysčių, visų pirma paprastą negazuotą mineralinį vandenį – juk 60 proc. mūsų organizmo sudaro vanduo.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)